Widd39 Napisano 5 Marzec 2008 Autor Napisano 5 Marzec 2008 Drodzy Panowie,Co to jest za armia? Od razu mówie to Polak.
Widd39 Napisano 6 Marzec 2008 Autor Napisano 6 Marzec 2008 Wiem tylko, że nazywał się Jordanów Lipczewski. Jest to jakoś XIX/XX wiek.
Widd39 Napisano 6 Marzec 2008 Autor Napisano 6 Marzec 2008 Niemożliwe, aby było to powstanie styczniowe, bo miał on córkę jakoś pomiędzy 1910 - 1920 rokiem.
Widd39 Napisano 6 Marzec 2008 Autor Napisano 6 Marzec 2008 Nie posiadam tego zdjęcia fizycznie. Pomagam zidentyfikować rodzinne zdjęcia wnuczki jednego z rotmistrzów 15 pułku ułanów z 1939 roku. Wszystko już zidentyfikowałem, ale wśród zdjęć mi przysłanych trafiło się to...Poproszę ją o lepszy skan.
kowalinho Napisano 6 Marzec 2008 Napisano 6 Marzec 2008 To może być fotka z okresu 1917-21, wtedy kawaleria i nie tylko używała takiego typu ubiorów, ale z jakiej armii to już nie znaju
zancus Napisano 6 Marzec 2008 Napisano 6 Marzec 2008 Mogę się mylić, ale biorąc pod uwagę, iż bekiesza zadomowiła się w Niemczech po 1830 roku wraz z uciekinierami z powstania (oficjalny strój studentów), może to być jednostka Polnische Wehrmacht (Polska Siła Zbrojna). Ale to tylko moje domysły.
kopijnik2 Napisano 6 Marzec 2008 Napisano 6 Marzec 2008 takie gadki - i gdybania - Jeżeli Jordanów to może:Tradycje 1 Pułku Strzelców Podhalańskich (Nowy Sącz) sięgają do 1818 r., kiedy w Nowym Sączu zaczął stacjonować batalion 20 galicyjskiego pułku piechoty cesarsko-królewskiej armii (Infanterieregiment Nr 20), którego rejony werbunkowe znajdowały się na Sądecczyźnie i Podhalu. W czasie I wojny światowej pułk ten należał do najdzielniejszych oddziałów armii austro-węgierskiej, walcząc na froncie serbskim, rosyjskim i włoskim. W ramach tego pułku powstała niepodległościowa organizacja Wolność", która złożona z oficerów Polaków, za cel stawiała sobie dokonanie przewrotu wojskowego w dogodnym czasie. Stało się to w Tarnowie i Nowym Sączu 31 października 1918 r. oraz na froncie włoskim, gdzie walczył 20 pułk piechoty. Batalion zapasowy z Tarnowa, 20 pułk z frontu włoskiego, rekonwalescenci znajdujący się wówczas w Nowym Sączu oraz resztki oficerów i żołnierzy z 32 pułku piechoty Obrony Krajowej Neu Sandez", którzy wrócili do Nowego Sącza z frontu francuskiego, to oddziały, z których w listopadzie i grudniu 1918 r. powstał w sądeckim garnizonie 1 Pułk Strzelców Podhalańskich (formalnie od 1 grudnia 1918 r.). Pierwszym dowódcą pułku był kpt. Juliusz Siwak.W latach 1918-1920 pułk zapisał piękną kartę bojową w walkach na Spiszu i Orawie, Śląsku Cieszyńskim (przeciwko Czechom), w Małopolsce Wschodniej (przeciwko Ukraińcom) i w wojnie z bolszewikami (wyprawa kijowska, kontruderzenie znad Wieprza, bitwa niemeńska). Dowodził nim wówczas płk Kazimierz Horoszkiewicz. Na pamiątkę tych wydarzeń na sztandarze pułku widniały nazwy miast: Kijów, Brześć, Grodno, Białystok.nazwisko Jordan i Lipczewski pokrywa się" z Zamościemno i to Lipczewski Jan - por. 3.p.strz.pdh. pl. 26.VII.1920 Lachowicze.
kopijnik2 Napisano 6 Marzec 2008 Napisano 6 Marzec 2008 czyli wielce prawdopodobne - mundur post-C.K.
Widd39 Napisano 5 Marzec 2008 Autor Napisano 5 Marzec 2008 Drodzy Panowie,Co to jest za armia? Od razu mówie to Polak.
Pytanie
Widd39
Drodzy Panowie,
Co to jest za armia? Od razu mówie to Polak.
10 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.