SYLSTER Napisano 13 Marzec 2008 Autor Napisano 13 Marzec 2008 Pieczęc do laku,sr.2.5 cm.Czemu ona służyła,czy to pieczęc urzędowa,kto zna ten język ?
SYLSTER Napisano 21 Marzec 2008 Autor Napisano 21 Marzec 2008 Powracam z tym tematem bo nie zostal zidentyfikowany.
SYLSTER Napisano 14 Marzec 2008 Autor Napisano 14 Marzec 2008 Czy nie ma kogos ktory zna język hebrajski?
Noah Napisano 14 Marzec 2008 Napisano 14 Marzec 2008 Spróbuj odbić pieczęć na kartce, żeby było wyraźniej widać. W poniedziałek spotkam się z kimś kto zna hebrajski, także będę mógł Ci pomóc
musamman2 Napisano 22 Marzec 2008 Napisano 22 Marzec 2008 Oczywiście Zmartwychwstania Pańskiego, a nie Narodzenia, też dziś zakręcony jestem jak bąk w kobylej ...
musamman2 Napisano 22 Marzec 2008 Napisano 22 Marzec 2008 Ponieważ nikt się nie kwapi, więc może ja się tu wypowiem, chociaż hebrajskiego zaledwie liznąłem i to wiele lat temu. Otóż pośrodku pieczęci widnieje napis TACHELES, co oznacza cel, sens". Jeśli się nie mylę, była to nazwa żydowskich organizacji charytatywnych. Słowo to przeszło do niemieckiego i znaczy obecnie walenie prosto z mostu, kawa na ławę itp." Gdyby odcisk był wyraźniejszy, to może udałoby mi się jeszcze coś odczytać. Pozdro i Wesołych Świąt Narodzenia Pańskiego!
SYLSTER Napisano 15 Marzec 2008 Autor Napisano 15 Marzec 2008 postaram sie zrobic odbitke na kartce,pozdrawiam
SYLSTER Napisano 13 Marzec 2008 Autor Napisano 13 Marzec 2008 Pieczęc do laku,sr.2.5 cm.Czemu ona służyła,czy to pieczęc urzędowa,kto zna ten język ?
Noah Napisano 23 Marzec 2008 Napisano 23 Marzec 2008 tak jak wcześniej pisałem i tak jak pisał musamman2 kwestia lepszego odbicia pieczęci.Pozdrawiam życząc wszystkim czytającym tego posta Bożego błogosławieństwa, na czas Świąt Zmartwychwstania i każdy następny czas
Pytanie
SYLSTER
Pieczęc do laku,sr.2.5 cm.Czemu ona służyła,czy to pieczęc urzędowa,kto zna ten język ?
8 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.