Skocz do zawartości
  • 0

Tuba ?

giwera

Pytanie

Napisano

Przeszukujac wyschla sadzawke w poblizu lini okopow znalazlem ta powyzsze cudenko z oznaczeniem 4 DAK .Z historii okolicy wiem ze tej lini frontu na przelomie 1944 1945 bronila Niemiecka 4 armia gen.Hossbacha.Byc moze ta czworka w napisie ma cos z tym wspolnego,ale to tylko moje przypuszczenia.Pytanie do kolegow do czego to moglo sluzyc i co oznaczaja napisy 4DAK.Pozdrawiam.

21 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam !
dziekuje wszystkim za podiecie dyskusji . Rzeczywiscie tuba została znaleziona w odleglosci około 50 km od Suwalk w kier . Goldapi . Wysokosc to 46 cm , srednica 9 cm wykonana jest z miedzi a napis prawdopodobnie z mosiadzu . Znalazlem tam wiele innych ciekawych przedmiow prawdopodobie pochodzacych z zrabowanego kosciola .
pozdrawiam !
Napisano
Witaj
Musze Ciebie jeszcze troche pomęczyć co do tuby.Podaj sposób zamknięcia oraz czy to co widać na zdjęciu to faktura czy pozostałości po czyszczeniu(liczne dziurki).
poz Slaw 100
Napisano

Przeszukujac wyschla sadzawke w poblizu lini okopow znalazlem ta powyzsze cudenko z oznaczeniem 4 DAK .Z historii okolicy wiem ze tej lini frontu na przelomie 1944 1945 bronila Niemiecka 4 armia gen.Hossbacha.Byc moze ta czworka w napisie ma cos z tym wspolnego,ale to tylko moje przypuszczenia.Pytanie do kolegow do czego to moglo sluzyc i co oznaczaja napisy 4DAK.Pozdrawiam.

Napisano
Hm, a czy we Wrześniu '39 linia frontu przypadkiem też nie przechodziła koło tego miejsca jeżeli tak to napis może sugerować że chodzi o 4 Dywizjon Artylerii Konnej który stacjonował w Suwałkach
a był w składzie Suwalskiej Brygady Kawalerii.
poz SLAW 100
Napisano
cześć!
Masz rację SLAW tej rozdzielczości zdięcia słabo oddają prawdziwą fakturę przedmiotu. To nie są wgniecenia, tuba jest tak wykonana , rodzaj zdobienia,. Co do zamknięcia to przypuszczam że było wciskane po obu stronach tuby ,rodzaj nakrętki bez gwintu, . Dodam jeszcze że została znaleziona na dawnej granicy Prus i Polski na odcinku Bakałarzewo - Filipów. Sugerując się książką S.Buczyńskiego Suwalszczyzna 1939-44"trochę nie zgadza się miejsce znalezienia tuby z opisem miejsca działania tej jednostki .
pozdrawiam!
Napisano
Post uba"jest mego kolegi rzeczywiscie wspominal mi ze znalazl to w okolicy Suwalk.Wydaje mi sie ze trzymali w tym jakies mapy lub proporce,ale to tylko domysly.
Napisano
A że tak zapytam z czego to jest zrobione : mosiądz srebrzony,alpaka ,miedz czy stal ( to chyba odpada) .Podaj jakieś wymiary ;średnica ,wysokość oraz sposób zamknięcia(wkładany, zakręcany)
Napisano
Sztandar napewno by sie nie zmiescil,natomiast poporczyk pewnie tak .Proporczyk nie duze weksylium najczesciej trojkatne z jaskolczym ogonem.Uzywane w marynarce wojennej,kawalerii(proporczyki szwadronow)".Opis z fachowej literatury.Wysokosc tuby by pasowala do tego opisu a srednica 9cm, przypuscmy ze proporczyk ma dlugosc okolo 100cm to tez by dalo go zwinac do srodka.Moze ktos wie jakie wymiary mialy proporczyki.Pozdrowienia.
Napisano
Na pewno nie jest to pojemnik na mapy. Wg mnie to jest tuba na sztandar, proporzec. Obstawiał bym też wrzesień. Jak to się kończy? Jaka jest nakrętka?
Napisano
No jeżeli to rzeczywiście jest wrześniowe" i to 4DAK to
4 Dywizjon Artylerii Konnej to tylko pogratulować fanta!

Michał H. z.t.j. bjar_1
Napisano
Hm , jak dla mnie to troche za małe na tube sztandarową(może się myle ale nie znam wymiarów)jeżeli chodzi o proporce to co macie na myśli ?? /płomienie ?/ i jeszcze jedno czy DAK-om po roku 1937 nadano sztandary.
poz.Slaw 100
Napisano
Sztandar to mieli:
Sztandar nadany przez prezydenta II RP w dniu 28 I 1938 r. Na lewej stronie płatu sztandarowego wizerunek Matki Boskiej Ostrobramskiej i św. Barbary, godło miasta Płocka, odznaka pamiątkowa artylerii konnej, oraz napisy: Antonów-Rohoźna, Płock, Kryłów, Kilikijów.
Napisano
W Drugiej Rzeczpospolitej wszystkie szwadrony kawalerii mialy proporczyki ,altyleria konna miala koloru czarno zielonego.Najprawdopodobniej jest to wiec tuba do przenoszenia proporczyka.Pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie