zyziu Napisano 13 Luty 2008 Autor Napisano 13 Luty 2008 Ostatnio trafiła do mnie taka pamiątka rodzinna. dziadek w niewoli ( ten nad którym jest krzyżyk) ciekawi mnie jaki mundur ma sąsiad dziadka?
zyziu Napisano 13 Luty 2008 Autor Napisano 13 Luty 2008 Ostatnio trafiła do mnie taka pamiątka rodzinna. dziadek w niewoli ( ten nad którym jest krzyżyk) ciekawi mnie jaki mundur ma sąsiad dziadka?
zyziu Napisano 13 Luty 2008 Autor Napisano 13 Luty 2008 i w zbliżeniu..Z opowieści babci wynika że dziadek dostał sie we wrześniu do rosyjskiej niewoli, był w Ostaszkowie, a następnie był przekazany ( wymieniony) niemcom. (???) czy takie wymiany rzeczywiście miały miejsce? p.s. dziadek był ułanem zmarł w 1965 roku
zyziu Napisano 13 Luty 2008 Autor Napisano 13 Luty 2008 ..aha , jeszcze babcia (ta w środku) na robotach w niemczech ( miejscowość zapisana fonetycznie Wornesleben)Dziadkowie pobrali się w niemczech
Widd39 Napisano 13 Luty 2008 Napisano 13 Luty 2008 Z tego co wiem wymiany miały miejsce. W większości wymieniano chyba żołnierzy zamieszkałych na terenach GG. Oficerów jednak Ruscy nie oddawali.
zyziu Napisano 13 Luty 2008 Autor Napisano 13 Luty 2008 dziadek nie był oficerem, o ile dobrze pamiętam opowieści rodzinne był kapralem
janushew Napisano 13 Luty 2008 Napisano 13 Luty 2008 Witam! wymiany jeńców były- pisał o tym gen. Anders w Bez ostatniego rozdziału", pozdr j
Pytanie
zyziu
Ostatnio trafiła do mnie taka pamiątka rodzinna. dziadek w niewoli ( ten nad którym jest krzyżyk) ciekawi mnie jaki mundur ma sąsiad dziadka?
6 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.