Skocz do zawartości
  • 0

Co to za karabin?

Jaco71

Pytanie

25 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
To pewnie jakaś myśliwska wersja i to ostro przerobiona, co widać po pochyłym spuście (może to coś z Węgier ,Austrii? -spust taki jakiś mannlicherowaty ) i kalibrze.
Napisano
Apollo18 na broni palnej aż tak jak Ty się nie znam więc jak nie wiem to pytam, a jak mi suwmiarką wychodzi 11 to tak tez i piszę ... (no chyba że suwmiarka fabrycznie do d...)
Napisano
Witam, troszkę panowie na ściemniali koledze,fakt jest taki że
-był-to karabin systemu Mauser ,trudno powiedzieć czy został zaadoptowany przez kłusownika czy partyzant,co do wymiarów ciekawi mnie jak przez komorę może przejść cały nabój tj.12mm max. średnica-typowy 7,92X 57 mm,musiała by być mocno rozwiercona,w co nie wierzę,to co zostało z zamka niewiele mówi,zwłaszcza że zamek nie stanowi integralnej części w sensie użytkowania,(zawsze można wsadzić od innego mausera)
interesujący jest frez na komorze i brak szczerbiny(która mogła by wyjaśnić producenta)prawdopodobnie po optyce.
Przydało by się dobre foto i wymiary zewnętrzne komory i nasady lufy ,wtedy podam konkrety.
pozdrawiam.
Ps,proponuję wspomnieć że lufa jest standardowo zaczopowana itd.
Napisano
leszek84pp nie przelatuje" przez lufę ale klinuje się mniej więcej w połowie (napisałem na wyrost)co ciekawe do zamka pasuje 7,92mm. wykopane w jednym miejscu ale nie razem , możliwe że z dwuch karabinów??
Napisano
Może żeby uniknąć dalszych wymysłów na temat rozwiercania lufy czy komory delikatnie oświecę kolegów ,że myśliwskie mausery (jak głoszą podania) produkowano w kalibrach : 9x57mm / 9,3x62mm / 10,5x68mm /10,75x68mm /11,2x71,5mm /11,3x71,5mm i diabeł wie w jakich jeszcze :)
Napisano
Skoro mowisz ze ma 11 mm to moze byc Austro-Wegerski karabin uzywany przez polska armie w 1939 roku niby wycofana ale dawai na stan uzbrojenia podajrze to Wrendl-Holub wz 1873/77
chociarz bardzej przypomina mauzera 98A badz wersje K pierwszo wojenego tez w urzyciu polskej armi 1939r
co do tego ze on taki krutki i zmierzam non stop do polskiego uzbrojenia to dlatego ze polacy po 39 roku czesco skracali mauzery obcinajac im lufe i oparcie kolby latwiej bylo schowac i transportowac glownie AK poza miastami sam spotykalem sie z takimi cudenkami
mniejsza celnosc sila ta sama:p
Pozdrawiam
Napisano
Sam nie wiem... Siedziałem na necie i z wygladu zamka i komory przypomina czecha, ale ten kaliber? Mierzyłem jeszcze raz i 11mm [7,92 wpada do lufy razem z łuska ;)]Co do klawiatury to stara ale jara, a że czasem w ferworze walki... Dobra wyczyszczę ;D

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie