matrix14xxx Napisano 4 Styczeń 2008 Napisano 4 Styczeń 2008 Na filmiku widać stację benzynową na Wiśniowej przy Powstańców Śląskich.Przetrwała walki w 1945,a przeszkadzała komuś na początku lat 90 XXw.
front 45 Napisano 6 Styczeń 2008 Napisano 6 Styczeń 2008 Przepraszam Ciebie najmocniej, że musiałeś płakać ze śmiechu, już niewspominam o leżeniu na ziemi. Moja wina. Żeby już nikt niemusiał tego robić wyjaśnię co miałem na myśli, a mianowicie w linku który podałem wyżej ktoś twierdzi, że film został nakręcony po wojnie i tu cytuję: film zostal zrobiony w czasach nam wspolczesnych. Komus widocznie mocno zalezy na tym aby podkreslic "niemieckosc Wroclawia..."
herbstnebel Napisano 6 Styczeń 2008 Napisano 6 Styczeń 2008 wiem, wiem - nie twierdziłem, że to twoja opinia kolego :)komentarze mnie powaliły - ludzie w Polsce myślą, że skoro tzw. zespoły filmowe pod patronatem PZPR jeszcze koło 1965 miały gigantyczne problemy z dostaniem kolorowych taśm, to jakim cudem synalek (?) jakiegoś nazistowskiego oficera przed wojną mógł marnować takie dobro na kręceniu stukania się jajkami nad zalewem i filmowaniu wywalonego ciągnika :)))))A tak na poważnie to musiałyby to być cholernie dobrze spreparowane/ucharakteryzowane budowle i uliczki dzisiejsze, albo powstałe w studio. Albo wygenerowane wszystko komputerowo - przecież państwo określili wiele tych budynków gdzie stoją jak wyglądają i jak wyglądały i chyba problemów większych z tym nie było. Tylko po co??????:)))))
mirek1973 Napisano 7 Styczeń 2008 Napisano 7 Styczeń 2008 Poznajecie dziada ? Małolat równiez podrósł
Leuthen Napisano 7 Styczeń 2008 Napisano 7 Styczeń 2008 skoro tzw. zespoły filmowe pod patronatem PZPR jeszcze koło 1965 miały gigantyczne problemy z dostaniem kolorowych taśm, to jakim cudem synalek (?) jakiegoś nazistowskiego oficera przed wojną mógł marnować takie dobro na kręceniu stukania się jajkami nad zalewem i filmowaniu wywalonego ciągnika"Argumentacja powyższa jest niesłychanie prosta do zbicia - i to tylko na podstawie słowa zawartego w tytule filmu. Farbenaufnahme" znaczy podkolorowany". Tak, tak - tak jak zrobiono nie tak dawno temu kolorową wersję choćby Jak rozpętałem drugą wojnę światową", tak samo podkolorowano ten film.
herbstnebel Napisano 7 Styczeń 2008 Napisano 7 Styczeń 2008 nie wydaje mi się Leuthen. Są tu podawane linki do płyty dvd o przedwojennym Wrocławiu zawierające ten filmik. W spisie treści 2 na 6 bodajże są oznaczone jako kolorowe. Jak by to mieli kolorować jak franka Dolasa to by wysmarowali cała płytę w kolorze, o! Co to dla niemieckiej kiesy?? Myślę, że to miało znaczyć, że taśmę wywołano w taki sposób z lepszym nasyceniem barw jakimiś chemikaliami. Krótko po nakręceniu. I taśma po prostu była do tego zdolna - do rejestracji kolorów.Ponadto - autor wątku założył już kilka wątków, że się gubię :)), ale gdzieś tu było, że oryginalną taśmę 16 mm [w kolorze wyczytałem z kontekstu???] ma jakiś historyk niemiecki, z którym się skontaktował. Fajny artykuł w mp3 o tym filmie, ale tak znowu b.dobra jakość to to nie jest już nie przesadzajmy porównując do współczesnych amatorskich zdjęć z cyfrówek.Po prostu b. dobra taśma - co to za problem dla AGFY? - nakręcona dobrym sprzętem, ale do lat 90tych to dużo brakuje.Wiadomo, że było wiele eksperymentów w XX z taśmami filmowymi. Najpierw sam zakres barw biel i czerń. Dochodzono do pięknej ostrości i kontrastu obrazu. Jak chciano wprowadzić kolory, to wszystko się (lekko) rozmazywało, co widzimy też na tym filmiku - jest lekko rozmazany, bajkowy. Ale to dopiero 1939!niby u góry po lewej jest jakaś ikonka - że niby to z telewizji jest zgrane?? Ale jak to się ma do tego, że zostało wydane z oryginalnych taśm?? Przypuszczam, że to rip z płyty dvd, na której dano taką ikonkę w stylu Discovery historia" czy coś.Było już kilka produkcji kolorowych w służbie nazizmy wtedy i nie tylko. Panorama Wochenschau, taśmy Ewy Braun, czy ten słynny film z 45r o Kolobrzego.Tak czy siak taśma i sprzęt dająca taką jakość i rejestr w kolorze w 1939 roku kosztowała tego oficera fortunę!!! Niemniej nie było to niemożliwe.
herbstnebel Napisano 7 Styczeń 2008 Napisano 7 Styczeń 2008 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/87/Prokudin-Gorskii-12.jpgAutoportret Siergieja Prokudina-Gorskiego z lat 1905 - 1915 nad rzeką Karolitskai niedaleko Batumi."Dało się?dało się.Dziękuję, dobranoc :)
Zooloose Napisano 7 Styczeń 2008 Autor Napisano 7 Styczeń 2008 Witajcie ! Sorry za wielowątkowość, faktycznie przeginka, ale pojawiłem się na forum jako świeżak i nie bardzo się orientowałem. Co do autentyczności filmu nie jestem ekspertem, rozpoczęlismy na antenie Polskiego Radia Wrocław dyskusję o czymś, co wielu z Was znało już wcześniej, ale teraz rozgorzała poważna dyskusja. Na forum radiowej strony (pierwszy link w tym wątku) o autentyczności pisze Piotr Herba i pisze tak oto:(...)film jest kolorowany, mam go w wersji DivX zrobionej z DVD rozprowadzanego przez Polar Film. Oglądając film klatka po klatce widać, że na dynamicznych scenach (np. ruszający tramwaj) kolor nie trafia dokładnie w czarno-białe tło. Oprócz tego pierwsze 1 - 2 klatki każdej sceny są czarno-białe (te klatki są mocno uszkodzone i nie bawili się w ich kolorowanie). Także kolor to robota zapewne PolarFilm - podkład muzyczny również (chyba nikt nie myśli że jest oryginalny - tak dobrze zapisywać dźwięk nie potrafili w 1939 roku)."To tyle, postaram się wrzucać na Odkrywcę, to czego się dowiemy. Lukajcie też czasami na prw.pl, gdzie wszystko się pojawia. Dzięki wszystkim za podpowiedzi, uwagi i komentarze. Pozdrawiam !
herbstnebel Napisano 7 Styczeń 2008 Napisano 7 Styczeń 2008 Aaa no to Leuthen - ZWRACAM HONORY!!!! I jednocześnie dziwnym dla mnie jest, że nie pokolorowali reszty filmików z tego dvd o niemieckim Śląsku co to Zooloose dawał do tej oferty link.Historyk to ma sie dobrze, bo na lepszym divxie jedzie :)
Zooloose Napisano 9 Styczeń 2008 Autor Napisano 9 Styczeń 2008 Kolejny odcinek sagi" o filmie o Breslau - myślę, że dość ciekawy wywiad :)) http://www.prw.pl/articles/view/3789/dlaczego-na-filmie-o-wroclawiu-z-1939-r-nie-ma-nazistowskich-symboli-rozmowa-z-historykiem
Leuthen Napisano 9 Styczeń 2008 Napisano 9 Styczeń 2008 Odgrzebałem wątek, w którym chyba po raz pierwszy została na tym forum poruszona sprawa omawianego filmu. http://www.odkrywca-online.com/pokaz_watek.php?id=302459#302459Co ciekawe, w pierwszej chwili też stawiałem na Schmettowa (ale to było przed przeszukaniem Breslauer Adreßbuch" ;-) ).
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.