Akubadzia Napisano 2 Kwiecień 2008 Autor Napisano 2 Kwiecień 2008 Witam, literatura podaje, że mosin wz 1891 dragoński w odróżnieniu od kozackiego, wyposażony był w bagnet. Proszę o informację, czy według Waszej wiedzy, istniały jeszcze inne różnice. Mam na myśli różnice w budowie.Pozdrawiam
efes Napisano 3 Kwiecień 2008 Napisano 3 Kwiecień 2008 Czytam w Militariach, że ,,opracowano skrócone modele:kozacki i dragoński krótsze o 64mm i lżejsze o 0,4 kg... Niewiele różniły się między sobą,przede wszystkim tym ,że kozacki nie był przystosowany do zakładania bagnetu.Kozackie były produkowane od 1893 do 1917rOd 1924 r modernizowano k.dragoński i w 1930r zatwierdzono do produkcji wersje 1891/30, w którym zmieniono kształt celownika,zastepując w nim jednocześnie miarę odległości z arszynów na metry.Swój kształt zmieniła też komora karabinu:nie była już granna,lecz walcowa.. niektóre fabryki wytwarzały jeszcze komory starego wzoru w połowie lat 30,,Tak na marginesie.Karabiny z dwu pierwszych lat produkcji wyróżniały sie metalowym oparciem dla palca za tylną częścia pudełka nabojowego,czyli za kabłąkiem spustu.Ma kto zdjęcie jak to wyglądało?
Ptaku51 Napisano 3 Kwiecień 2008 Napisano 3 Kwiecień 2008 Jacenty,piłem do tego, ze sformułowaniewyposażony był w bagnet" sugeruje, ze był on tam na stałe przytwierdzony vide model 44. Troche mnie semantyka rozgrzała:)))))) i moje wypociny to tego efekt.Pozdrawiam,Marcin
jacenty2004 Napisano 3 Kwiecień 2008 Napisano 3 Kwiecień 2008 A ja tylko dodałem co nieco do Twojej odpowiedzi w której było wszystko OK
jacenty2004 Napisano 2 Kwiecień 2008 Napisano 2 Kwiecień 2008 jak podaje literatura przedwojenna : z drobnemi zmianami w okuciu"
Ptaku51 Napisano 2 Kwiecień 2008 Napisano 2 Kwiecień 2008 Witam,zaintrygowałeś mie tym bagnetem i trochę poszukałem, oto co znalazłem ( na kilku stronach - załączam jedną z nich):http://world.guns.ru/rifle/rfl03-e.htmSwoją drogą większość polskich artykułów mówiących dwóznacznie:wz. 1891 „dragoński” – wersja z krótszą o 76 mm lufą.wz. 1891 „kozacki” – wersja skrócona jak „dragoński”, pozbawiona bagnetu."jako bibliografie podaje Wikipedie . I może to tam zalągł się początek tego nieporozumienia.Cała sprawa wynika chyba z tłumaczenia stron anglojęzycznych, ponieważ tam różnica pomiędzy wariantami opisana jest tak:Unlike the Infantry and Dragoon models, the Cossack rifle was sighted to be used without a bayonet as they were not issued with this weapon. The Cossacks were traditionally armed with sabers. "A propos wyróżneinia wariantu Kozackiego,to spotkałem sie jeszcze z taka informacją:Cossack rifles are recognized by the letters Kaz, just below the serial number."Ale ego nie jestem w stanie na ta chwilę zweryfikowaćPozdrawiam,Marcin
jacenty2004 Napisano 2 Kwiecień 2008 Napisano 2 Kwiecień 2008 Do dragońskich dawano bagnet ,a do kozackich nie i złe tłumaczenie z angielskiego nie ma nic do tego :)
Akubadzia Napisano 3 Kwiecień 2008 Autor Napisano 3 Kwiecień 2008 Kozak jak to kozak, temperamentny był, więc armia bagnecik zabrała, co by sobie lub innym oka nie wykłuł.A tak na poważnie, wiesz może jacenty o jakich zmianach okucia owa literatura mówiła ? Okucie z fotki opisane jest jako stosowane do roku 1930, ja natomiast widziałem model z 1922 roku z okuciem jak na fotce poniżej.
Akubadzia Napisano 3 Kwiecień 2008 Autor Napisano 3 Kwiecień 2008 Okucie o którym z kolei pisano, że stosowane w modelach M91/30
smuga_79 Napisano 3 Kwiecień 2008 Napisano 3 Kwiecień 2008 WitamJest ponad 100 odmian karabinu Mosin. Dodatkowo karabiny oczywiscie remontowano i dokonano roznych przerobek. Glowna roznica miedzy dragonskim a kozackim to to ze kozacki mial na komorze wybite Ka3" i nie mial bagnetu. A jesli chodzi o bagnety to nie bylo specjalnego wzoru bagnetu do krabinu dragonskiego !!!Pozdrawiamsmuga_79
Akubadzia Napisano 2 Kwiecień 2008 Autor Napisano 2 Kwiecień 2008 Witam, literatura podaje, że mosin wz 1891 dragoński w odróżnieniu od kozackiego, wyposażony był w bagnet. Proszę o informację, czy według Waszej wiedzy, istniały jeszcze inne różnice. Mam na myśli różnice w budowie.Pozdrawiam
Pytanie
Akubadzia
Pozdrawiam
11 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.