Menzo Napisano 10 Luty 2008 Autor Napisano 10 Luty 2008 Prosiłbym o jakies małe ID tego medalu. Wiem ze tłumaczenie moze byc trudne chyba ze ktoś z kolegów zgłębił juz hebrajski.Rewers czysty. W sąsiedztwie posypały się niemieckie groszki i resztki skórzanych pasów z oporządzenia. Ciekawe.. ++Pozdr++
Menzo Napisano 10 Luty 2008 Autor Napisano 10 Luty 2008 troszke blizej .. ładny stan zachowania, prawda.
wasyl Napisano 11 Luty 2008 Napisano 11 Luty 2008 Muszę Cię poinformować że jest to talizman pochodzący z teraźniejszych czasów spredawany w sklepikach ezoterycznych.Życzę powodzenia podczas wykopków.
Menzo Napisano 11 Luty 2008 Autor Napisano 11 Luty 2008 Hehe, nie wasyl.. jest jak najbardziej 100% orginalny!!! W tym miejscu niemozliwoscią jest by znalazł sie taki fant.. :)
Menzo Napisano 11 Luty 2008 Autor Napisano 11 Luty 2008 Prosiłbym kolegów o jakieś tłumaczenie medalika lub jakies info konkretniejsze!! Niedaleko (jakies 5 metrów) znalazłem przetopione srebro co widomo o czym świadczy. Dodam jeszcze ze po okopie walały się resztki radiostacji.
latający holender Napisano 11 Luty 2008 Napisano 11 Luty 2008 Nikt tu na forum nie tłumaczy z tego języka,ale w swoim przypadku dostałem radę aby w goglu poszukać jakiegoś tłumacza z hebrajskiego.Daj znać jak tłumaczenie zrobisz.
Menzo Napisano 11 Luty 2008 Autor Napisano 11 Luty 2008 Kolega wasyl z góry załozył ze to współczesny fals. Ale z drugiej strony.. kopia powstała na wzór orginału. Temu wisiorkowi jednak blizej do orginału niz do kopi. Chocby z racji usytuowania terenu w którym został znaleziony. Wysłałem juz email z prośbą o identyfikacje i opinie. Jak bede cos wiedział, oczywiscie, poinformuje forum
wasyl Napisano 11 Luty 2008 Napisano 11 Luty 2008 Kolego Menzo posiadam taki sam medalik, kupiłem w latach 80 razem z rzemykiem lecz nie pamiętam od czego miał chronić
wasyl Napisano 11 Luty 2008 Napisano 11 Luty 2008 Przepraszam za pomyłkę, to były lata 90 sklepik w Białymstoku ul.Lipowa
Menzo Napisano 11 Luty 2008 Autor Napisano 11 Luty 2008 Poprosiłbym o foto jesli mozna. Puściłem email do znawców więc niedługo bedzie wiadomo. Jesli to fals.. to co robił w tym miejscu(zdziwienie!)?? Jeszcze ta głębokość.. Chyba został w takim bądz razie umyślnie zakopany. Heh.. Pozostaje czekac..
latający holender Napisano 12 Luty 2008 Napisano 12 Luty 2008 Jeśli pisałeś do znawców" w Forum Żydów Polskich albo Żydowskiego Instytutu Historycznego to nic z tego nie będzie,w kilku moich sprawach do id,gdy do nich pisałem nie odpisali na żaden mail:(
Menzo Napisano 12 Luty 2008 Autor Napisano 12 Luty 2008 Pisałem do Fundacji Ochrony Dziedzictwa Żydowskiego i jak narazie milczą. Wasyl, faktycznie .... identyczny!! Jesli to nie twórcza fantazja współczesnego artysty to Twój mozliwe ze jest kopią mojego lub obie to kopie orgionału z różnych okresów. No juz naprawde nie jestem pewien:/ Pisałeś ze wisiał pierwotnie na rzemyku. Mój najprawdopodobniej wisiał lub był na łańcuszku. Zachowało się jedno ogniwo. To je napewno różni. ..+++
larte Napisano 12 Luty 2008 Napisano 12 Luty 2008 na pierwszy rzut oka widać, że oba medaliki NA PEWNO nie pochodzą od tego samego wytwórcy - różnią się małymi detalami(dokładniej wypustkami na gwieździe).a na drugi rzut oka, ten wykopany medalik ma miłą patynkę - co sugeruje że poleżał w ziemi trochę czasu. nie widzę powodu aby jednoznacznie twierdzić że to jarmarkowy wypust.
abcd Napisano 12 Luty 2008 Napisano 12 Luty 2008 Jest to amulet tzwn.˝Tarcza Salomona˝,a takie informacje o nim znalazłem w sieci Tarcza Salomona to hebrajski amulet mający chronić przed złem i siłami nieczystymi. Wedle wierzeń miał dawać wiarę i nadzieję a także pomoc niebios w naprawieniu "zepsutego świata żyjących. Noszenie talizmanu miało zachęcać do dobrych uczynków oraz dawania dobrego przykładu innym, prowadzić do świętości i zbawienia."
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.