Skocz do zawartości
  • 0

szabla pruskiej artylerii?

vikingos

Pytanie

Napisano

witam...pare dni temu dostalem od Narzeczonej szablę..prosiła mnie o jej identyfikacje...i ew. dowiedzenie sie jaka cenę możnaby za nią uzyskać...prosze o pomoc...z tgo co udalo mi się ustalic(tak mi sie przynajmniej wydaje) jest to szabla Pruskiej Artyleri...jelec i osłona dłoni stalowe...oznacenia na jelcu W korona i liczba 14. ostrze gw mnie w stanie bdobrym..brak głębokiego zardzewienia...jedynie przebarwienia.....rękojesc Bakelitowa bez małego kawałka...bakelit jak to bakelit sie kruszy b.latwo...szabla nie jest z wykopek...ale tez i nie bła nalezycie przechowywana...ztad rdza na jelcu...pochwa niepowgniatana...była niestety chyba czyms malowana bo obłazi z niej farba..prosze o pomoc w id. i ew. wycenie.wiecej fotek moge dosłać na maila

5 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witam...pare dni temu dostalem od Narzeczonej szablę..prosiła mnie o jej identyfikacje...i ew. dowiedzenie sie jaka cenę możnaby za nią uzyskać...prosze o pomoc...z tgo co udalo mi się ustalic(tak mi sie przynajmniej wydaje) jest to szabla Pruskiej Artyleri...jelec i osłona dłoni stalowe...oznacenia na jelcu W korona i liczba 14. ostrze gw mnie w stanie bdobrym..brak głębokiego zardzewienia...jedynie przebarwienia.....rękojesc Bakelitowa bez małego kawałka...bakelit jak to bakelit sie kruszy b.latwo...szabla nie jest z wykopek...ale tez i nie bła nalezycie przechowywana...ztad rdza na jelcu...pochwa niepowgniatana...była niestety chyba czyms malowana bo obłazi z niej farba..prosze o pomoc w id. i ew. wycenie.wiecej fotek moge dosłać na maila

Napisano
Twoja wygląda na szablę pruskiej artylerii ale zastanawia mnie jej pochwa z dwiema ryfkami. Typowa pochwa do tej szabli miała jedną a te z Twojej dodatkowo wyglądaja jakby służyły do umieszczenia w nich czegos jeszcze.
Napisano
W każdym razie Twoja szabla pochodzi z XX wieku bo wtedy zaczęto stosować bakelit. Oznaczałoby, że jest to szabla pruskiej artylerii nowego wzoru 1896 czyli nieznaczna modernizacja wz. 1848.
Tylko ta pochwa...?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie