Skocz do zawartości
  • 0

co to za klamra skrzynkowa ? polska?

db

Pytanie

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

strona wewnetrzna. to oczko w strodku było pomalowane wtórnie na czerwono,oskrobałem aby zobaczyc co jest pod spodem. posiadam ta klamre od kilkunastu lat.

Napisano
Jakaś klamerka klubu jeździeckiego lub stadniny. Do dzisiaj personel i dżokeje w dużych stadninach (np. w Janowie Lubelskim) nosza uniformy. Ja obstawiałbym klamerkę od pasa do uniformu jakiegoś niemieckiego klubu jeździeckiego lub stadniny. Widziałem też podobną w konstrukcji klamerkę klubu piłkarskego.
Napisano
Tak, dokładnie taką, jeżeli chodzi o awers. Nie pamiętam dokładnie rewersu, ale chyba miała inne widełki. W tej są identyczne, jak w klamrze czechosłowackiej powojennej, ale ja obstawiam, że jest to jakis niemiecki fussbalbund z lat 30-ych.
Napisano
Powiem tak - Polacy raczej w skrzynkowych" klamrach się nie lubowali - wyłączając klamry legionowe i tzw. Rembertówkę" wz38, ja się z polskimi klamrami tego typu nie spotykałem. Stawiałbym na niemiecką prowiniencję, ale to tylko gdybanie,

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie