tasiek Napisano 23 Marzec 2008 Autor Napisano 23 Marzec 2008 Prosze o identyfikacje i datowanie. pozd
tasiek Napisano 24 Marzec 2008 Autor Napisano 24 Marzec 2008 Myślę że to jednak litera. Znalazłem na tej stronie podobny guzik. Litery na nim oznaczają KINGS DRAGOON GUARDS czyli o ile się nie mylę Dragoni Gwardii Kólewskiej.
tasiek Napisano 24 Marzec 2008 Autor Napisano 24 Marzec 2008 Suwalszczyzna była częscią Księstwa Warszawskiego a potem Królestwa Polskiego. Zaborcą była Rosja Carska. Prusacy gościli" tu dopiero podczas I WŚ i chyba o ten okres Ci chodzi. Guzik wydaję się trochę starszy. Moim zdaniem pochodzi z pierwszej połowy XIX w. Został znaleziony na terenie starej wioski zlikwidowanej przez Cara w 1905 roku. Razem z guzikiem z numerem 5 w otoczeniu węża. (Wątek poniżej)
8total4 Napisano 24 Marzec 2008 Napisano 24 Marzec 2008 Suwalszczyzna?może obóz jeniecki utworzony przez Prusaków, w którym zostali osadzeni Angielscy jeńcy?pozdro!
mietek Napisano 24 Marzec 2008 Napisano 24 Marzec 2008 Nie koniecznie obok - THE 5TH. (PRINCESS OF WALES'S) DRAGOON GUARDS
mietek Napisano 24 Marzec 2008 Napisano 24 Marzec 2008 A tutaj: 5th Regiment of Foot (Northumberland)
8total4 Napisano 23 Marzec 2008 Napisano 23 Marzec 2008 guzik datowałbym na połowę XIXwieku, był złocony, a wojsko wtedy było inaczej postrzegane niż np 60lat później.znaleziony w RP czy w UK?pozdrawiam!
tasiek Napisano 23 Marzec 2008 Autor Napisano 23 Marzec 2008 Prosze o identyfikacje i datowanie. pozd
mietek Napisano 23 Marzec 2008 Napisano 23 Marzec 2008 Liberty, Loyalty, Property jest mottem jednostek z Kent Yeomanry (jednostek terytorialnych).
tasiek Napisano 24 Marzec 2008 Autor Napisano 24 Marzec 2008 Guziczek znaleziony na Suwalszczyźnie. Ciekawe jak tutaj trafił? W identyfikacji tego guzika najważniejsze są chyba litery znajdujace się w środku. Czego są skrótem ? Znalazłem fajna strone o guzikach angielskich. Niestety takiego na niej nie ma. http://www.colchestertreasurehunting.co.uk/numberedregiments.htmhttp://www.colchestertreasurehunting.co.uk/militarynamedregiments.htmSą jednak podobne. Może ktoś z was pokusi sie o rozwinięcie tego skrótu. Mam wrażenie że guzik jest dość rzadki. Większość tego typu guzików na tej stronie nosi numer pułku. Pozd
Pytanie
tasiek
Prosze o identyfikacje i datowanie. pozd
10 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.