Skocz do zawartości

1.02.2008 Toruń przemarsz jeńców

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Byłem, widziałem.
Widziałem też, że wikingowie przeistoczyli sie z całkowicie niepasujacego do Torunia 1945 - WaffenSS w Łotyszy z WaffenSS. Zrobili to celowo żeby uwarygodnić mundury ss na inscenizacji? Bo gdzieś mi się obiło o uszy że Łotysze byli w okolicy Torunia.... ale gdzie? i kiedy?
  • Odpowiedzi 104
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
tak całkiem niepasujacego to nie panie kolego, Łotysze stacjonowali na toruńskim poligonie, odbudowując jednostki rozbite w Kurlandii. To że nie brali udziału w walkach o Toruń to prawda, znaczna część brała udział natomiast w walkcha w okolicach Bydgoszczy, min. o Wierzchucin, gdzie kilkudziesięciu zginęłow wyniku gwałtownej wymiany ognia z nadjeźdżajacą rosyjska kolumną , drugie tyle Rosjanie rozstrzelali zaraz po poddaniu się. Zc racji tego, ze odtwarzamy głównie cudzoziemskie jednostki Waffen SS postanowiliśmy wystąpić jako Łotysze.
Napisano
Szczerze mówiąc pierwsze słyszę o Łotewskim WaffenSS w Toruniu, a w szczególności na Podgórzu. Co prawda niemieckie garnizony Torunia mnie nigdy nie interesowały. Sprawdziłęm szybko najnowszą Historię Torunia, ale tam nie ma nic o wojsku w l. 1939-1945 poza wyzwoleniem, a i tam nie ma ani słowa o jakimkolwiek WaffenSS. Gdzie mógłbym poczytać o Łotyszach? albo jakie informaccje może Pan przekazać?
Napisano
pisujesz na forum NOH, a nie czytasz???? Dziwne, bo w jednym z numerów był cały artykuł o Łotyszach na Pomorzu - to tak na szybkości piszac z pracy. bardzo ciekawe historioe opowiadał starszy pan, który podszedł do nas z racji patek na kołnierzach. Zgodnie z jego relacją w 1945 roku był w Toruniu i widział Łotyszy, którzy ewakuowani byli, na woazach konnych!!!! z Kurlandii, większości słuchacze szkoły oficerskiej, z których większość miała puste prawe partki.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie