Gość Napisano 16 Styczeń 2004 Share Napisano 16 Styczeń 2004 Proszę o pomoc w identyfikacji bagnetu. Wydaje mi sie, ze to może być manlicher ale chyba się myle, nie mam doświadczenia w identyfikacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 20 Styczeń 2004 Share Napisano 20 Styczeń 2004 Dzięki, pomierze sobie ;-). Namąciliście zdrowo.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chudzin Napisano 16 Styczeń 2004 Share Napisano 16 Styczeń 2004 Cholera, faktycznie. Może to jakaś przeróbka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 20 Styczeń 2004 Share Napisano 20 Styczeń 2004 O.K. India! Ja napisałem tak jak myślałem. Nie mam podoficerskiego wz.1880 i nie mogę porównać. A myślałem że to wz.1895 bo tych jest najwięcej i mógł być pokombinowany" z inną głownią...I za żadnego znawcę" czy eksperta" się nie uważam bo takim nie jestem i nie mogę sobie założyć bagnetów na karabiny bo nie mam :)Tak więc proszę o wyrozumiałość...bjar_1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner (Marek Z) Napisano 16 Styczeń 2004 Share Napisano 16 Styczeń 2004 Był jeszcze mannlicher wz. 1890 - ale miał on rękojeść dłuższą niż mannlicher wz. 95. Optycznie wydaje mi się że pasuje - jednak patrząc na tą miarkę to chyba jednak jest za krótka na wz. 1890. Wz. 1890 nie miał skręcanego jelca i ostrze miał od strony dzioba głowicy. Może to to, choć trzeba przyznać że ta fotka strasznie niewyraźna.Pozdrawiam,Marek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 21 Kwiecień 2004 Share Napisano 21 Kwiecień 2004 A ja zmierzyłem głownię swojego i ma 24,4, czyli mam 88-kę ;-).Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lucas Napisano 19 Styczeń 2004 Share Napisano 19 Styczeń 2004 Nie wiedziałem że mój bagnecik wbudzi taka dyskusję:) Możecie się zdecydować i podać jedną wersję? Nie jestem ekspertem od bagnetów a bardzo zalezy mi na identyfikacji.Pozdawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lucas Napisano 19 Styczeń 2004 Share Napisano 19 Styczeń 2004 Bjar_1 a mozesz przesłać zdjecie twojego w całości i podać jego całkowitą długośc?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lucas Napisano 16 Styczeń 2004 Share Napisano 16 Styczeń 2004 Dziękuję za informacje. Dodam jeszcze dwa zdjęcia ciut bardziej szczegółowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lucas Napisano 16 Styczeń 2004 Share Napisano 16 Styczeń 2004 2. Jeśli ktoś chce to mogę przesłać zdjęcia na maila w lepszej rozdzielczości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 19 Styczeń 2004 Share Napisano 19 Styczeń 2004 Jak dla mnie, to jakaś dziwna wersja acht koma acht zum Mannlicher. A bagnet na karabinie międzywojenny ;-).Pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 19 Styczeń 2004 Share Napisano 19 Styczeń 2004 A proszę bardzo! Długość głowni - 24,8 cm.pzdrbjar_1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 19 Styczeń 2004 Share Napisano 19 Styczeń 2004 To jeszcze ja, Jarząbek ;-). Jaką długość ma 88, a jaką dziewięćdziesiąt?Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 19 Styczeń 2004 Share Napisano 19 Styczeń 2004 Wz.1888 podof. dł. głowni - 24,1 cmWz.1890 żołn. dł. głowni - 23,5 cm (jest lekko urwana).bjar_1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lucas Napisano 19 Styczeń 2004 Share Napisano 19 Styczeń 2004 Dzięki bjar, faktycznie mój jest krótszy oraz nie ma z zadnej strony nitów przy jelcu. Jaka jest więc twoja ostateczna diagnoza" w sprawie tego bagnetu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 19 Styczeń 2004 Share Napisano 19 Styczeń 2004 Jak dla mnie austro-węgierski bagnet podoficerski wz.1895 ze skróconym ostrzem.pozdrawiambjar_1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 19 Styczeń 2004 Share Napisano 19 Styczeń 2004 Aha ,głownia chyba od bagnetu wz.1888. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 18 Styczeń 2004 Share Napisano 18 Styczeń 2004 India. Skrócony wz.1888? Przecież podoficerski wz.1888 miał skręcany na końcu jelec - fotka z mojej kolekcji: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 18 Styczeń 2004 Share Napisano 18 Styczeń 2004 Jeszcze jedna fotka - wyraźnie widać ,że jelec na końcu jest skręcany... Tak więc tamten bagnet ,o którym mowa to skrócony wz.1895.pzdrbjar_1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pytanie
Gość
43 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.