d007 Napisano 29 Styczeń 2004 Napisano 29 Styczeń 2004 Danieloff: tak A tak na marginesie to masz bardzo skrzywione pojęcie patriotyzmu, podobnie zreztą jak pan MS.
ms Napisano 29 Styczeń 2004 Napisano 29 Styczeń 2004 dopiero co wtoczylismy z powrotem armaty wiec juz o krzywiznach nie mowmy.Kazdy ma prawo do wlasnego zdania i kazdy ma prawo do akceptowania badz nie zdania innych.Ja pojmuje patriotyzm tak, widac Daniel podobnie, podejrzewam ze czesc z nas takze zbieznie, czesc z lekka odmiennie, z kolei nastepna grupa - zupelnie inaczej.Uszanujemy zdanie innych i nie dopuszczajmy do wyglaszania skrajnosci skoro chcemy tutaj wspolzyc i wspolistniec.Skrajnosci zawsze prowadzily do bratobojstwa.Pozdrawiam wszystkich podobnie i inaczej myslacych.
Gość Napisano 29 Styczeń 2004 Napisano 29 Styczeń 2004 ms: oczywiście jestem za, można wręcz powiedzieć, że w pełnie przeciw i chciałbym w związku z tym rozszerzyć twórczo twój sposób myślenia redefiniując pojęcie koloru zielonego!Bo przecież - każdy wie, że - można mieć z lekka odmienne pojmowanie zieloności i powiedzmy - dla mnie może być ona bardziej czerwona a dla ciebie powiedzmy niebieskawa. Ostatecznie pozostawanie w sztywnych okowach zaściankowego - sztywno-zielono-pojęciowego myślenia jest przejawem braku tolerancji dla widzących inaczej, myślących inaczej oraz dla tych co nic nie widzą i nie myślą. Dla tego wnioskuję: niech każdy w imię wolności redefiniuje dowolnie pojęcie koloru zielonego! Niech kolorowa wolność - wyraz prawdziwie eu-antropologicznego pluralizmu - będzie wyrazem naszej eu-dojrzałości a nowe pojmowanie kolorów niech będzie naszym zadaniem w drodze do nowego, lepszego, kolorowego jutra.PS skutki kolizji drogowych pokrywają z funduszy własnych budowniczowie nowego, kolorowego porządku....
ms Napisano 30 Styczeń 2004 Napisano 30 Styczeń 2004 Michal, gratuluje wywodu, jednak jej przesmiewzy ton sprowadza sie do: ladny mundurek, wiec czemu nie mamy nosic go wszyscy? a ze taki sam i taka sama fryzura...."Dla ciebie zielone zawsze musi oznaczac zielone - w niektorych sytuacjach powiedzmy ze tak moze byc, spojrz jednk na gore tego watku - sa odmienne glosy, czyzby miedzynarodowy spisek przeciw temu co dowodzisz?gdyby kazdy z nas charakteryzowal sie analogicznym sposobem podejscia do wielu wazkich zagadnien swiat lat temu tysiac stoczylby sie w przepasc.Sam sobie poderznal gardlo.
Gość Napisano 30 Styczeń 2004 Napisano 30 Styczeń 2004 mylisz pojęcia: mundurek jest wartością zewnętrzną - nie wpływa (tak jak i fryzurka) w istotny sposób na system wartości jednostki (choć były i nawet są nadal ustroje w których w unifikacji przejawia się chęć administracyjnego modelowania wnętrza człowieka).Ty natomiast mówisz o redefinicji systemu pojęć - a to już jest sprawa poważna. Redefiniowanie znaczeń podstawowych sprawia, że dyskusja staje się bezprzedmiotowa - bowiem każdy z dyskutantów mówi o czymś innym.Dla tego właśnie mieszasz pojęcia.A jeśli chodzi o argumenty - znajdź coś oryginalniejszego od oskarżeń o spiskową teorię dziejów" - śmiech na sali...
SZUKAM. Napisano 30 Styczeń 2004 Napisano 30 Styczeń 2004 myslę że w tym temacie warto by każdy rozważył takie powiedzenie :Dla większości Ojczyzna jest ich Ojczyzną, dla niektórych Ojczyzną ich ojców a dla nielicznych Ojczyzną ich dzieci.Myślę, że tak na spokojnie bez zbędnego trzepania jęzorem(klawiaturą) niech sobie to każdy z osobna rozważy:) koledzy patrioci.SZUKAM
Gość Napisano 30 Styczeń 2004 Napisano 30 Styczeń 2004 ms: czy ty tu pracujesz? - niezły czas odpowiedzi na mój post....Histeryzujesz to ty - kochasiu - ponadto dopuszczasz się pseudointelektualnych manipulacji mieszając g...o z prawdą - wtedy wychodzi na woje".MichałPS w tym kraju wszyscy wiedzą, że przed niejakim Rydzykiem stawia się przedrostek ks - to kwestia wiedzy (nie przekonań) oraz kultury i obycia - przyjęcia pewnych reguł bez których współżycie, również na tym forum jest niemożliwe.PS'Wiec nie histeryzuj, ostroznie z dramatyzacją zycia. A nuz znajdzie sie lepsza obsada twojej roli... "uaaaa, ale się boję: a co szykuje się jakaś selekcja"?
danieloff Napisano 30 Styczeń 2004 Napisano 30 Styczeń 2004 Panowie, a może zakończyć już tą dyskusję, kto jest mniejszym a kto większym patriotą, kto prawdziwym, a kto nie. Nie wytykajmy innym skrzywień", bo nasze własne też są dla innych skrzywieniem". Dla mnie ważne jest, jakim jesteś człowiekiem, a nie jaką wyznajesz religię lub partię polityczną popierasz, pod warunkiem, że nie próbujesz narzucać mi swoich poglądów. Owszem, niektóre postawy mnie śmieszą - np. retoryka LPR lub fanów Radia z Torunia, inne przerażają - np. nacjonalizm, fanatyzm polityczny lub religijny, ale to nie powód, abym stał się czyimś WROGIEM!!! W naszej polskiej menażerii zawsze było i jest miejsce dla różnej maści okazów - czerwonych, czarnych, szarych, różowych, niebieskich - i to jest moim zdaniem właściwe. Dlatego rozmawiajmy lepiej o naszej pasji i nie wywołujmy podziałów. Pozdrawiam WSZYSTKICH!DANIEL
ms Napisano 30 Styczeń 2004 Napisano 30 Styczeń 2004 Wlasnie zakonczylismy z Michalem44 barwnie okraszana dyskusje zyczac sobie dnia pelnego wrazen ale tych odmiennych od plaszczyzny pelnej niedomowien patriotycznych:-)Zielone-zieloneCzarne- czarneCzerwone- czerwoneNiech kazdy te i inne barwy widzi jak chce, bo przeciez nikomu nie wbijemy nozna w plecy lub w brzuch tylko dlatego ze potok slow wyrzucanych z jego umyslu jest cokolwiek malo zbiezny z naszym.Dziekuje wszystkim za zamieszczenie swoich uwag, spostrezzen, wnioskow.Dalsza energie lepiej pozytkowac na rozowoj innych watkow.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.