Horhe Napisano 28 Marzec 2008 Autor Napisano 28 Marzec 2008 Witam,Jestem ciekaw Waszej opini w jakim kolorze powinna być prezentowana Błyskawica" na 70 rocznicę wybuchu drugiej wojny światowej. Obecnie jest to kamuflarz z lat 1941-1942, może bardziej ciekawy i atrakcyjny dla turysty, no ale chyba na taką okrągłą rocznicę powinien być szary?
losiu2 Napisano 28 Marzec 2008 Napisano 28 Marzec 2008 Tak szczerze, to powinien mieć taki kamuflarz, jaki mu pasuje ze względu na konfiguracje. Nie widzi mi się we wrześniowym kolorze, za bardzo by się gryzło z przebudowaną sylwetką.
coe Napisano 28 Marzec 2008 Napisano 28 Marzec 2008 Zgadzam się z przedmówcą.Malowanie okrętu powinno być możliwie bliskie jego aktualnej konfiguracji (zabudowie, uzbrojeniu...), a ta obecna, jak wiemy, znacznie odbiega od wyglądu Błyskawicy z 1939.Wiem, że również dzisiejszy kamuflaż okrętu nie przystaje do powojennych zmian, ale.... na przywrócenie malowania z okresu PRL raczej nie ma szans.Mam jednak inną wątpliwość.Dawno nie byłem w Gdyni... Czy okręt jest już w takim stanie, że konieczne jest jego gruntowne malowanie? Bo jeżeli nie to wydaje mi się, że pieniądze na ewentualną zmianę kamuflażu można zmarnować" w jakiś bardziej pożyteczny sposób.
Robin Napisano 30 Marzec 2008 Napisano 30 Marzec 2008 Witam na zgadzm się z opinią ze powinien miec orginalny kolor z okresu II wojny .Bo obecnie w tym niebieskim kolorze to wygląda jak pasarzerski statek wycieczkowy a nie jak Okret Wojenny Pozdrawiam Robin.
Robin Napisano 30 Marzec 2008 Napisano 30 Marzec 2008 A tu macie lik do stronki na której znajdziecie moje zdjęca tego ORP BŁYSKAWICY które zrobiłem w pazdzierniku 2006 r w Gdyni. Własnie w niebieskim kolorze ,to rzecz gustu ale tak jak mówiłem bardziej w tym kolorze przypomina pasarzerski statek niz okret wojenny http://www.odkrywca-online.pl/galeria,orp-blyskawica,469.html Pozdrawiam Robin z Lęborka .
Dodge52 Napisano 3 Maj 2013 Napisano 3 Maj 2013 Witam,ORP Błyskawica znów zaprasza na swój pokład.Od środy, 1 maja można wejść na pokład ORP Błyskawica.Rozpoczyna się nowy sezon turystyczny i historyczny, niszczyciel zostanie udostępniony dla zwiedzających.Przeglądając archiwalne Tygodniki ,,Żołnierz Polski,, z lat 1964-1988, jest wiele ciekawych artykułów dotyczących tego okrętu, jego wizyt zagranicznych / bardzo ciekawe opisy i zdjęcia, codziennej służby w MW i przejścia w stan spoczynku jako okręt Muzeum.
Dodge52 Napisano 3 Maj 2013 Napisano 3 Maj 2013 W Tygodniku ,,ŻP,, z 1965r.była seria pt.Oręż Żołnierza Polskiego, przedstawione są wszystkie okręty będące w służbie pod polską banderą, jest i bohater dzisiejszego wątku ORP Błyskawica.
Dodge52 Napisano 3 Maj 2013 Napisano 3 Maj 2013 Na drugiej stronie opis działań ,,Błyskawicy,, i dane okrętu
Dodge52 Napisano 3 Maj 2013 Napisano 3 Maj 2013 W Tygodniku ,,ŻP,, nr.25 z 1985r.w nowej serii - Okręty wojenne 1920-1945przedstawiona jest ORP ,,Błyskawica,,Rysunek jest autorstwa Pana Marka Sorki
Dodge52 Napisano 3 Maj 2013 Napisano 3 Maj 2013 W tygodniku ,,ŻP,, nr 26 z 1985r. jest ciekawy artykuł pt.Historyczna wachta,, - autor przedstawił historię okrętu, przekrój kadłuba i nadbudówek.Jest to środkowa część Tygodnika,/ bardzo duża i nie mieści się w skanerze / zeskanowałem poszczególne rysunki i zdjęcia
Dodge52 Napisano 3 Maj 2013 Napisano 3 Maj 2013 Po raz drugi w tej serii przedstawiona jest ORP Błyskawica.Rysunek wykonał Pan Stanisław Kierzkowski,,Żołnierz Polski,, - z 15.07. 1986r.
Dodge52 Napisano 3 Maj 2013 Napisano 3 Maj 2013 Drugi duży artykuł autorstwa St.Kierzkowskiego w Tygodniku ,,ŻP,,
Dodge52 Napisano 3 Maj 2013 Napisano 3 Maj 2013 ORP ,,Błyskawica,,...to najpiękniejszy i najlepiej utrzymany okręt-muzeum na całym świecie.Odznaczenie okrętu i byłych weteranów z Francji, Anglii,Kanady i wszystkich zakątków Polski.
Dodge52 Napisano 3 Maj 2013 Napisano 3 Maj 2013 Prace gospodarcze ...W latach 70-tych mówiono:Wiadro, szmata, miotła - niezawodna broń dla ... młodego żołnierza.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.