Skocz do zawartości

Rutus solaris-Proszę o pomoc.

lina_90

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam. Mam wielką prośbę do posiadaczy tego sprzetu. Bardzo bym prosił by ktoś z kolegów podał swojego maila czy gg ponieważ kupilem wczoraj solariska, wczoraj otrzymałem paczkę i mam doslownie kilka pytan odnosnie ustawień i działania sprzetu. Z góry serdecznie dziękuję.

pzdr.
Napisano
No więc tak. Wczesniej mialem już wykrywacz 2 lata. Wiec nie jestem calkiem ,,zielony'' w tym temacie. Gdy wlaczam solariska i na trybie statycznym z dyskryminacją chce ustawic poziom dysk. w tym celu zblizam go do ziemi na wysokosc mniej wiecej taka na jakiej bede szukał. Ustawiam na poziom 2 (odrzuca srubki itp. lapie monetki. czy dobrze ustawiam na kolor?) I w momencie gdy uniose wykrywacz nieco wyzej np na wysokosc 30 cm zaczyna piszczec. Czemu tak się dzieje? Drugie pytanie jaki jest zasieg wykrywacza na tym trybie? Nastepne pytanie. Czy chodzil ktos na trybie mix? Jak sie go sprawdza i co trzeba przede wszystkim dostroic w nim? 3 pytanie. Na ktorym poziomie dyskr.(tryb statyczny i dynamiczny) moglbym z powodzeniem szukac np: sterty lusek w okopie?Jak narazie ,,obczailem'' tylko tryb stat.zdyskryminacja. Ale chcialbym tez poszukac na innych trybach. Moim glownym problemem jest dostrojenie dyskryminacji. I czy aby pracowal stabilnie powinienem pokretlo czulosci zmiejszyc o polope? no i jak to wplynie na zasieg? Glownie chodzi mi o to by wykrywacz mial jakn najwiekszy zasieg wiec jaki tryb polecacie na militarke?
Wlasnie dlatego ze mam tak wiele pytan chcialem to zalatwic na priv :)Wykrywacz mam od bardzo niedawna jak wspomnialem dlatego mam tak wiele pytan. Jutro postaram się wrzucic w ,,naszych odkryciach'' pierwsze znaleziska.
Napisano
piszesz, że masz Solarka od wczoraj
moja rada, posiedz troche nad instrukcją do niego, a na pewno na kilka pytań sam sobie odpowiesz

jak Ci Kolega jaco25 dobrze radzi, zacznij od kopania na Dynamiku - jest łatwiejszy, a zasieg przyzwoity
(sterty łusek na 100% nie miniesz ;) he he)

Statyk, to troszkę wyższa szkoła jazdy (dobre dostrojenie do gruntu, odpowiednie zerowanie i takie tam) - wtedy faktycznie będą duże zasiegi

MIXy są troche głębsze od Dynamiki, ale osobiście jakiejś poteżnej rożnicy nie zauważyłem (ja wolę i preferuję DYNAMIKĘ na kolorki)

musisz troche pokopać i sam ocenić, a napewno któryś z trybów i ustawień bedzie Ci odpowiadał optymalnie

powodzenia
Napisano
powiem ci tak na dynamice czulosc max,glosnosc max,dyskryminacja na 2 lub 3 i grunt u mnie na godz 13 i wyciagam monteki i kolorki luski mialem ogromne(pak 40) mialem zastrzezenia do rutusa ale zmienilem zdanie dobry kawal sprzetu minusy piszczy na kamienie, pod liniami wysokiego napiecia warjuje, i baterio zerny strasznie ale wyciaga takie rzeczy przedwczoraj sygnecik mauserki i guziki wermachtu wiec masz przekruj :)
Napisano
Problem wlasnie jest z dynamiką. Jak wlacze dynamike to mi zaczyna wariowac w powietrzu, przy ziemi to samo. Pokazuja sie wszystkie kwadraty po kolei potem piszczy... nawet w powietrzu. Wydaje taki krotki ale bardzo wyrazny sygnał.
Napisano
mialem to samo ale jakos sie uspokoil hmmm czyzby wada fabryczna u mnie raz mi tak pojechal ale go wylaczylem i wlaczylem i sie uspokoil trzeba by do rutusa zadzwonic moze masz uszkodzny sprzet czyzby rutus lecial na ilosc a nie na jakosc szkoda by takiej marki ehhh
Napisano
Podejrzewam ,że to wina kamieni magnetycznych. Ponieważ głownie zapalał się 11 kwadrat.Musiałbym sprawdzić go jeszcze w innym terenie. Jeśli nic się nie zmieni no to zadzwonie do Rutusa, w końcu na gwarancji.

pzdr.
Napisano
12 wskaźnik to kamienie(skrajny prawy).
Jak ja trafiałem na kamienie to zapalał się tylko i wyłącznie 12 wskaźnik(nie latał po skali), więc chyba nie to.
Sprawdź czy nie dałeś zbytniej swobody kablowi. Na początku użytkowania w pewnym momencie miałem straszne zakłócenia. Dopiero na drugiej wyprawie zorientowałem się o co chodzi. Kabel leżał na cewce i przy czesaniu" podłoża poruszał się i podrażniał" cewkę, Solaris jęczał non stop. Teraz już jest wszystko w porządku. Jeżeli nie to, spróbuj zmniejszyć czułość. Gdzie go sprawdzasz?? W terenie Ci tak jęczy, nie ma gdzieś w pobliżu jakiś linii energetycznych??
Może go coś z zewnątrz zakłóca??
Napisano
Dzwoń od razu do rutusa, szkoda czasu. Ja mam także Solarisa i nic się z nim takiego niedzieje. Na początku to miałem problemy z wsłuchiwaniem się w wskazania, lecz nic takiego nigdy niemiałem. Jedyne co to wariował przy silnym natężeniu pola elektromagnetycznego, czyli słupy energetyczne, trakcje kolejowe do nawet odejscie na 200 m niepomagało.

pozdr
Artur
Napisano
W terenie sprawdzałęm. Są 2 możliwosci albo tak jak mówi kolega z tym kablem bo rzeczywiście jest dlugi :) lub linie energetyczne bo przeszukiwalem miejsce w odleglosci ok 120-140 metrów od lini. Zastanawia mnie jedynie to czemu sie tak dzieje jedynie w trybie mix i dynamice. Na statyce wszytko ok.

pzdr.
Napisano
Zmniejsz czułość, odsuń się od tych linii.
U mnie na dynamice z ustawieniami czułość na 12, dyskryminacja na 12, poruszanie kablem nad cewką w odległości ok 7cm(i niżej) pobudza wykrywacz.
Sprawdź czy Ci się ten kabel nie majta nad cewką.
Więcej porad nie mam:)))
Pozdrawiam i życzę powodzenia w poszukiwaniach.
Napisano
Ja chodzę wyłącznie na mixie z dyskryminacją. Jednak, jeśli piszecie, że są gorsze zasięgi niż na dynamice (mogłby ktoś napisać jak duże są mniej więcej różnice?), to chyba sie przerzuce, chociaż narzekać nie mogę.

Ale ja nie o tym. Miałem ten sam problem, przez kilka wypadów, że solaris sam sie wzbudzał. Na mixie statyk burczał, dynamik czasem coś tam mrugnął. No i tak jak kolega wyżej pisze. Latający kabel nad cewką :). Proponuje zaczac od tego, tasma izolacyjna w odpowiednich miejscach i powinno byc ok. Pozdrawiam.
Napisano
Slicznie dziękuję za rady. Poza tym sprzęt jest wart ceny. Mialem z nim kilka wypadów tak na ,,ślepo'' i z pustymi rękami nie wróciłem :) Ale musimy sobie jeszcze dać troche czasu zgrać się itp :) W sobote planuję udać się do lasu na coś poważniejszego zobaczymy jak sie spisze dynamika.

pzdr.
Napisano
ukalek

napisałem:
MIXy są troche GŁĘBSZE od Dynamiki,

....a nie gorsze!
Mix jest polączeniem głebszego Statyka z płytszą Dynamiką, wiec zasieg masz wiekszy.

Ja chodzę głównie za drobnym kolorkiem i do tego celu wolę Dynamikę, ale powiem dla ciekawostki że ostatnio z musu wszedłem w okopy i zieminki na skraju lasu i złapałem sygnałek na ledwo widocznym zagłebieniu
kopię i kopię,
a dopiero z 90cm wyjąłem kilka stalowych prętów dł.50cm, śr.20mm, były ołożone płasko do powierzchni ziemi...

także Dynamik nie jest taki zły

pozdro ALL
Napisano
Czyli dynamika jest dużo lepsza na monetki czy tak? Do tej pory szukałem tylko na statyku z dyskryminacją i tez całkiem niezle wyciaga monetki.
Napisano
Nie powiedziałbym, że Dynamika jest duuużo lepsza na monetki,
rzecz gustu.
Mi Dynamik poprostu bardziej odpowiada, a poza tym na Dynamiku SOLAREK jest dużo bardziej oszczedny (bateria!),
i chyba to u mnie przeważa że na tym trybie chodzę,
jesli sie za czesto nie używa Namierzania, to mi akumutatorki na tym trybie wystarczają na 5 wypadów tak po 4-5 godzin każdy.

MIX pożera szybciej, a o Statyku to nawet nie wspominam...

pozdro
Napisano
niestety ja rownież mam czasami klopot z tym srodkowym przyciskiem.

wogole namierzanie sie nie włącza,
naciskam drugi raz sprawdzam saperką dla pewnosci i dopiero namierzam.
na szczescie żadko sie to zdaża, ale jednak....

co do WD to chyba nie bardzo sie nadaje do kontaktu z mikrowłacznikami i ścieżkami drukowanymi ponieważ pozostawia dielektryczną warstwę
lepszy bylby chyba Elektrosol - on na pewno nie zaszkodzi
Napisano
Podobnie jak koledzy miałem problem ze środkowym przyciskiem.Przypuszczalnie wyrabia sie od nacisku palca.U mnie pomogła dopiero jego wymiana na nowy(cena 2,50 zł).

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie