warcolpawel Napisano 25 Luty 2008 Autor Napisano 25 Luty 2008 witamchciałbym zapytać się kolegów o małą poradę prawną. pewien Niemiec chce kupić mój hełm (m40-tka). Czy wysyłając mu go nie złamie ustawy i nie narażam się na problemy. hełm nie posiada bić, fasunek od polaka, nity to śrubeczki. na rynku jest teraz dużo chinoli, ale nie wiem czy były też te hełmy produkowane po wojnie, mam troche obawy czy jakiś dzielny funkcjonariusz nie uzna że wysyłam dziedzictwo narodowe" :)dzięki za odpowiedzi
bolas Napisano 25 Luty 2008 Napisano 25 Luty 2008 Pewno ktoś mnie zaraz poprawi, bo nie pamiętam i piszę z głowy na gorąco ... ustawa mówi bodajże o 55 latach wstecz. Więc, o ile się nie mylę, to aktualnie granica jest na 1953 roku. Czyli teoretycznie możliwe, że przy nadgorliwym Panu Kontrolerze można mieć kolegium za hełm wz.50 z WP ;)
Swiety82 Napisano 25 Luty 2008 Napisano 25 Luty 2008 Jeśli niemcowi tak zależy, niech się sam pofatyguje. Granice są otwarte, przy odrobinie szczęścia mu się uda bez kontroli.
warcolpawel Napisano 26 Luty 2008 Autor Napisano 26 Luty 2008 to radzicie dac sobie spokój z wysyłką?
Sturmgeschutz Napisano 26 Luty 2008 Napisano 26 Luty 2008 Moje zdanie jest takie zostaw hełmik w kraju będzie pamiątka dla pokoleń :-)
haupttman Napisano 26 Luty 2008 Napisano 26 Luty 2008 Nie radzę,ja miałem sprawę za wysłanie sześciu guzików do Niemiec!
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.