marcinek94 Napisano 4 Marzec 2008 Autor Share Napisano 4 Marzec 2008 Od pewnego czasu prowadze korespondencję z Rosjanką która poszukuje miejsca gdzie spoczywa jej dziadek fragmęt mailaW 2007 rokowi Niemcy przekazały bardzo wiele archiwalnych dokumentów o jeniecach z Rosji dlatego nam stanęło wiadomo o zagładzie dziadka. Dziadek zginął 12 czerwca 1942 rok. Pierwotne miejsce pochówku Grab 134- co to znaczy jeszcze nie poznałam. może wam, coś wiadomo". Dzięki wielkie za każdą pomocCzekam na odpowiedz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ozzy Napisano 4 Marzec 2008 Share Napisano 4 Marzec 2008 Grab 134 - grób nr 134. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Pe Napisano 4 Marzec 2008 Share Napisano 4 Marzec 2008 Grab" am stanęło wiadomo"Co za czasy, młodzież czyta rosyjskie teksty przez translatora...ja Grab jeden, ja Grab jeden, Wisła, jak mnie słyszysz?" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
steell Napisano 5 Marzec 2008 Share Napisano 5 Marzec 2008 zamieść nie tłumaczoną wersje listu tylko całą wtedy sie zobaczy o co chodzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinek94 Napisano 5 Marzec 2008 Autor Share Napisano 5 Marzec 2008 Panowie jeśli żarty sie Was trzymają to nie jest to śmieszne jesli ludzie po 60 paru latach szukają miejsca spoczynku bliskich. Dla zainteresowanych text w orginale. Napewno zginał w Stalagu 333 nie wiadomo czy w Ostrów mazowiecka-Komorów, czy Ostrówek a może Rembertów.Pierwszy mail: Может Вы что нибудь знаете о немецком концлагере Snalag 333, или знаетегде он находится, подскажите пожалуйста! В годы второй мировой войны в этом концлагере погиб мой дедушкаПотапенко Павел Ильич. Хотелось бы побывать на могиле деда."drugi mail: Мой дедушка до 2008года считался безвести пропавшим. 1942 году бабушка получила известие,что дед погиб. На протяжении 63-х лет наша семья не занала где могиладеда, но до последнего надежду мы не теряли. В 2007 году Германияпередала очень много архивных документов о военнопленных России, поэтомунам стало известно о гибели дедушки. Дед погиб 12 июня 1942 года.Первичное место захоронения Grab 134 - что это значит я еще не узнала.может Вам, что-то известно. " Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
steell Napisano 7 Maj 2008 Share Napisano 7 Maj 2008 znalazłem stronkę Komorowa gdzie wspomniano o założonym tam stalagu 333http://pskomorowo.fm.interia.pl/historia%20miejscowosci.htmwszystko wskazuje że poszukiwana miejscowość Komorowo to ta koło Wyszkowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
steell Napisano 7 Maj 2008 Share Napisano 7 Maj 2008 tu masz dokładny spis stalagów niemieckichhttp://www.pegasusarchive.org/pow/Stalag.htmstalag 333 rozmieszczony w 3 miejscowościach i Komorów pasuje ze względu na datę otwarcia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.