Skocz do zawartości
  • 0

apteczka

hanuszczak

Pytanie

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam!

Na pewno jest z okresu powojennego. PW mogła widzieć jedynie w TV albo w książce. Nawet nie wiem, czy to wojskowy egzemplarz...

Pozdrawiam, Łukasz
Napisano
Może harcerska albo Obrony Cywilnej. Hanuszczak może nie kojarzyć OC, więc informuję, że Obrona Cywilna to było takie przysposobienie wojskowe np. w zakładach pracy.
Napisano
Witam!

Dlaczego wykluczasz, że harcerska? Bo byłeś harcerzem i takiej nie widziałeś?

Jak ja biegałem jeszcze w barwach ZHP to mieliśmy masę różnego sprzętu... Od typowo wojskowego po jakieś dziwadła.

Pozdrawiam, Łukasz
Napisano
Potwierdzam, w ZHP mieliśmy masę sprzętu po LWP przekazanego nam przez wojsko - telefony polowe, namioty, kuchnię, buty, chlebaki, wybrakowane plecaki itp. Było też trochę sprzętu pozbieranego z magazynów OC i właśnie nawet się zastanawiam, czy nie mialiśmy takiej samej apteczki w drużynie, którą nasz sanitariusz" targał na wędrówkach. Pamiętam, że była sztywna, kanciasta i ciężka.
Napisano
Az się prosi by wykrzyczeć lekcje PO, bądź wyposażenie w ramach OC tudzież ZHP :)

Bym zapomniał, jeszcze (acz można to wpiąć w ramy OC) schrony przeciw/moralnej zgniliźnie wiejącej z zachodu nafaszerowane czasami takimi dziwadłami, chociaż to wygląda na jakąś amatorską pracę zręcznego harcerza spragnionego awansu dzięki doposażeniu swojego szczepu:)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie