Skocz do zawartości

Prawie złote kopiejki

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

To jaśniejsze na foto to domieszka złota w miedzi. Ciekawi mnie dlaczego tak bogatą miedź dawali do monet. Spotkaliście podobne?

Napisano
Nie wiem o co Ci chodzi z tym zlotem, ale na tych monetach sa najzwyklejsze wytarcia patyny do golego metalu i to wszystko. Cala monete mozesz zrobic sobie w tym kolorze.
Napisano
Kiler uwierz mi, że odróżniam złoto od miedzi i to jest ewidentnie złote wtrącenie w miedzianej monecie. Mam takie same i inne monety w bdb stanie i są innego koloru niż ta plama.
Napisano
Potraktuj ja jakims kwasem czy pozadnie zjedz papierem sciernym i wypoleruj i cala nabierze takiego koloru. Kazdy Ci to powie. Sa to przebarwienia i nic wiecej. Kolor monet zalezy od warunkow glebowych w jakich lezala dziesiatki czy setki lat i od metody czyszcenia.
Napisano
Akurat ta jest po e-lizie. Miedź jest czerwona, a to jest złotego koloru. Także nie jest to zwykłe, lepsze zachowanie tego miejsca na monecie. Zdjęcie tego może nie oddaje ale to nie jest dobrze połączone z resztą monety i wygląda jak lustro.
Napisano
Po pierwsze zloto nie patynuje.
Po drugie masz racje, do monety niewiele wartej wrzucili zlota wartoscia przewyzszajaca wartosc tej monety.
Napisano
Właśnie po pierwsze nie patynuje. Cała moneta zżarta a w tym miejscu lusterko.
Po drugie nikt by specjalnie nie dodawał złota do miedzianych monet, a tym bardziej do 1/2 kopiejki.
Po trzecie proces technologiczny wytopu miedzi może to wytłumaczyć.
Napisano
Martianie...
na spokojnie objaśnij kumulację złota na pow. miedzi wg. :
...proces technologiczny wytopu miedzi może to wytłumaczyć...
-------
dla mnie byłoby to dziwne, gdyż miedź i złoto tworzą stopy...

czyli mieszają się...

Po drugie
gdyby to było zanieczyszczenie technologiczne - to przy takiej produkcji monet - wyszły by jakieś podobne przypadki...
ja ich nie znam, - może ktoś o tym słyszał?

jeżeli wyłapałeś dwa obiekty, a inne przypadki są ie znane" - to może jest to jakaś lokalna specyfika...
np testy powlekania... czyli coś z warsztatem złotnika, jubilera, konwisarza, emaliera i.t.p.
Napisano
Zły przetop? Początek partii z przetopu? Na tyle się nie znam, żeby to definitywnie stwierdzić, ale to wydaje się być możliwe zwłaszcza jeśli weźmiemy pod uwagę czasy w których to się działo. Co testów to nie wiem.., ale raczej wykluczył bym taką możliwość. Szczere pola...
Napisano

Witam tak trochę w temacie ta moneta była już na forum .Została zidentyfikowana jako Katarzyna II.Ale intryguje mnie ten złotawy " pasek,który po wyjęciu z ziemi od ponad roku nie zmienił koloru.Pozdro.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie