Xanadu Napisano 2 Kwiecień 2008 Autor Napisano 2 Kwiecień 2008 Niby bez dziurki po iglicy... jakaś taka pęknięta, czy nacięta... ki czort?
sławek1989 Napisano 2 Kwiecień 2008 Napisano 2 Kwiecień 2008 Dziwnie wyglada ale to jest raczej łuska, jest zgnieciona i rozcieta.
chemik3 Napisano 2 Kwiecień 2008 Napisano 2 Kwiecień 2008 łuska od mosina, widać po biciach na 9 - (Peterburgskij patronnyj zawod), na 3 - jest kod dostawcy a na 6 - 1 trymestr produkcji a na 12 - powinien być rok produkcjipozdro
f35jsf Napisano 2 Kwiecień 2008 Napisano 2 Kwiecień 2008 To P" czyli ruskie " to Rosencranst dostawca blachy tak jak pisał wcześniej kolega Chemik3. Co do roku produkcji postawiłbym na lata przed lub blisko I wojny.
Xanadu Napisano 2 Kwiecień 2008 Autor Napisano 2 Kwiecień 2008 Dzięki chemik3, to mój pierwszy traf :)Mógłbyś mi dokładniej to opisać?Na 9, na 6.... jakoś nie rozumiem...
jahooo Napisano 3 Kwiecień 2008 Napisano 3 Kwiecień 2008 To niekoniecznie głupia zabawa drwali. Znam miejsca, gdzie epod mchem jest cały tłum starej amunicji. Przy okrzesywaniu gałęzi nietrudno zahaczyć o ziemię i skutki widać.
chemik3 Napisano 2 Kwiecień 2008 Napisano 2 Kwiecień 2008 Tak jak tarcza zegara, na godz. 12 - rok produkcji na godz 3 - dostawca blachy, na 6 - trymestr bicia a na godz 9 - producent. To dotyczy tylko tej łuski, są i takie gdzie występują bicia tylko na godz 12 i 6. Poniżej masz link do bić na amunicji rosyjskiejhttp://www.armiacarska.com/luski.htmpozdro
panadam12 Napisano 2 Kwiecień 2008 Napisano 2 Kwiecień 2008 raczej rozcieta,zbyt gladkie brzegi jak na rozerwana chociazby pod wplywem ognia
Xanadu Napisano 2 Kwiecień 2008 Autor Napisano 2 Kwiecień 2008 A to podłużne wypadło z tego ,mniejszego, co w oryginale oblepiało to podłużne szczelnie iż wyglądało w sumie jak zabłocona szyszka...
hilary Napisano 3 Kwiecień 2008 Napisano 3 Kwiecień 2008 Pozostałść po głupiej zabawie drwali.Nabój wbity w pień i uderzony siekierą w spłonkę w celu zdetonowania.W czasie uderzenia pocisk wbija się do wewnątrz łuski a sama łuska ulega deformacji.Znalazłem kiedyś całą garść takich nabojów, część odpalonych.Wspaniały sposób na utratę wzroku.Pozdrawiam i serdecznie nie polecam
chemik3 Napisano 2 Kwiecień 2008 Napisano 2 Kwiecień 2008 wygląda jakby ktoś się bawił siekierą albo czymś podobnym, mam podobną w zbiorach ale bez foty a z ogniska mniej więcej tak by wyglądała
Pytanie
Xanadu
Niby bez dziurki po iglicy... jakaś taka pęknięta, czy nacięta... ki czort?
11 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.