jazlowiak Napisano 6 Marzec 2008 Napisano 6 Marzec 2008 Toż jak Ci mówię, pokaż nam, oświeć nas i naucz, kiedy mogę się spodziewać, że wystawisz kompletny pododdział z 1914 roku? Nie wiem dlaczego to forum ma tak magiczną moc przyciągania teoretyków, znawców znad klawiatury i mędrców przedekranowych. Jestem zwolennikiem pozytywnych rozwiązań, jeśli wiesz co poprawić to popraw, pokaż nam swoją grupę wielkości Grolmana i zaproś ich na kurs znajomości umundurowania i regulaminów z roku 1914. Zorganizuj manewry, bitwę, rekonstrukcję czyli zastosuj stare hasło; learning by doing".
mizeria Napisano 6 Marzec 2008 Napisano 6 Marzec 2008 Cóż kolego Kopczyk mogę Ci odpisać czego bym już wcześniej nie odpisał. Odnośnie mojej odpowiedzi dla kol. jalkavaki pozwól że zacytuję jego pytanie, może to wyjaśnić mój wywód na temat wyposażenia powstańczego :cyt. :Czyli Powstańcy Wielkopolscy (PW) używali przerobionych mundurów M1910? I także wczesnego wzoru oporządzenia? Pytam się, gdyż nie czuję się na tyle mocny w tym temacie, ale z tej niewielkiej liczby zdjęć, które miałem okazję oglądać wynika, że albo obowiązywały mundury szyte ze zdobycznego materiału, lub przerobione M1915. Czy teraz, po ponownym przestudiowaniu pytania nadal uważasz że odpowiedź była nietrafiona, albo że źle zrozumiałem pytanie? Może to jednak Ty masz problem z rozumieniem czytanego tekstu. Ale przecież nie o to idzie by bić pianę. Muszę Ci przyznać rację w jednym, nie ma grupy (choć może nie wiemy o czymś albo o kimś ) która by od początku do końca zrobiła pododdział niemieckiej cesarskiej armii z roku 1914, SGRH 3 BG też nie ma takich aspiracji, choć może po Twoim poście trzeba będzie się nad tym zastanowić, skoro nikt tego nie zrobił, może znów będziemy pierwsi. Jeśli jednak rozmawiamy o wyposażeniu M10 to czy masz jakieś konstruktywne uwagi do fotek które wstawiłem ( dla ułatwienia M10 to te na których jest pikielhauba) jeśli tak, chętnie przyjmę krytykę.Co do tematu poruszanego przez Jazłowiaka, pozwolisz że nie będę go drążył, dodam tylko, że gro z 130 sortów mundurowych które wzięły udział w widowisku z okazji wybuchu Powstania Wielkopolskiego było niestety wypożyczonych, chlebaki w kolorze ochry" również. Co do moich pytań do Ciebie z cyku czy wiesz że ... " pomyliłem się w czymś ? Z twojej wypowiedzi wywnioskowałem że masz pretensje do niedbalstwa i wymieszania w umundurowaniu, oraz braku dystynkcji na wielu mundurach, które jest jak najbardziej zgodne z prawdą historyczną. Często trudno wytłumaczyć ( zwłaszcza ludziom którzy mają swoje mundury ) że w pierwszych dniach powstania nie powinno być bączków i pagonów na bluzach. Jeśli jednak źle odczytałem Twoje intencje - zwracam honor. Dzięki za troskę, strzał w stopę okazał się nie być śmiertelnym. :)Gdybyś mógł mi rozwinąć wątek z chorągiewkami będę wdzięczny, ale jeśli można na priv.
maly.01 Napisano 6 Marzec 2008 Napisano 6 Marzec 2008 Kol. Kopczyk tak jak kol. Mizer już wcześniej powiedział 80% umundurowania i wyposażenia było wypożyczonych z jednej z poznańskich firm która była odpowiedzialna za ubranie wiekszości osób występujących w widowisku pt. Powstanie Wielkopolskie - Zapomniane Zwycięstwo 1918 - 2007 (kawalerii również). Zrobili to co mogli w miarę posiadanych środków...,ale nie obeszło się bez błedów których jako organizatorzy jesteśmy świadomi.Było o wiele więcej błedów których nam jeszcze nie wypomniałeś ale których jako grupa jestesmy świadomi i ciężko pracujemy nad tym żeby ich uniknąc podczas obchodów 90 rocznicy wybuchu Powstania Wielkopolskiego SGRH 3 Bastion Grolman" nie zajmuje się odtwarzaniem armii niemieckiej z roku 1914 natomiast posiadamy kilkanaście sortów umundurowania wz.1910 i wz.1915 i tyle.ps. i nie nazywaj swoich postów konstruktywną krytyką" tylko obrazaniem ludzi i to nie tylko z naszej grupy. Michał Mały" MatuszewskiSGRH 3 Bastion Grolman"
mjut Napisano 6 Marzec 2008 Napisano 6 Marzec 2008 ehh, szkoda, że jeszcze nie jesteśmy wyposażeni:( ale już w przyszłym roku możecie liczyć na regiment artylerii pieszej z Twierdzy Chełmno!
bolas Napisano 12 Marzec 2008 Napisano 12 Marzec 2008 Myślę, że warto poszukać za wschodnią granicą ... właśnie patrzyłem na jakąś fotogalerię rosyjską i po prostu efekt zwala z nóg ... http://reenact.ru/gallery~index/
Bergfuhrer Napisano 12 Marzec 2008 Napisano 12 Marzec 2008 Armia carska wyglada SUPER!Armia niemiecka wyglada na tej focie:http://www.odkrywca.pl/imageresize.php?plik=forum_pics/picsforum22/1194021414543.jpg&x=80jak banda oberwancow z łapami w kieszeniach, włosami wiszącymi jak u emo i innymi cudami, nie podoba mi sie.
Bergfuhrer Napisano 12 Marzec 2008 Napisano 12 Marzec 2008 ale już tutaj:http://www.odkrywca.pl/imageresize.php?plik=forum_pics/picsforum22/1194358520796.jpg&x=80jest fajnie.CK armia tez super wyszła.
bolas Napisano 12 Marzec 2008 Napisano 12 Marzec 2008 Nie wiem jak z detalami, bo specem od tego okresu nie jestem ale wygląda to dla mnie ekstra ...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.