jasradocha7 Napisano 10 Marzec 2008 Autor Napisano 10 Marzec 2008 WitamCzy ktoś może mi powiedzieć co to jest?Ołowiane wymiary:5,8cm na 4,8cm
jasradocha7 Napisano 10 Marzec 2008 Autor Napisano 10 Marzec 2008 WitamCzy ktoś może mi powiedzieć co to jest?Ołowiane wymiary:5,8cm na 4,8cm
jasradocha7 Napisano 10 Marzec 2008 Autor Napisano 10 Marzec 2008 I troszkę bliżej.Czy to jest jakaś odznaka albo emblemat?Są dwie dziurki tak jak by było do czegoś przytwierdzone.Palma podobna do Africa Corps ale nie wiem czy to dobry trop.Dzięki i pozdrawiam.
pomsee Napisano 10 Marzec 2008 Napisano 10 Marzec 2008 To cos bardziej starego może koniec XVIII w.lub początek XIX w. Symbolika militarna, armaty i szable a na samej górze czapka frygijska czyli czapka wolnosci" symbol używany w czasach nowożytnych czasie wojny o niepodległosć Stanów Zjednoczonych i bardzo popularny w latach rewolucji francuskiej. Pod czapką widać rózgi liktorskie symbol również związany z rewolucją francuską ale o długiej tradycji.Symbole na tarczy niestety są trudne do odczytania chociaż to co jest na samej górze kojarzy mi się z okiem opatrznosci" czyli symbolem Trójcy Świętej w religii chrześcijańskiej ale też bardzo charakterystyczny znak masoński oznaczający wszystkowidzące oko Boga, a także jest przypomnieniem, że działania Masonów są zawsze obserwowane przez Boga (który w Wolnomularstwie jest przedstawiany jako Wielki Architekt Wszechświata).Tyle na razie co dostrzegłem w Twoim emblemacie :)pozdro,
pomsee Napisano 10 Marzec 2008 Napisano 10 Marzec 2008 Tyle się napisałem a jest to po prostu herb Kuby:http://pl.wikipedia.org/wiki/Herb_Kuby
Pytanie
jasradocha7
Witam
Czy ktoś może mi powiedzieć co to jest?
Ołowiane wymiary:5,8cm na 4,8cm
5 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.