mihura Napisano 6 Marzec 2008 Autor Napisano 6 Marzec 2008 Witam, kupilem lornetke. Czy ktos moze mi powierziec jaki to model i z jakiego okresu pochodzi. Przy okazji trafilmi sie rowniez magazynek. Prosze o identyfikacje.
mihura Napisano 7 Marzec 2008 Autor Napisano 7 Marzec 2008 Przyjzalem sie lornetce z aukcji.To nie ta sama.Brak jej pokretla regulacji ostrosci w srodkowej tylnej czesci. Wieczorem postaram sie wrzucic fotke od gory.pzdr.
mihura Napisano 6 Marzec 2008 Autor Napisano 6 Marzec 2008 Witam, kupilem lornetke. Czy ktos moze mi powierziec jaki to model i z jakiego okresu pochodzi. Przy okazji trafilmi sie rowniez magazynek. Prosze o identyfikacje.
chemik3 Napisano 6 Marzec 2008 Napisano 6 Marzec 2008 Witamjest to austro-węgierska lornetka wojskowa C.P. Goerz Wien u.Pozsony, jest taka np tuhttp://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=310613595pozdro
mietek Napisano 8 Marzec 2008 Napisano 8 Marzec 2008 CF=Centre Focus, centralna regulacja ostrosci, 8-powiekszenieCzy mozesz zrobic zblizenia sygnatur.Na 99& jest to wczesny wiek 20-ty, tak do lat 30-tych produkcja.
mihura Napisano 6 Marzec 2008 Autor Napisano 6 Marzec 2008 Dzieki Szybkie i tresciwe odpowiedzi. Oto chodzi na na tym forum,pozdrowienia.
mietek Napisano 7 Marzec 2008 Napisano 7 Marzec 2008 Daj fotke sygnatury, oraz zblizenie na okular (czesc z tworzywa) z boku i z gory.Czy jest to na pewno CF a nie DF? DF bylo oznaczeniem lornetek Zeissa robionych dla wojska. Mialy one tez wiekszy rozmiar pokretla do regulacji ostrosci.Dlatego tez i fotek wiecej sie przyda.
mihura Napisano 7 Marzec 2008 Autor Napisano 7 Marzec 2008 Tam napewno jest CF.I faktycznie pokretlo jest duze. Fotki wrzuce wieczorem. pzdr.
mietek Napisano 7 Marzec 2008 Napisano 7 Marzec 2008 Czy mozna sie dowiedziec dlaczego tez to ma byc Goerz? Tym bardziej Goerz A-W, a nie niemiecki?Jakie sa cechy szczegolne ?Bowiem jak dla mnie jest to pryzmatyk z centralna regulacja ostrosci, przelom 19/20 wiek. A mam lub mialem tego typu produkcji brytyjskiej, niemieckiej, francuskiej. Jednak bez sygnatur, zblizenia na rodzaj okularu, nie jestem w stanie wychwycic roznic, a chetnie je poznam.
mihura Napisano 8 Marzec 2008 Autor Napisano 8 Marzec 2008 Dzieki za odpowiedz. Ale zadnych szczegolow.Ktore armie wykorzystywaly je?(brytyjczycy,niemcy,francuzi,etc.) I SWIATOWA II SWIATOWA?PZDR.
mietek Napisano 8 Marzec 2008 Napisano 8 Marzec 2008 Skoro nie ma szczegolow fotki (zblizenia sygnatur), to nie ma i szczegolowej odpowiedzi.Ale obawiam sie iz bez numeru seryjnego i tak sie nie ustali wiecej.Moze byc zarowno 1 jaki 2 wojna. Wylada iz nie jest to lornetka zamawiana przez armie, lecz na rynek cywilny, co nie znaczy iz nie byla w wojsku uzywana.Sa tam jeszcze wydrapane jakies litery, jest tam GM czy cos jeszcze?PS Co do uzywania tez latwo sie nie dopasuje. Widzialem lornetki niemieckie, francuskie, czy USA z biciami brytyjskimi. Lornetki francuskie uzywane przez Niemcow itp.Post został zmieniony ostatnio przez moderatora mietek 15:46 08-03-2008
mihura Napisano 8 Marzec 2008 Autor Napisano 8 Marzec 2008 Witam Dalem mozliwie bliskie sygnatury.Sa tylko dwie. Ale mimo tego dziekuje za zainteresowanie.
Pytanie
mihura
Witam, kupilem lornetke. Czy ktos moze mi powierziec jaki to model i z jakiego okresu pochodzi. Przy okazji trafilmi sie rowniez magazynek. Prosze o identyfikacje.
19 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.