martian. Napisano 6 Luty 2008 Autor Napisano 6 Luty 2008 To jaśniejsze na foto to domieszka złota w miedzi. Ciekawi mnie dlaczego tak bogatą miedź dawali do monet. Spotkaliście podobne?
Kiler Napisano 6 Luty 2008 Napisano 6 Luty 2008 Nie wiem o co Ci chodzi z tym zlotem, ale na tych monetach sa najzwyklejsze wytarcia patyny do golego metalu i to wszystko. Cala monete mozesz zrobic sobie w tym kolorze.
martian. Napisano 7 Luty 2008 Autor Napisano 7 Luty 2008 Kiler uwierz mi, że odróżniam złoto od miedzi i to jest ewidentnie złote wtrącenie w miedzianej monecie. Mam takie same i inne monety w bdb stanie i są innego koloru niż ta plama.
Kiler Napisano 7 Luty 2008 Napisano 7 Luty 2008 Potraktuj ja jakims kwasem czy pozadnie zjedz papierem sciernym i wypoleruj i cala nabierze takiego koloru. Kazdy Ci to powie. Sa to przebarwienia i nic wiecej. Kolor monet zalezy od warunkow glebowych w jakich lezala dziesiatki czy setki lat i od metody czyszcenia.
martian. Napisano 7 Luty 2008 Autor Napisano 7 Luty 2008 Akurat ta jest po e-lizie. Miedź jest czerwona, a to jest złotego koloru. Także nie jest to zwykłe, lepsze zachowanie tego miejsca na monecie. Zdjęcie tego może nie oddaje ale to nie jest dobrze połączone z resztą monety i wygląda jak lustro.
Kiler Napisano 7 Luty 2008 Napisano 7 Luty 2008 Po pierwsze zloto nie patynuje.Po drugie masz racje, do monety niewiele wartej wrzucili zlota wartoscia przewyzszajaca wartosc tej monety.
martian. Napisano 7 Luty 2008 Autor Napisano 7 Luty 2008 Właśnie po pierwsze nie patynuje. Cała moneta zżarta a w tym miejscu lusterko. Po drugie nikt by specjalnie nie dodawał złota do miedzianych monet, a tym bardziej do 1/2 kopiejki.Po trzecie proces technologiczny wytopu miedzi może to wytłumaczyć.
kopijnik2 Napisano 7 Luty 2008 Napisano 7 Luty 2008 Martianie...na spokojnie objaśnij kumulację złota na pow. miedzi wg. :...proces technologiczny wytopu miedzi może to wytłumaczyć...-------dla mnie byłoby to dziwne, gdyż miedź i złoto tworzą stopy...czyli mieszają się...Po drugiegdyby to było zanieczyszczenie technologiczne - to przy takiej produkcji monet - wyszły by jakieś podobne przypadki...ja ich nie znam, - może ktoś o tym słyszał?jeżeli wyłapałeś dwa obiekty, a inne przypadki są ie znane" - to może jest to jakaś lokalna specyfika...np testy powlekania... czyli coś z warsztatem złotnika, jubilera, konwisarza, emaliera i.t.p.
martian. Napisano 7 Luty 2008 Autor Napisano 7 Luty 2008 Zły przetop? Początek partii z przetopu? Na tyle się nie znam, żeby to definitywnie stwierdzić, ale to wydaje się być możliwe zwłaszcza jeśli weźmiemy pod uwagę czasy w których to się działo. Co testów to nie wiem.., ale raczej wykluczył bym taką możliwość. Szczere pola...
siwyr Napisano 7 Luty 2008 Napisano 7 Luty 2008 Witam tak trochę w temacie ta moneta była już na forum .Została zidentyfikowana jako Katarzyna II.Ale intryguje mnie ten złotawy " pasek,który po wyjęciu z ziemi od ponad roku nie zmienił koloru.Pozdro.
Kiler Napisano 8 Luty 2008 Napisano 8 Luty 2008 Ten zloty" pasek widac tez jest miejscami spatynowany.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.