Gość Napisano 16 Styczeń 2004 Share Napisano 16 Styczeń 2004 Proszę o pomoc w identyfikacji bagnetu. Wydaje mi sie, ze to może być manlicher ale chyba się myle, nie mam doświadczenia w identyfikacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 16 Styczeń 2004 Share Napisano 16 Styczeń 2004 Proszę o pomoc w identyfikacji bagnetu. Wydaje mi sie, ze to może być manlicher ale chyba się myle, nie mam doświadczenia w identyfikacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lucas Napisano 19 Styczeń 2004 Share Napisano 19 Styczeń 2004 India to w takim razie co to za wzór bo powoli zaczynam sie gubić... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
India Napisano 18 Styczeń 2004 Share Napisano 18 Styczeń 2004 Cze Bjar.Zauwazyles - co napisalam nizej? Ze nawet wzor 90, na ktory powolal sie Pan Marek. Spojrz dokladnie na glownie- wlasnie 88 i 90 maja takie ostrze jak ten zaprezentowany.Tyle ze on jest nieco pokrecony:):):) Znaczy przerobiony przez jakiegos magika.Dla porownania- wkleje Ci wz.90 i reszte krotkich austriakow-wz 95 i 88 zebys mogl porownac wyglad glowni.A jak wyglada 88 - to chyba wiem :):):)Pozdro India. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
India Napisano 18 Styczeń 2004 Share Napisano 18 Styczeń 2004 z lewej strony - 2 gorne to wz90,dwa dolne to 88:)a z prawej to chyba widac co to jest..pzdr.india Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szaman3 Napisano 16 Styczeń 2004 Share Napisano 16 Styczeń 2004 Pierwsza rada to zaloguj się i dołącz zdjęcie.Pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muslim Napisano 18 Styczeń 2004 Share Napisano 18 Styczeń 2004 Hje Hje India, fadne te bagneciki i ten Manlicherek też całkiem całkiem ;D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
India Napisano 17 Styczeń 2004 Share Napisano 17 Styczeń 2004 Witam!Panie Kolekcjonerze Marku Z....A kiedy to widział Pan- mannlichera wz95 . z ostrzem skierowanym od lufy??? Szanowny Panie - nie bylo - takiego bagnetu.Dziwne, ze kolekcjoner moze sie tak mylic.A to co widac na fotce- to skrocony wz 88 lub 86 jak kto woli.Pozdro.India. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
India Napisano 17 Styczeń 2004 Share Napisano 17 Styczeń 2004 ....zapomnialam dodac...ze nawet wz.90 na ktory probuje Pan sie powolywac - rowniez mial ostrze skierowane do lufy.pzdr.india Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 19 Styczeń 2004 Share Napisano 19 Styczeń 2004 O.K. India!pozdrawiambjar_1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
India Napisano 19 Styczeń 2004 Share Napisano 19 Styczeń 2004 Cze LucasNiewatpliwie- jest to bagnet skrocony-to widze po fotce...Chociaz nie umiem rozszyfrowac pelnej dlugosci- u mnie nie widac cyferek z miarki na kompie.Albo..nie umiem powiekszyc zdjatka...To co pokazales na fotce- wylacznie na podstawie Twoich zdjec- twierdze, że to wzor 90 ( przez wielu kolekcjonerow i przez wiele zrodel - nazywany wzorem 80) w wersji podoficerskiej. To bardzo zadki bagnet.Jeszcze jedna rzecz przyszla mi do glowy- czy zatrzask, na głowicy jest atrapa czy zamkiem??? Bo nie pokazaleś foty- drugiej strony...Jesli atrapa- to masz bagnet paradny wz 90.Jezeli jest - pelny zamek to bojowa 90- tka. Nic- tylko pogratulowac- bo choc hebel":):):)( sorry , za kolekcjonerska gware:) ) To maly rarytasik:):):)Pozdro.india Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
India Napisano 19 Styczeń 2004 Share Napisano 19 Styczeń 2004 Aha Bjar...Sorry- ponioslo mnie- jak sie domyslasz- to nic osobistego:):):)Pozdro.i Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muslim Napisano 19 Styczeń 2004 Share Napisano 19 Styczeń 2004 Ależ ty masz India temperament hjeh ;D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muslim Napisano 19 Styczeń 2004 Share Napisano 19 Styczeń 2004 A tak w ogóle to po cholere w bojowym bagnecie ostrze skierowane jest do lufy? Czy to był błąd producenta i dlatego nie zrobiono ich zbyt wiele? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lucas Napisano 16 Styczeń 2004 Share Napisano 16 Styczeń 2004 A o to jego fotka. Jeśli są potrzebne jakieś dodatkowe zdjęcia do identyfikacji, to napiszcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
India Napisano 20 Styczeń 2004 Share Napisano 20 Styczeń 2004 Muslimzajrzyj do instrukcji technicznych z 16 i 17 roku...To nie zaden blad.Te bagnety byly specjalnie przystosowane do walki w okopie. Mówiac łopatologicznie- do uderzenia od dołu...Jest takie fajne zdanie...pewnie pomyle tlumaczenie - cytujac wbij bagnet w przeciwnika i szarpnij do gory"Niby drobiazg...ale mowi wyraznie po co i do czego bylo tak skonstruowane ostrze...A jak wiesz..Kazda bron- byla konstruowana po to - by spelnic swoje zadanie.O odwrotnie skierowanym ostrzu- mozesz przeczytac dokladne przeciwienstwo...Czyli wbij- ..i pociagnij w dół:):):)Hheheh..ale czasy...nawet nie ma gdzie wyprobowac:):):):)Pozdro.india Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lucas Napisano 16 Styczeń 2004 Share Napisano 16 Styczeń 2004 fotka1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kryzys1945 Napisano 16 Styczeń 2004 Share Napisano 16 Styczeń 2004 Witamnie jestem znawcą,ale wydaje mi się,że jest skrócony i troszke nazbyt zostrzony?pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greg83pp Napisano 16 Styczeń 2004 Share Napisano 16 Styczeń 2004 Witam !Czyżby podoficerski austryjacki bagnet do Mannlichera wz 1895 ? Tylko czy oryginalna dlugość - wydaje mi się jakiś skrócony.pozdrawiamgrzesiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner (Marek Z) Napisano 16 Styczeń 2004 Share Napisano 16 Styczeń 2004 Wygląda na pierwszy rzut oka na podoficerski od mannlichera, wz. 1895.Z tym że głownia robi wrażenie skróconej od strony pióra.Pozdrawiam,Marek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lucas Napisano 20 Styczeń 2004 Share Napisano 20 Styczeń 2004 Dzieki za rozwiazanie zagadki India, faktycznie ma zatrzask i chyba jest sprawny.Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bayo_pietka Napisano 20 Kwiecień 2004 Share Napisano 20 Kwiecień 2004 Hej,To na pewno nie jest wz90. Zwróćcie uwagę na położenie zatrzasku na głowicy. Powinien być tuż przy krawędzi. Rękojeść jest za krótka. Hak jelca też nie jest zakończony wzorowo". Na zdjęciu (powiększenie rękojeści) widać pierścień, a jego średnica jest śmiesznie mała. Moim zdaniem to prywaciarz" jakich wiele wykonywano w czasie i zaraz po I WŚ. Sporo takich jest omówionych u Szczegłowa (I tom), np. str. 183 dobrze ilustruje zagadnienie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makij Napisano 16 Styczeń 2004 Share Napisano 16 Styczeń 2004 Witam serdecznie !Tak jest to prawdopodobnie podoficerski Mannlicher wzór 1895 .Pamiętać należy, że bagnety 1895 mają ostrza skierowane w kierunku lufy, odwrotnie niż krótkie bagnety austriackie wcześniejszych wzorów.Wnioski same się nasuwają.Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 16 Styczeń 2004 Share Napisano 16 Styczeń 2004 Potwierdzam - skrócony podoficerski wz.1895 do kb Mannlichera.pzdrbjar_1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chudzin Napisano 16 Styczeń 2004 Share Napisano 16 Styczeń 2004 Kolekcjonerzy z bożej łaski... Skoro pada stwierdzenie, że agnety 1895 mają ostrza skierowane w kierunku lufy" a tu wyraźnie widać że ostrze jest od lufy, no to jakim cudem to ma być bagnet wz. 1895? Jak dla mnie to raczej wzór 1888. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 16 Styczeń 2004 Share Napisano 16 Styczeń 2004 Wz.1888 miał chyba jelec na końcu skręcany... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pytanie
Gość
43 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.