Skocz do zawartości
  • 0

Zdjęcie kawalerzysty.

Widd39

Pytanie

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Nie posiadam tego zdjęcia fizycznie. Pomagam zidentyfikować rodzinne zdjęcia wnuczki jednego z rotmistrzów 15 pułku ułanów z 1939 roku. Wszystko już zidentyfikowałem, ale wśród zdjęć mi przysłanych trafiło się to...

Poproszę ją o lepszy skan.
Napisano
Mogę się mylić, ale biorąc pod uwagę, iż bekiesza zadomowiła się w Niemczech po 1830 roku wraz z uciekinierami z powstania (oficjalny strój studentów), może to być jednostka Polnische Wehrmacht (Polska Siła Zbrojna). Ale to tylko moje domysły.
Napisano
takie gadki - i gdybania - Jeżeli Jordanów to może:

Tradycje 1 Pułku Strzelców Podhalańskich (Nowy Sącz) sięgają do 1818 r., kiedy w Nowym Sączu zaczął stacjonować batalion 20 galicyjskiego pułku piechoty cesarsko-królewskiej armii (Infanterieregiment Nr 20), którego rejony werbunkowe znajdowały się na Sądecczyźnie i Podhalu. W czasie I wojny światowej pułk ten należał do najdzielniejszych oddziałów armii austro-węgierskiej, walcząc na froncie serbskim, rosyjskim i włoskim. W ramach tego pułku powstała niepodległościowa organizacja Wolność", która złożona z oficerów Polaków, za cel stawiała sobie dokonanie przewrotu wojskowego w dogodnym czasie. Stało się to w Tarnowie i Nowym Sączu 31 października 1918 r. oraz na froncie włoskim, gdzie walczył 20 pułk piechoty. Batalion zapasowy z Tarnowa, 20 pułk z frontu włoskiego, rekonwalescenci znajdujący się wówczas w Nowym Sączu oraz resztki oficerów i żołnierzy z 32 pułku piechoty Obrony Krajowej Neu Sandez", którzy wrócili do Nowego Sącza z frontu francuskiego, to oddziały, z których w listopadzie i grudniu 1918 r. powstał w sądeckim garnizonie 1 Pułk Strzelców Podhalańskich (formalnie od 1 grudnia 1918 r.). Pierwszym dowódcą pułku był kpt. Juliusz Siwak.

W latach 1918-1920 pułk zapisał piękną kartę bojową w walkach na Spiszu i Orawie, Śląsku Cieszyńskim (przeciwko Czechom), w Małopolsce Wschodniej (przeciwko Ukraińcom) i w wojnie z bolszewikami (wyprawa kijowska, kontruderzenie znad Wieprza, bitwa niemeńska). Dowodził nim wówczas płk Kazimierz Horoszkiewicz. Na pamiątkę tych wydarzeń na sztandarze pułku widniały nazwy miast: Kijów, Brześć, Grodno, Białystok.

nazwisko Jordan i Lipczewski pokrywa się" z Zamościem

no i to Lipczewski Jan - por. 3.p.strz.pdh. pl. 26.VII.1920 Lachowicze.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie