boryszielinski Napisano 12 Marzec 2008 Autor Napisano 12 Marzec 2008 Oto przedmiot wykopany przeze mnie w pobliżu jednostki wojskowej na zsypie niemieckich pozostałości. Czy jest ktoś w stanie zidentyfikować ten wykopek? Pozdrawiam
boryszielinski Napisano 12 Marzec 2008 Autor Napisano 12 Marzec 2008 Dziękuje za odpowiedź. Wie Pan może do odkażania czego był używany?
martian. Napisano 12 Marzec 2008 Napisano 12 Marzec 2008 Ałun po golenia na skaleczenia itp itd. Nie w wiem czy niemiecki bo w i u nas takowe były.
valdeck2 Napisano 12 Marzec 2008 Napisano 12 Marzec 2008 pozdrawiamtakie odkażalniki wykopywałem razem z pojemnikami na niemiecki maski pgz ale jak się tego używało to nie wiem.pozdrawiamvaldeck2
boryszielinski Napisano 12 Marzec 2008 Autor Napisano 12 Marzec 2008 @ Martian... Dzieki wielkie. Raczej niemiecki, ma na zatyczce sygnatury Z4 PKG, 1939a na spodzie GEU 1941
draven85 Napisano 12 Marzec 2008 Napisano 12 Marzec 2008 boryszielinski po pierwsze to nie pan" hehe , kiedyś ktoś mi napisał , że wodę tym się odkażało :)
abcd Napisano 12 Marzec 2008 Napisano 12 Marzec 2008 Pudełko stanowiło zestaw z maską p-gaz.i płachtą przeciwiperytową,substancja z pudełka po rozpuszczeniu w wodzie tworzyła roztwór do usuwania ewentualnych skażeń środkami typu iperyt,sarin itp.
boryszielinski Napisano 12 Marzec 2008 Autor Napisano 12 Marzec 2008 @ Draven85 :) przepraszam, że przypadkowo zmieniłem" Tobie płeć;]
boryszielinski Napisano 12 Marzec 2008 Autor Napisano 12 Marzec 2008 #abcdsubstancja dalej mieści się w pudełku... kruszy się, ma prawie bezwonny zapach. Mam pytanie czy może być to szkodliwe?
R51 Napisano 13 Marzec 2008 Napisano 13 Marzec 2008 Substancja zawarta w odkażalniku po wydobyciu z ziemi lubi puchnąć i rozdymać pojemnik. Poza tym śmierdzi jak jakiś lizol. Radzę wydłubać ją za pomocą ostrego gwoździa, czy czegoś w tym rodzaju, potem wypłukac pudełko. Nie będzie smrodu a pudełko uchroni się przed destrukcyjnym wpływem substancji w nim zawartej. Wiem co mówię, w swojej karierze wykopałem setki a może nawet tysiące takich odkażalników. Pozdrawiam
draven85 Napisano 12 Marzec 2008 Napisano 12 Marzec 2008 boryszielinski nie zmieniłeś płci ale nie mów per pan ;)
Pytanie
boryszielinski
Oto przedmiot wykopany przeze mnie w pobliżu jednostki wojskowej na zsypie niemieckich pozostałości. Czy jest ktoś w stanie zidentyfikować ten wykopek? Pozdrawiam
12 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.