Skocz do zawartości
  • 0

Co to za emblemat?

jasradocha7

Pytanie

5 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

I troszkę bliżej.Czy to jest jakaś odznaka albo emblemat?Są dwie dziurki tak jak by było do czegoś przytwierdzone.Palma podobna do Africa Corps ale nie wiem czy to dobry trop.
Dzięki i pozdrawiam.

Napisano
To cos bardziej starego może koniec XVIII w.lub początek XIX w. Symbolika militarna, armaty i szable a na samej górze czapka frygijska czyli czapka wolnosci" symbol używany w czasach nowożytnych czasie wojny o niepodległosć Stanów Zjednoczonych i bardzo popularny w latach rewolucji francuskiej. Pod czapką widać rózgi liktorskie symbol również związany z rewolucją francuską ale o długiej tradycji.
Symbole na tarczy niestety są trudne do odczytania chociaż to co jest na samej górze kojarzy mi się z okiem opatrznosci" czyli symbolem Trójcy Świętej w religii chrześcijańskiej ale też bardzo charakterystyczny znak masoński oznaczający wszystkowidzące oko Boga, a także jest przypomnieniem, że działania Masonów są zawsze obserwowane przez Boga (który w Wolnomularstwie jest przedstawiany jako Wielki Architekt Wszechświata).
Tyle na razie co dostrzegłem w Twoim emblemacie :)
pozdro,

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie