Skocz do zawartości
  • 0

mosin dragoński a kozacki

Akubadzia

Pytanie

Napisano
Witam, literatura podaje, że mosin wz 1891 dragoński w odróżnieniu od kozackiego, wyposażony był w bagnet. Proszę o informację, czy według Waszej wiedzy, istniały jeszcze inne różnice. Mam na myśli różnice w budowie.

Pozdrawiam

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Czytam w Militariach, że ,,opracowano skrócone modele:kozacki i dragoński krótsze o 64mm i lżejsze o 0,4 kg... Niewiele różniły się między sobą,przede wszystkim tym ,że kozacki nie był przystosowany do zakładania bagnetu.Kozackie były produkowane od 1893 do 1917r
Od 1924 r modernizowano k.dragoński i w 1930r zatwierdzono do produkcji wersje 1891/30, w którym zmieniono kształt celownika,zastepując w nim jednocześnie miarę odległości z arszynów na metry.Swój kształt zmieniła też komora karabinu:nie była już granna,lecz walcowa.. niektóre fabryki wytwarzały jeszcze komory starego wzoru w połowie lat 30,,
Tak na marginesie.Karabiny z dwu pierwszych lat produkcji wyróżniały sie metalowym oparciem dla palca za tylną częścia pudełka nabojowego,czyli za kabłąkiem spustu.
Ma kto zdjęcie jak to wyglądało?
Napisano
Jacenty,
piłem do tego, ze sformułowaniewyposażony był w bagnet" sugeruje, ze był on tam na stałe przytwierdzony vide model 44. Troche mnie semantyka rozgrzała:)))))) i moje wypociny to tego efekt.

Pozdrawiam,
Marcin
Napisano
Witam,
zaintrygowałeś mie tym bagnetem i trochę poszukałem, oto co znalazłem ( na kilku stronach - załączam jedną z nich):

http://world.guns.ru/rifle/rfl03-e.htm

Swoją drogą większość polskich artykułów mówiących dwóznacznie:
wz. 1891 „dragoński” – wersja z krótszą o 76 mm lufą.
wz. 1891 „kozacki” – wersja skrócona jak „dragoński”, pozbawiona bagnetu."
jako bibliografie podaje Wikipedie . I może to tam zalągł się początek tego nieporozumienia.

Cała sprawa wynika chyba z tłumaczenia stron anglojęzycznych, ponieważ tam różnica pomiędzy wariantami opisana jest tak:
Unlike the Infantry and Dragoon models, the Cossack rifle was sighted to be used without a bayonet as they were not issued with this weapon. The Cossacks were traditionally armed with sabers. "

A propos wyróżneinia wariantu Kozackiego,to spotkałem sie jeszcze z taka informacją:
Cossack rifles are recognized by the letters Kaz, just below the serial number."
Ale ego nie jestem w stanie na ta chwilę zweryfikować

Pozdrawiam,
Marcin
Napisano

Kozak jak to kozak, temperamentny był, więc armia bagnecik zabrała, co by sobie lub innym oka nie wykłuł.
A tak na poważnie, wiesz może jacenty o jakich zmianach okucia owa literatura mówiła ? Okucie z fotki opisane jest jako stosowane do roku 1930, ja natomiast widziałem model z 1922 roku z okuciem jak na fotce poniżej.

Napisano
Witam

Jest ponad 100 odmian karabinu Mosin. Dodatkowo karabiny oczywiscie remontowano i dokonano roznych przerobek.

Glowna roznica miedzy dragonskim a kozackim to to ze kozacki mial na komorze wybite Ka3" i nie mial bagnetu.

A jesli chodzi o bagnety to nie bylo specjalnego wzoru bagnetu do krabinu dragonskiego !!!

Pozdrawiam
smuga_79
Napisano
Witam, literatura podaje, że mosin wz 1891 dragoński w odróżnieniu od kozackiego, wyposażony był w bagnet. Proszę o informację, czy według Waszej wiedzy, istniały jeszcze inne różnice. Mam na myśli różnice w budowie.

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie