marcinek94 Napisano 4 Marzec 2008 Autor Napisano 4 Marzec 2008 Od pewnego czasu prowadze korespondencję z Rosjanką która poszukuje miejsca gdzie spoczywa jej dziadek fragmęt mailaW 2007 rokowi Niemcy przekazały bardzo wiele archiwalnych dokumentów o jeniecach z Rosji dlatego nam stanęło wiadomo o zagładzie dziadka. Dziadek zginął 12 czerwca 1942 rok. Pierwotne miejsce pochówku Grab 134- co to znaczy jeszcze nie poznałam. może wam, coś wiadomo". Dzięki wielkie za każdą pomocCzekam na odpowiedz
Marcin Pe Napisano 4 Marzec 2008 Napisano 4 Marzec 2008 Grab" am stanęło wiadomo"Co za czasy, młodzież czyta rosyjskie teksty przez translatora...ja Grab jeden, ja Grab jeden, Wisła, jak mnie słyszysz?"
steell Napisano 5 Marzec 2008 Napisano 5 Marzec 2008 zamieść nie tłumaczoną wersje listu tylko całą wtedy sie zobaczy o co chodzi
marcinek94 Napisano 5 Marzec 2008 Autor Napisano 5 Marzec 2008 Panowie jeśli żarty sie Was trzymają to nie jest to śmieszne jesli ludzie po 60 paru latach szukają miejsca spoczynku bliskich. Dla zainteresowanych text w orginale. Napewno zginał w Stalagu 333 nie wiadomo czy w Ostrów mazowiecka-Komorów, czy Ostrówek a może Rembertów.Pierwszy mail: Может Вы что нибудь знаете о немецком концлагере Snalag 333, или знаетегде он находится, подскажите пожалуйста! В годы второй мировой войны в этом концлагере погиб мой дедушкаПотапенко Павел Ильич. Хотелось бы побывать на могиле деда."drugi mail: Мой дедушка до 2008года считался безвести пропавшим. 1942 году бабушка получила известие,что дед погиб. На протяжении 63-х лет наша семья не занала где могиладеда, но до последнего надежду мы не теряли. В 2007 году Германияпередала очень много архивных документов о военнопленных России, поэтомунам стало известно о гибели дедушки. Дед погиб 12 июня 1942 года.Первичное место захоронения Grab 134 - что это значит я еще не узнала.может Вам, что-то известно. "
steell Napisano 7 Maj 2008 Napisano 7 Maj 2008 znalazłem stronkę Komorowa gdzie wspomniano o założonym tam stalagu 333http://pskomorowo.fm.interia.pl/historia%20miejscowosci.htmwszystko wskazuje że poszukiwana miejscowość Komorowo to ta koło Wyszkowa
steell Napisano 7 Maj 2008 Napisano 7 Maj 2008 tu masz dokładny spis stalagów niemieckichhttp://www.pegasusarchive.org/pow/Stalag.htmstalag 333 rozmieszczony w 3 miejscowościach i Komorów pasuje ze względu na datę otwarcia.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.