Skocz do zawartości
  • 0

Kamienna tabliczka

BegerB

Pytanie

Napisano
Znalazłem w Józefowie k. Otwocka tabliczkę kamienną(?) o czarnej barwie, która ma wymiary 150x150 mm i grubosci 15-16 mm. W środku znajduje się gwiazda sześcioramienna w okręgu, po obu stronach znajdują się duze litery-inicjały D i L natomiast pod gwiazdą jest liczba
35" (wypukła). Wszystkie elementy są wyryte poza liczbą 35". Czy ktoś już zetknął się z takim przedmiotem? Proszę o informację.

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Ponieważ zawodowo mam zwiazek z budownictwem, moim pierwszym skojarzeniem było , że jest to ceramika. Jednak obecnie jakoś mi to do ceramiki nie pasuje. Generalnie płytki ceramiczne z lat 30-ych XXw. niczym się specjalnie nie różniły od współczesnych. Zarówno surowiec jak i grubość nie jest typowa dla tego rodzaju materiału. Ceramika to wypalana glina. Ponadto jesli miały by to byc płytki ceramiczne to zapewne było by ich w okolicy na dziesiątki jeśli nie na setki. No i jeszcze litery , cyfry i gwiazda, które by miały być klejone jakąś zaprawą do muru(!?). Matrycą w kamieniu raczej nie da się wyciskać tego że tak powiem logo" bo by prędzej pękł. I do tego majac na uwadze masową produkcję. Nie jestem przekonany, że była to jakaś swoista terakota lub glazura. Bardziej przychylam się do tego co napisał De Horsting.
Pozdrawiam
Napisano
Mój drogi abcd...Jeżeli uważasz ,że żydowski producent użyłby na glazurze" lub erakocie" gwiazdy Dawida..to jesteś kolego w dużym błędzie.I mam uwierzyć ,że sprzedawał te rzekome płytki z symbolem judaizmu Polakom,Rosjanom,Niemcom ???Zastanów się.
To tak,jakby polski producent umieszczał na płytkach krzyż i sprzedawał to Żydom..
No bez przesady kolego.
Napisano
20 lat temu byłem świadkiem rozbiórki warszawskiej kamienicy z pocz XX w.podłoga klatki schodowej wyłożona była podobnymi płytkami(8 kątnymi co prawda,ale każda na odwrocie miała identyczny symbol gwiazdy i iniciały producenta),słyszyłem też o sprytnym handlarzu z bazaru ze starociami który sprzedawał za spore pieniądze owe płytki jako judaika,wystrój z synagogi itp. i znajdywał naiwnych klijentów.
Napisano
Znalazłem w Józefowie k. Otwocka tabliczkę kamienną(?) o czarnej barwie, która ma wymiary 150x150 mm i grubosci 15-16 mm. W środku znajduje się gwiazda sześcioramienna w okręgu, po obu stronach znajdują się duze litery-inicjały D i L natomiast pod gwiazdą jest liczba
35" (wypukła). Wszystkie elementy są wyryte poza liczbą 35". Czy ktoś już zetknął się z takim przedmiotem? Proszę o informację.
Napisano
Coś podobnego ostatnio wykopano w Wieluniu(łódzkie)..
Było zakopane przed domem w którym mieszkała kiedyś rodzina żydowska.Zresztą w Wieluniu przed wojną 90% ludności to byli Żydzi.
Takie tabliczki były przed wejściem,lub nad drzwiami.
Pozdro.
Napisano
Wiem, że w Otwocku i jego okoliczach mieszkało duzo zydów. W józefowie i Michalinie wielu warszawskich żydów posiadało domki letniskowe. Ta tabliczkę znalazłem na terenie starej posesji, która mogła należeć do nich. Ciekawi mnie jednak co to za przedmiot i jakie było jeego przeznaczenie.
Pozdrawiam
Napisano
To łączyło 2 funkcje.Informacyjną (numer mieszkania,domku,nazwisko oraz funkcję amuletu,talizmanu) Żydzi byli przesądni.W Wieluniu bywam nieraz ,nasłuchałem sie o żydowskich zwyczajach .
Pozdro! ps. jak będę w Wieluniu to zrobię fotę tej tabliczki.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie