Skocz do zawartości
  • 0

Co to za bagnet.

Gość Lucas

Pytanie

Napisano
Proszę o pomoc w identyfikacji bagnetu. Wydaje mi sie, ze to może być manlicher ale chyba się myle, nie mam doświadczenia w identyfikacji.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Dzięki, pomierze sobie ;-). Namąciliście zdrowo.
Pozdrawiam
Napisano
O.K. India! Ja napisałem tak jak myślałem. Nie mam podoficerskiego wz.1880 i nie mogę porównać. A myślałem że to wz.1895 bo tych jest najwięcej i mógł być pokombinowany" z inną głownią...
I za żadnego znawcę" czy eksperta" się nie uważam bo takim nie jestem i nie mogę sobie założyć bagnetów na karabiny bo nie mam :)
Tak więc proszę o wyrozumiałość...

bjar_1
Napisano
Był jeszcze mannlicher wz. 1890 - ale miał on rękojeść dłuższą niż mannlicher wz. 95. Optycznie wydaje mi się że pasuje - jednak patrząc na tą miarkę to chyba jednak jest za krótka na wz. 1890. Wz. 1890 nie miał skręcanego jelca i ostrze miał od strony dzioba głowicy. Może to to, choć trzeba przyznać że ta fotka strasznie niewyraźna.
Pozdrawiam,
Marek

Napisano
A ja zmierzyłem głownię swojego i ma 24,4, czyli mam 88-kę ;-).
Pozdro
Napisano
Nie wiedziałem że mój bagnecik wbudzi taka dyskusję:)
Możecie się zdecydować i podać jedną wersję? Nie jestem ekspertem od bagnetów a bardzo zalezy mi na identyfikacji.
Pozdawiam.
Napisano
Jak dla mnie, to jakaś dziwna wersja acht koma acht zum Mannlicher. A bagnet na karabinie międzywojenny ;-).
Pozdro.
Napisano
To jeszcze ja, Jarząbek ;-).
Jaką długość ma 88, a jaką dziewięćdziesiąt?
Pozdrawiam
Napisano
Dzięki bjar, faktycznie mój jest krótszy oraz nie ma z zadnej strony nitów przy jelcu. Jaka jest więc twoja ostateczna diagnoza" w sprawie tego bagnetu?
Napisano

Jeszcze jedna fotka - wyraźnie widać ,że jelec na końcu jest skręcany... Tak więc tamten bagnet ,o którym mowa to skrócony wz.1895.

pzdr

bjar_1

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie