dzava Napisano 20 Styczeń 2008 Autor Napisano 20 Styczeń 2008 Witam,czy ktoś zna opis umundurowania niższych funkcjonariuszy państwowych II RP, zatrudnionych przez instytucje wojskowe np. woźnych. Doczytałem się w jakimś opracowaniu, że był to mundur granatowy z żółtymi wypustkami i z żółtym otokiem na czapce.Ale nie wiem jakiego kroju mundur i jaki kształt czapki?Pozdrawiam
sqh Napisano 22 Styczeń 2008 Napisano 22 Styczeń 2008 Mundury dla woźnych i starszych gońców w oddziałach i instytucjach wojskowych były istotnie granatowe, choć wprowadzający je rozkaz (Dz. Rozk. 40/3 XI 1920 poz. 877) wspominał tylko o jednolitym umundurowaniu", składającym się z bluzy, spodni, płaszcza i czapki. Trwałość płaszcza ustalono tym rozkazem na 3 lata, reszty - na rok, podano też ekwiwalenty pieniężne za zużycie własnej odzieży. Zamówienia na mundury należało składać do Departamentu Intendentury.Ten sam mundur przyznano później również (Dz. Rozk. 3/28 I 1927, poz. 21) wałmistrzom, dozorcom fortecznym, gajowym, magazynierom, klucznikom i oddźwiernym - z dodatkiem długich butów, o ile wymagają tego warunki służby. Ten sam rozkaz wprowadzał też dla nich skórzane opaski na lewy rękaw - z napisem wałmistrz", magazynier", itp. Rok później (Dz. Rozk. 16/16 VI 1928, poz. 192) zezwolono także w okresie zimowym nosić kożuchy i specjalne buty wartownicze.Oryginalny kolor munduru można natomiast zobaczyć na własne oczy w rozkazie o wprowadzeniu żółtych otoków na czapki i takichż równoległobocznych patek na kołnierz kurtki i płaszcza dla niższych funkcjonariuszy - ale tylko wartowników, a nie dozorców (Dz. Rozk. 14/22 VII 1932, poz. 184). Wydrukowany tam kolorowy rysunek pokazuje fragment granatowego właśnie kołnierza ze zwymiarowaną żółtą patką.W katalogach CAW znalazłem warunki techniczne opaski skórzanej, samego munduru - niestety nie.
Gebhardt Napisano 23 Styczeń 2008 Napisano 23 Styczeń 2008 Byl osobny rozkaz, ktore musialbym wygrzebac, odnosnie umundurowania cywilych kierowcow instytucji wojskowych.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.