Skocz do zawartości
  • 0

funny

zgryzik

Pytanie

Napisano

to cudo pochodzi z wysadziska amunicji, w wywierconym otworze widac olow wytopiony z pocisku... pieknie sie sam osadzil w lusce ten pocisk :) chyba ze to jakis wojak w 45 mial za duzo czasu.

pozdrawiam

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
splonka niekoniecznie jest zbita, moze byc po prostu zassana, miwealem kilkka takich znalezisk z pociskow ktore sie palily, splonki albo byly wypukle, albo wklesle

poza tym wyglada mi to na luske od pepeszy z wsadzonym nabojem od mosina
Napisano
Jest to łuska od naboju kalibru 7,62x25 wz.30 z wciśniętym pociskiem pradopodobnie tegoż samego kalibru pochodzącym od naboju 7,62x54R Mosin.
Jako ciekawostkę mogę dodać że istniała taka amunicja (7,62x25) z pociskiem ostrołukowym (ale o trochę innym kształcie ostrołuku) i była stosowana w pistolecie maszynowym chyba chińskiej produkcji, ale nie pamiętam jakiego typu.
Napisano
Witam , wydaje mi się , że łuska jest od pepeszy a sam nabój albo od mausera albo od mosina.
Pozdrawiam
Napisano
oj faktycznie nie spojarzałem na bicia , ale tak na pierwszy rzut oka to mi przypominało nnaboj do STG

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie