Skocz do zawartości

Pole bitwy, którego nie było.

woyta

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Wczoraj przeczytałem w styczniowym numerze „Odkrywcy” artykuł „Pole bitwy którego nie było” o powstaniu grupy zajmującej się ustalaniem losów lotników amerykańskich zestrzelonych nad terytorium dzisiejszej Polski. Chodzi głównie o załogi bombowców, 8 i 15 armii USAAF.
Mam pytanie gdzie można znaleźć dane – ewentualnie listy załóg, nie koniecznie zestrzelonych.
Chodzi o ustalenie czy potwierdzenie faktu dotyczącego mojej rodziny a raczej jej amerykańskiej odnogi. Brat dziadka wyjechał do Hameryki ~ 1912. Jego syn podobno latał w 8 armii USAAF na fortecach. Wojnę przeżył, bo mam jego zdjęcie z 1970 nad grobem dziadka. Po tej dacie kontakt z nimi się urwał. Chciałbym zweryfikować fakt jego służby w lotnictwie USA. Gdzie ewentualnie się zwrócić. A może w swoich aktach autora artykułu ma dane na nazwisko Matusiewicz syn Piotra. Ewentualnie prośba do admina o meila do autora.
pzdr woyta
Napisano
w Waszyngtonie bodajże jest organizacja która zajmuje się losami zestrzelonych lotników amerykańskich, jak zrobie kreta w materiałach to podeślę ci namiary, ale oni tam mają wprost niewyobrażalny burdel i dla nich samolot który stracili nad słowacją mógł spokojnie rozbić sie nad śląskiem i na odwrót
Napisano
Woyta – podaję odpowiedź na Twoje pytanie i przekazuję namiary na P.Szymona Serwatkę z AMIAP, Stowarzyszenia dokumentującego działania US ARMY AIR CORPS. nad Polską.
-sserwatka@yahoo.com
-www.samoloty.ow.pl/amiap/. Gdyby zaistniała potrzeba dokładniejszych danych, prosze o kontakt z redakcją
pozdrawiam
Izabela
Napisano
Wielkie dzięki za odpowiedź. Jak znajdę chwilę wolnego to tam wejdę.

Swoją drogą na końcu każdego artykułu w Odkrywcy" można by zamieszczić jakiś adres (niekoniecznie internetowy), czy namiary kontaktowe, meil itp.

pzdr woyta

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie