Skocz do zawartości
  • 0

Co to za bagnet.

Gość Lucas

Pytanie

Proszę o pomoc w identyfikacji bagnetu. Wydaje mi sie, ze to może być manlicher ale chyba się myle, nie mam doświadczenia w identyfikacji.

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę o pomoc w identyfikacji bagnetu. Wydaje mi sie, ze to może być manlicher ale chyba się myle, nie mam doświadczenia w identyfikacji.

Cze Bjar.
Zauwazyles - co napisalam nizej? Ze nawet wzor 90, na ktory powolal sie Pan Marek.

Spojrz dokladnie na glownie- wlasnie 88 i 90 maja takie ostrze jak ten zaprezentowany.Tyle ze on jest nieco pokrecony:):):) Znaczy przerobiony przez jakiegos magika.

Dla porownania- wkleje Ci wz.90 i reszte krotkich austriakow-wz 95 i 88 zebys mogl porownac wyglad glowni.A jak wyglada 88 - to chyba wiem :):):)

Pozdro India.

Witam!

Panie Kolekcjonerze Marku Z....

A kiedy to widział Pan- mannlichera wz95 . z ostrzem skierowanym od lufy??? Szanowny Panie - nie bylo - takiego bagnetu.Dziwne, ze kolekcjoner moze sie tak mylic.

A to co widac na fotce- to skrocony wz 88 lub 86 jak kto woli.

Pozdro.India.

Cze Lucas

Niewatpliwie- jest to bagnet skrocony-to widze po fotce...Chociaz nie umiem rozszyfrowac pelnej dlugosci- u mnie nie widac cyferek z miarki na kompie.Albo..nie umiem powiekszyc zdjatka...

To co pokazales na fotce- wylacznie na podstawie Twoich zdjec- twierdze, że to wzor 90 ( przez wielu kolekcjonerow i przez wiele zrodel - nazywany wzorem 80) w wersji podoficerskiej. To bardzo zadki bagnet.

Jeszcze jedna rzecz przyszla mi do glowy- czy zatrzask, na głowicy jest atrapa czy zamkiem??? Bo nie pokazaleś foty- drugiej strony...Jesli atrapa- to masz bagnet paradny wz 90.

Jezeli jest - pelny zamek to bojowa 90- tka. Nic- tylko pogratulowac- bo choc hebel":):):)( sorry , za kolekcjonerska gware:) ) To maly rarytasik:):):)

Pozdro.india

Muslim

zajrzyj do instrukcji technicznych z 16 i 17 roku...To nie zaden blad.Te bagnety byly specjalnie przystosowane do walki w okopie. Mówiac łopatologicznie- do uderzenia od dołu...Jest takie fajne zdanie...pewnie pomyle tlumaczenie - cytujac wbij bagnet w przeciwnika i szarpnij do gory"

Niby drobiazg...ale mowi wyraznie po co i do czego bylo tak skonstruowane ostrze...A jak wiesz..Kazda bron- byla konstruowana po to - by spelnic swoje zadanie.

O odwrotnie skierowanym ostrzu- mozesz przeczytac dokladne przeciwienstwo...Czyli wbij- ..i pociagnij w dół:):):)
Hheheh..ale czasy...nawet nie ma gdzie wyprobowac:):):):)

Pozdro.india

Hej,

To na pewno nie jest wz90. Zwróćcie uwagę na położenie zatrzasku na głowicy. Powinien być tuż przy krawędzi. Rękojeść jest za krótka. Hak jelca też nie jest zakończony wzorowo". Na zdjęciu (powiększenie rękojeści) widać pierścień, a jego średnica jest śmiesznie mała. Moim zdaniem to prywaciarz" jakich wiele wykonywano w czasie i zaraz po I WŚ. Sporo takich jest omówionych u Szczegłowa (I tom), np. str. 183 dobrze ilustruje zagadnienie.

Witam serdecznie !

Tak jest to prawdopodobnie podoficerski Mannlicher wzór 1895 .
Pamiętać należy, że bagnety 1895 mają ostrza skierowane w kierunku lufy, odwrotnie niż krótkie bagnety austriackie wcześniejszych wzorów.
Wnioski same się nasuwają.
Pozdrawiam.

Kolekcjonerzy z bożej łaski... Skoro pada stwierdzenie, że agnety 1895 mają ostrza skierowane w kierunku lufy" a tu wyraźnie widać że ostrze jest od lufy, no to jakim cudem to ma być bagnet wz. 1895? Jak dla mnie to raczej wzór 1888.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie