Skocz do zawartości
  • 0

Lornetka?

mihura

Pytanie

Napisano

Witam, kupilem lornetke. Czy ktos moze mi powierziec jaki to model i z jakiego okresu pochodzi. Przy okazji trafilmi sie rowniez magazynek. Prosze o identyfikacje.

19 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Przyjzalem sie lornetce z aukcji.To nie ta sama.Brak jej pokretla regulacji ostrosci w srodkowej tylnej czesci.
Wieczorem postaram sie wrzucic fotke od gory.
pzdr.
Napisano

Witam, kupilem lornetke. Czy ktos moze mi powierziec jaki to model i z jakiego okresu pochodzi. Przy okazji trafilmi sie rowniez magazynek. Prosze o identyfikacje.

Napisano
Witam
jest to austro-węgierska lornetka wojskowa C.P. Goerz Wien u.Pozsony, jest taka np tu
http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=310613595
pozdro
Napisano
CF=Centre Focus, centralna regulacja ostrosci, 8-powiekszenie
Czy mozesz zrobic zblizenia sygnatur.

Na 99& jest to wczesny wiek 20-ty, tak do lat 30-tych produkcja.
Napisano
Daj fotke sygnatury, oraz zblizenie na okular (czesc z tworzywa) z boku i z gory.

Czy jest to na pewno CF a nie DF? DF bylo oznaczeniem lornetek Zeissa robionych dla wojska. Mialy one tez wiekszy rozmiar pokretla do regulacji ostrosci.

Dlatego tez i fotek wiecej sie przyda.
Napisano
Czy mozna sie dowiedziec dlaczego tez to ma byc Goerz? Tym bardziej Goerz A-W, a nie niemiecki?
Jakie sa cechy szczegolne ?

Bowiem jak dla mnie jest to pryzmatyk z centralna regulacja ostrosci, przelom 19/20 wiek. A mam lub mialem tego typu produkcji brytyjskiej, niemieckiej, francuskiej. Jednak bez sygnatur, zblizenia na rodzaj okularu, nie jestem w stanie wychwycic roznic, a chetnie je poznam.
Napisano
Dzieki za odpowiedz.
Ale zadnych szczegolow.
Ktore armie wykorzystywaly je?(brytyjczycy,niemcy,francuzi,etc.)

I SWIATOWA
II SWIATOWA?
PZDR.
Napisano
Skoro nie ma szczegolow fotki (zblizenia sygnatur), to nie ma i szczegolowej odpowiedzi.
Ale obawiam sie iz bez numeru seryjnego i tak sie nie ustali wiecej.

Moze byc zarowno 1 jaki 2 wojna. Wylada iz nie jest to lornetka zamawiana przez armie, lecz na rynek cywilny, co nie znaczy iz nie byla w wojsku uzywana.

Sa tam jeszcze wydrapane jakies litery, jest tam GM czy cos jeszcze?

PS Co do uzywania tez latwo sie nie dopasuje. Widzialem lornetki niemieckie, francuskie, czy USA z biciami brytyjskimi. Lornetki francuskie uzywane przez Niemcow itp.

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora mietek 15:46 08-03-2008

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie