michal123456789 Napisano 4 Kwiecień 2008 Autor Napisano 4 Kwiecień 2008 Dodam ze dolek a wlaciwie skocznia nie moja :) Ta piekna dzira juz tam byla :)
to17071990 Napisano 4 Kwiecień 2008 Napisano 4 Kwiecień 2008 Znasz może przeznaczenie wszystkich betonowych budowli na strzelnicy?TO ze zdjęcia trzeciego mnie interesuje , gdyż na żywo też nie wiedziałem co to jest dokładnie.A transzeje z betonowymi ścianami jaką mają genezę?W jakich latach je zbudowano?Co w ogóle kolego wiesz o tej strzelnicy?Pozdrawiam
michal123456789 Napisano 4 Kwiecień 2008 Autor Napisano 4 Kwiecień 2008 Na pocztaku myslalem ze to byl bunkier - jest zalany.Ale sie mylilem :) To jest betonowa konstrukcja ( troche nad pow.ziemi)do cwiczen a dokladnie - strzelania na lezaka-zeby zolnierze nie gubili ekwipunku w blotku :)
michal123456789 Napisano 4 Kwiecień 2008 Autor Napisano 4 Kwiecień 2008 Transzeje to pozycje strzelnice karabin maszynowy x 2 + normalna bron strzelnica - w tym wypadku najwiecej kałacha.1 transzeja ta zalana przy bunkrze obserwacyjnym na koncu to na bodajrze na dzialo.Sa tez podobne do okopow - tam przeprowadzano detonacje (trotyl itd.)i masa tam roznych zapalnikow.
michal123456789 Napisano 4 Kwiecień 2008 Autor Napisano 4 Kwiecień 2008 Kilku glownych bunkrow strzelniczych nie ujalem.Sorka.Jak znowu tam bede dodam w tym temacie.Chociaz ostatnio coraz wiecej tam policji zaglada i ludzie sa coraz mniej mili zeby nie powiedziec natretni...O strzelnicy wiem sporo ale nie bede sie rozpisywal.Z ciekawostek powiem Ci tyle ze o ile mi wiadomo jednoska zmot.ktora rowniez stacjonowala w Tarnowie czesto tam zagladala.Czolgami przyjezdzali sobie postrzelac nad to jeziorko-glinianka :)Na strzelnicy byla atrapa na podwoziu t 34,jakas atrapa-transporter i jakis czolg niekompletny - wywieziony z kilka dobrych lat temu.A tak to wiadomo jak to strzelnica - masa pozostalosci po kulochwytach transzejach i najwiecej po tarczach.
michal123456789 Napisano 4 Kwiecień 2008 Autor Napisano 4 Kwiecień 2008 Ad: To jest betonowa konstrukcja ( troche nad pow.ziemi)do cwiczen a dokladnie - strzelania na lezaka-zeby zolnierze nie gubili ekwipunku w blotku :)Ewentualnie cosik tam mogli trzymac na dole - jakis maly magazyn?
prezes1973 Napisano 16 Sierpień 2008 Napisano 16 Sierpień 2008 jeszcze cos bylo na strzelnicy, po lewej na malej strzelnicy byla atrapa czolgu jezdzacego na szynach. Pozatym poza celami wojskowymi strzelnica miala przeznaczenia dla mysliwych z wierz wystrzeliwano rzutki itp.
CoVoX Napisano 4 Październik 2008 Napisano 4 Październik 2008 Witam!Od pewnego czasu poszukuję informacji na temat lokalizacji niemieckiej stacji radarowej o kryptonimie Tatzelwurm.Z posiadanych przeze mnie informacji wynika, że stacja ta znajdowała się w Tarnowie lub jego okolicach.Była to tzw. Funkmeßgerät Stellung 1. Ordnung, czyli Kompania Radiotechniczna 1. Kategorii Wykrywania.W jej skład wchodziły 2 radary FuMG-65 Würzburg-Riese, 1 radar Freya , oraz 1 radar Wassermann. Według stanu na dzień 20 czerwca 1944 radar WM nie był jeszcze gotowy i nie ma pewności, czy w ogóle został ukończony.Niestety dotychczasowe poszukiwania zarówno na zdjęciach satelitarnych, jak również bezpośrednio w terenie nie przyniosły żadnych rezultatów stąd moja prośba do Szanownych Użytkowników tego Forum:Jeżeli przy okazji swoich wycieczek ktoś z Was widział taką podstawę, jak na załączonej fotografii lub ma jakiekolwiek informacje na temat radarów Luftwaffe w Tarnowie, to bardzo proszę o kontakt: covox@op.plZ góry Dziękuję i PozdrawiamCoVoXP.S.Poniżej podaję lokalizacje dotychczas odnalezionych obiektów:http://www.miplo.pl/index.php?ord=3&dir=0&c=867
CoVoX Napisano 13 Lipiec 2009 Napisano 13 Lipiec 2009 Po kilku latach żmudnych poszukiwań wreszcie udało mi się odnaleźć zaginioną stację Tatzelwurm, a w niej m.in. fundamenty radaru FuMG-402 Wassermann M IV. Jest to czwarta lokalizacja, w której zostały odnalezione pozostałości tego największego (51 m) radaru, jakim Niemcy dysponowali w Polsce. Jego zasięg wynosił aż 300 km!
ms Napisano 14 Lipiec 2009 Napisano 14 Lipiec 2009 Jacku, gratuluję wytrwałości:)Jak udało się namierzyć tę lokalizację?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.