wojsko polskie Napisano 7 Luty 2008 Autor Napisano 7 Luty 2008 mam pytanie bo mam taki sam ale chcę sie upewnić czy to jest krzyż za kampanię w polsce?
wojsko polskie Napisano 7 Luty 2008 Autor Napisano 7 Luty 2008 mam pytanie bo mam taki sam ale chcę sie upewnić czy to jest krzyż za kampanię w polsce?
fanatyk6 Napisano 7 Luty 2008 Napisano 7 Luty 2008 Witam,nie jest to krzyż za kampanię w Polsce. Co nie znaczy, że nie mógł byc za nia przyznany. Jest to krzyż za zasługi wojenne (chyba tak się tłumaczy war merit). Przyznawany zarówno wojskowym jak i cywilom. Pozdrawiam
wojsko polskie Napisano 7 Luty 2008 Autor Napisano 7 Luty 2008 a ten sam z mieczami to za jakieś szczególne zasługi tak?
Grzesio Napisano 8 Luty 2008 Napisano 8 Luty 2008 A jeszcze dokładniej jest to Kriegsverdienstkreuz 2. Klasse. Odmiana z mieczami przyznawana była za zasługi dokonane pod oddziaływaniem środków ogniowych nieprzyjaciela, ale poza bezpośrednią walką - np. strażakom czy gońcom podczas nalotu itp. i, zdaje się, także za zasługi dla prowadzenia wojny.PzdrGrzesiu
Pytanie
wojsko polskie
mam pytanie bo mam taki sam ale chcę sie upewnić czy to jest krzyż za kampanię w polsce?
6 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.