Skocz do zawartości
  • 0

Tabliczka carskiego oficera.

danieloff

Pytanie

Napisano

Witam, trafiła mi się w okopie ciekawostka. Tabliczka z datą 1913, zawierająca oprócz podziałek i linijek (pewnie do skalowania mapy) informacje na temat rozmieszczania żołnierzy, odległości i tempa marszu, sygnałów rękami, kierowania ogniem pododdziału itp. Mam pytanie - czy było to standardowe wyposażenia carskiego dowódcy? Czy ktoś z Was spotkał się z czymś takim lub wykopał?

17 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Trochę pomogli koledzy z rosyjskiego Forum:

Скорее всего таблица наводчика орудия. Указаны сигналы корректировщика огня, высоты ориентиров, зависимость отклонения от ветра, углы стрельбы. Первая мировая.

Najprawdopodobniej tablica наводчика орудия" (?). Ukazane sygnały korygującego ogień artylerii (obserwatora artyleryjskiego), wysokości punktów orientacyjnych, zależność odchylenia od wiatru, kąty strzelania. Pierwsza wojna światowa.
Napisano
только не орудия, а пулемета.
под шкалой делений, по краям так и написано
деления целика на ПУЛЕМЕТЕ"
Napisano

Witam, trafiła mi się w okopie ciekawostka. Tabliczka z datą 1913, zawierająca oprócz podziałek i linijek (pewnie do skalowania mapy) informacje na temat rozmieszczania żołnierzy, odległości i tempa marszu, sygnałów rękami, kierowania ogniem pododdziału itp. Mam pytanie - czy było to standardowe wyposażenia carskiego dowódcy? Czy ktoś z Was spotkał się z czymś takim lub wykopał?

Napisano

I widok odwrotnej strony. Kursywą napisane imię, nazwisko i data, prawdopodobnie to dane autora tej ściągawki dowódcy", bo chyba nie właściciela tabliczki?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie