Skocz do zawartości
  • 0

mauser do id

chrzan49

Pytanie

Napisano

Witam.Koledzy proszę o id tego pieknego szyzoryka K 98. Stan zachowania b.dobry.Bicia na głowni pod jelcem lekko zatarte
chyba 373U.Na zatrzasku 1069(dopiero po rozebraniu).Pod okładką na rekojeści B X pod spodem 1069.
Pod osłona ogniową Waa 88 chyba. Okładki bakelitowe sygnowane od wewnatrz: gapa i Waa 253.
Pochwa mosiężna lakierowana na czarny mat (oryginał) brak bić.
Żabka skóra surowa, bez lica ,przeszyta bez nitów,brak bić,lakierowana dość pobieżnie na czarno.Zawiesie druciane.
Wygląda na uproszczoną produkcję z ostatnich miesięcy wojny.
Nie dostapił chyba zaszczytu prucia flaków ani mordowania blondynek.

Pozdrowienia

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.Jako obiecałem .Pierścień stalowy przylutowany do mosiężnej pochwy.Żabki nie mogę zdjać ,obawiam sie o przeszycia.
Pozdrowienia

Napisano

Witam .Pochwa mosiądz ,zawijana i lutowana od strony ciała .Stalowa przylutowana cyną wkładka z zaczepem żabki.Zawiesie z profilowanego płaskiego ,lekko wypukłego od góry drutu stalowego.No i co koledzy,były mosiężne czy nie?
Pozdrowienia.

Napisano
Witam Koledzy.Dzieki za pomoc w id.Wezme jutro w plener i zrobie lepsze fotki przy swietle dziennym.W domu jednak za ciemno.Ta stalowa przylutowana część pełni rolę dławika.ostrze wchodzi z lekkim oporem i trzyma sie doskonale.Bagnet nie wypada z pochwy. Farba nieoryginalna bo kupiłem go w 1970 i pochwa była w 80% oskrobana.Błyszczała mosiężnie ze sladami cynowania.Pochwa najprawdopodobniej zwijana i lutowana od strony uda .Jak pisałem brak bić.Może cholera pod żabka ale boje sie zdjąc bo sztywna skóra bez lica i szycia moga puścić.Jak będzie słoneczko to zrobie foty i wrzuce na forum a jak pogoda byle jaka to poczekajcie prosze na słoneczny dzień a wieczorem zaspokoję Wasza ciekawość.
Pozdrowienia
Napisano
Witam.Uzupełnienie opisu. Dławik jak pisałem wlutowany,brak śladów przykręcania czyli srubki.Zreszta po co mieliby wykonywać dodatkowe operacje jak wlutowanie wystarczało.Jeszcze raz pisze: na pochwie brak bić.Wykonanie profesjonalne.Bardzo lekka.
Pozdrowienia
Napisano
Witam.Oskrobię trochę bo malowana i dam fotke zawiesia ale dopiero w srodę.Dzięki za zainteresowanie.Ten mosiadz spać mi nie daje.Górna część pochwy stalowa.Nie chcę zdejmować żabki bo skóra dość sztywna i obawiam sie o szwy ale jeszcze popróbuję

Pozdrowienia
Napisano
Dzięki Kiler.Widać bagnet ma swoja tajemnicę.Pochwa być może rzemieślnicza ale wykonana bardzo starannie.Nie mam innej stalowej aby porównac ale wydaje mi się że odwzorowanie kształtu regulaminowej bardzo poprawne. Żabki z takiej surowej skóry" bez lica spotkałem kilkakrotnie a zawiesie jak pisałem powyżej kilka postów spotkałem na stronie o bagnetach niemieckich ,niestety nie mogę na nia trafić.Jak wpadne kiedyś na trop to podeślę na priv.

Dziękuje i pozdrawiam
Napisano
Witam .A tu panowie jest mosiężna i to mnie ciekawi.Zawiesie jest także oryginalne(przeczytajcie uważnie mój post powyżej.Chyba na stronie germanmilitaria jest fota bardzo podobnej pochwy z zawiesiem na żabce ale przeszycia żabki nitowane.Tu nitów brak . Nie pisałem że na pewno ostatnie miesiace wojny tylko że sądzę iz mógłby być ze względu na uproszczenia bić i stan.Natomiast pochwa nie musi byc od niego ale jest typowa dla tego typu no i mosiądz.W chwili zakupu w 1970 spod czarnej farby prześwitywało złotko".Magnesu nie trzyma to co to jest Waszym zdaniem?

Pozdrowienia
Napisano
Witam kolegów.Macie jak zwykle rację .Albo Alzheimer albo za duzo piwa.Ale pytanie było czy wg Was taki sposób wykonania oraz bicia nie wskazuja na końcowy okres wojny?Do dzisiaj widziałem podobna żabke czyli he frog" tyko raz przy bagnecie austriackim .Skóra i zawiesie były prawie identyczne
ale żaba była nitowana 1 para nitów.
Głownia lekko podostrzona ale to nie moje wybryki, poza tym stan b.dobry

Pozdrowienia
PS Słowo bagnet też nie pochodzi ze staropolszczyzny.
Napisano

Witam.Koledzy proszę o id tego pieknego szyzoryka K 98. Stan zachowania b.dobry.Bicia na głowni pod jelcem lekko zatarte
chyba 373U.Na zatrzasku 1069(dopiero po rozebraniu).Pod okładką na rekojeści B X pod spodem 1069.
Pod osłona ogniową Waa 88 chyba. Okładki bakelitowe sygnowane od wewnatrz: gapa i Waa 253.
Pochwa mosiężna lakierowana na czarny mat (oryginał) brak bić.
Żabka skóra surowa, bez lica ,przeszyta bez nitów,brak bić,lakierowana dość pobieżnie na czarno.Zawiesie druciane.
Wygląda na uproszczoną produkcję z ostatnich miesięcy wojny.
Nie dostapił chyba zaszczytu prucia flaków ani mordowania blondynek.

Pozdrowienia

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie