Skocz do zawartości

Tarnow.Polecam

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Znasz może przeznaczenie wszystkich betonowych budowli na strzelnicy?
TO ze zdjęcia trzeciego mnie interesuje , gdyż na żywo też nie wiedziałem co to jest dokładnie.
A transzeje z betonowymi ścianami jaką mają genezę?
W jakich latach je zbudowano?
Co w ogóle kolego wiesz o tej strzelnicy?
Pozdrawiam
Napisano

Na pocztaku myslalem ze to byl bunkier - jest zalany.Ale sie mylilem :) To jest betonowa konstrukcja ( troche nad pow.ziemi)do cwiczen a dokladnie - strzelania na lezaka-zeby zolnierze nie gubili ekwipunku w blotku :)

Napisano
Transzeje to pozycje strzelnice karabin maszynowy x 2 + normalna bron strzelnica - w tym wypadku najwiecej kałacha.

1 transzeja ta zalana przy bunkrze obserwacyjnym na koncu to na bodajrze na dzialo.Sa tez podobne do okopow - tam przeprowadzano detonacje (trotyl itd.)i masa tam roznych zapalnikow.
Napisano
Kilku glownych bunkrow strzelniczych nie ujalem.Sorka.Jak znowu tam bede dodam w tym temacie.Chociaz ostatnio coraz wiecej tam policji zaglada i ludzie sa coraz mniej mili zeby nie powiedziec natretni...

O strzelnicy wiem sporo ale nie bede sie rozpisywal.Z ciekawostek powiem Ci tyle ze o ile mi wiadomo jednoska zmot.ktora rowniez stacjonowala w Tarnowie czesto tam zagladala.Czolgami przyjezdzali sobie postrzelac nad to jeziorko-glinianka :)

Na strzelnicy byla atrapa na podwoziu t 34,jakas atrapa-transporter i jakis czolg niekompletny - wywieziony z kilka dobrych lat temu.

A tak to wiadomo jak to strzelnica - masa pozostalosci po kulochwytach transzejach i najwiecej po tarczach.
Napisano
Ad:

To jest betonowa konstrukcja ( troche nad pow.ziemi)do cwiczen a dokladnie - strzelania na lezaka-zeby zolnierze nie gubili ekwipunku w blotku :)

Ewentualnie cosik tam mogli trzymac na dole - jakis maly magazyn?
  • 4 months later...
Napisano
jeszcze cos bylo na strzelnicy, po lewej na malej strzelnicy byla atrapa czolgu jezdzacego na szynach. Pozatym poza celami wojskowymi strzelnica miala przeznaczenia dla mysliwych z wierz wystrzeliwano rzutki itp.
  • 1 month later...
Napisano

Witam!

Od pewnego czasu poszukuję informacji na temat lokalizacji niemieckiej stacji radarowej o kryptonimie Tatzelwurm.
Z posiadanych przeze mnie informacji wynika, że stacja ta znajdowała się w Tarnowie lub jego okolicach.

Była to tzw. Funkmeßgerät Stellung 1. Ordnung, czyli Kompania Radiotechniczna 1. Kategorii Wykrywania.
W jej skład wchodziły 2 radary FuMG-65 Würzburg-Riese, 1 radar Freya , oraz 1 radar Wassermann. Według stanu na dzień 20 czerwca 1944 radar WM nie był jeszcze gotowy i nie ma pewności, czy w ogóle został ukończony.

Niestety dotychczasowe poszukiwania zarówno na zdjęciach satelitarnych, jak również bezpośrednio w terenie nie przyniosły żadnych rezultatów stąd moja prośba do Szanownych Użytkowników tego Forum:

Jeżeli przy okazji swoich wycieczek ktoś z Was widział taką podstawę, jak na załączonej fotografii lub ma jakiekolwiek informacje na temat radarów Luftwaffe w Tarnowie, to bardzo proszę o kontakt: covox@op.pl

Z góry Dziękuję i Pozdrawiam
CoVoX

P.S.
Poniżej podaję lokalizacje dotychczas odnalezionych obiektów:

http://www.miplo.pl/index.php?ord=3&dir=0&c=867

• 9 months later...
Napisano

Po kilku latach żmudnych poszukiwań wreszcie udało mi się odnaleźć zaginioną stację Tatzelwurm, a w niej m.in. fundamenty radaru FuMG-402 Wassermann M IV.
Jest to czwarta lokalizacja, w której zostały odnalezione pozostałości tego największego (51 m) radaru, jakim Niemcy dysponowali w Polsce. Jego zasięg wynosił aż 300 km!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie