Skocz do zawartości

rennaacting w trójmieście

sanshin

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
mam zapytanie czy posiada ktoś kontakt do jakieś grupy odtwarzajacej wehrmacht z trójmiasta. Będe wdzięczny za wszelkie informacje.
Napisano
Zapytaj w Gdyni na Świętojańskiej w sklepie z mundurami. będą wiedzieć.

Nie wolisz pobiegać w polskich ciuchach :-)
Napisano
A ja wiem jak połączyc zamilowanie do niemieckich mundurow(SS) i do naszej Ojczyzny. Proponuje grupe rekonstrukcyjna KEDYW-u Kolegium A. Oni biegali w ciuszkach SS z polskimi orzelkami :)

Ktos by sie pisal by powstancow warszawskich odtwarzac ?
Napisano
ja poprostu chce wstąpić do wehrmachtu i tyle a żadnym nazistą ani takim jakimś nie jestem ja poprostu lubie historie.
Napisano
A tychże azistów" (gen. Eberhardt), powstrzymywał przez 9 dni (z przewagą dużą nazistów) II PSM robiąc przy tym rajdy na Kolibki, Chwaszczyno, Rutki. Opuścili pozycje dopiero na wyraźny rozkaz, do 9 wrzesnia niemcy nie posunęli sie ani o metr....:-). Można to oglądać w rejonie Karwin i nie wszystko tam wykopano. Pozdrawiam
Napisano
dzięki za mail a w rejonie karwun to ja mieszkam bo na dąbrowie i wiem duuuuuuuuuuużo tam różnych okopówi i stanowisk.chvce tam niedługo pokopać trochu. mozę znak ktoś tam jakiejś fajne miejsce?
Napisano
Sanshin mowilem Ci u mnie w chacie co o nazistach sadze i oprzebieraniu sie za niemca :))) (ps. nie zaczynajmy znow kluutni :D)
Napisano
A może ktoś w Trójmieście wpadły w końcu na pomysł odtowrzenia obrony Westerpalatte? Ja wiem, chętnych a Niemców" znajdzie się wiecej, niż ich tam było w 1939[niestety]. Ale mi głównie chodzi o... polską obsadę... Wrzesień tuż, tuż... Warto się zastanowić.
Napisano
IX 1939 tuż obok nas , pod Wejherowem dzielna i rycerska" banda w mundurach WH wymordowała włascicieli polskiego majątku ziemskiego....Rumia - wymordowano ochotników Harcerzy.... Kazimierz - 3 komp. 1 MPS - tak twardo się bronili,że WH po wejściu na polskie pozycje dobijało rannych bagnetami....
To tylko skromne przykłady - ale to było tak niedawno i w miejscach które znamy.... całkiem blisko naszych domów.
Ludzie myślcie to nie boli!!!
Uff..ulżyło mi....
Napisano
W sumie, biegam w naszych ciuchach po 3mieście ale na Westerplatte chyba nie idziemy(jutro w Wejherowie jakieś święto - ale obciach, nie wiem jakie :-D, tzn wiem, ale nie znam oficjalnej pełnej nazwy - to będzie chyba 6 konnych i 2 piechotą (niestety, tylko tyle, bo reszta albo się pochorowała, albo ..sam nie wiem ;-). Mam nadzieje, że nie narobimy sobie obciachu ;-) )

michał ł

PS Niemcy są potrzebni, bo komuś trzeba dokopać od czasu do czasu ;-D
Napisano
MP słuchaj mówiłem ci juz coś a po za tym nie po to zxałózyłem to forum żeby było ono miejscem opieprzania mnie za to dlatego zę chce wstąpić do niemców a nie polaków!!!!! ja tylko sie zapytałem o rennanacting w trójmieście!!!!!!!!!!!
Napisano
G L U P O T A N I E B O L I !!!
-------------------------------------
Napisano
ja przepraszam bardzo!!! jheśli ktoś cche sie przebierać w polski mundur to jest jego sprawa a jak ja sie chce przebrać w niemiecki mundur to moja sprawa.jak mówie powyzej załozylem ten wątek nie po to bym był potępiany że chce odtwarzać niemca tylko pytałem sie o kontakt do grupy.
Napisano
Pozwólcie że sie wtrącę.
jest stowarzyszenie polski wrzesień.
jest w nim sekcja polska i sekcja niemiecka. jaki jest cel istnienia sekcji niemieckiej... po pierwsze; odtwarzamy historię więc muaszą byc dwie strony konfliktu, acz kolwiek polaków w stowarzyszeniu jest duuuużo wiecej iż niemców. (7 osób)reszta potrzebna do rekonstrukcji to ochotnicy którzy tylko na imprezę zakładaja mundur pozyczyne z hero. czesto sie zdaża że niemcy" zakładają mundury polskie i to nie w celach dywersyjnych.
po drugie - tak niemcy jak i polacy racą" dużo czasu i pieniędzy na to aby ich wyposarzenie i ekwipunek było jak najbardziej orginalne i często parodniowa debata na forum dotyczy jednego guzika albo zaczepu do plecaka.
po trzecie - i Niemcy są ludzie" jak pisał wieszcz..
były oddziały które wsławiły sie okrucieństwami były i takie które poprostu walczyły wciagnięte w koło histori,
a ciekawostka jest to ze podczas 2 dni pobytu podczas inscenizacji bitwy pod bzurą jeden raz usłyszałem - heil hitler jak maszerowli niemcy to powiedział to jakis dziadek siedzący pod płotem :)))
i nit z niemców działających w stowarzyszeniu nie przebiera sie za SS NSDAP itp.
Wydaje mi się ze jaest w nas Polakach (może nie tylko) coś takiego jak podziw dla wojsk które nas pokonały a może dla munduru, ale niemcy cieszyli się duzzym powodzeniem wsród widzów.
pozdrawiam Okejos
Napisano
czesc sanshin
widze ze przyczepili sie do ciebie na calego :)
proponuje zastosowac olewke i nie przejmowac sie zbytnio
odnosnie tematu- jestem z koszalinskiej grupy rekonstrukcji odtwarzamy pluton rozpoznania motocylkowego przy 2 dpanc ss das reich". zapraszamy do wspolpracy
pozdrowienia kloss
Napisano
A propos propozycji Whatfora to informuję, że tworzy się Grupa Rekonstrukcji żołnierzy Wojskowej Składnicy Tranzytowej na Westerplatte przy Stowarzyszeniu Rekonstrukcji Historycznej Lwy Westerplatte". Sprawa dość rozwojowa. Szczegóły wkrótce na stronie http://www.westerplatte.com.pl. Zapraszam chętnych.
Napisano
ja tez ale dostałem jakiś dziwny zwrot e-maila.......

że niby nie ma takiego e-maila........skąd ja to znam:))))
Napisano
Panowie nie ma sensu sie spierać kto chciał by się w jak mundur przebrać- jedni preferują polskie -inni w niemickie - jeszcze inni w rosyjskie - a to że większość woli w niemiecie to raczej już ich sprawa- jestem akurat z Gdańska i 95% ludzi których znam akurat wolą niemieckie mundury -- tylko że nie dlatego że nie podobają im się polskie a raczej dlatego że w trójmieście bardzo ciężko o jakieś polskie gadzety -- wiekszość ludzi kopie na Helu , Mierzeji i w okolicach Gdańska a tam niestety ciężko jest znaleźć coś polskiego.[oczywiścnie nie jestem za rennaactingiem jakiś jednostek które mają na swoim koncie mordy itp"].
Pozdrawiam MTC
Napisano
głupota nie boli" - żałosne w ch**.
Każdy ma swoje zainteresowania tudzież wogóle ich niema. Jednych kręci spalenie kilku jointów ze znajomymi, innych modelarstwo kolejowe, zdarzają się ludzie zbierający znaczki tudzież monety. Czy ktoś kto się tym nieinteresuje potrafi zrozumieć ich fascynacje? jeśli nie to jest poprostu głupi! Znam wielu ludzi, którzy z przymrużeniem oka patrzą na tych, według nich zbzikowanych kolesi" tudzież palantów" latających z wykrywaczami metalu po lasach. Jeśli wy niepotraficie zrozumieć fascynacji ludzi odtwarzających historie to zostawcie to dla siebie! Niemcy ( w niemieckich munurach ) walczyli na wszystkich frontach DWŚ, ich mundur podlegał zmianą przez całą wojne... co więcej poszczególne dywizje bardzo często rózniły się umundurowaniem - czy takim razie tak trudno zrozumieć powodzenie niemieckich mundurów?
Napisano
Odnosnie maila do mnie w sprawie reenacting Westerplatte: Jakis problem wystapil, ale mysle ze w poniedzialek najpozniej bedzie usuniety. Przepraszam zainteresowanych.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie