Skocz do zawartości

Formacje graniczne okresu międzywojennego

leszek01

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Baon Celny Nr 4: Zaświadczenie o przydziale z 4 pułku saperów do D-twa Baonu Celnego Nr 4. Uwaga: ze względu na wymagania max. rozmiaru fot. byłem zmuszony zrezygnować z koloru, lekko przyciąć pieczątki i opuścić pierwszy wiersz zawierający słowo: aświadczenie".

• Odpowiedzi 460
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano

Fragment przepustki Nr 1175 wystawionej 11.07.1930 przez Starostwo Powiatowe w Kosowie, uprawniającej Tadeusza Matysiaka do przekroczenia granicy RP z Rumunią w punkcie granicznym Kuty - Wyżnica (Cuti - Vijnita). Na odwrocie pieczątki polskiej i rumuńskiej kontroli granicznej.

Napisano

Kasa Wzajemnej Pomocy Funkcjonariuszów Straży Granicznej, Spółdzielnia z odpowiedzialnością udziałami, w Warszawie; Warszawa 1931, ss. 32 (wyd. Drukarnia Artystyczna Warszawa Nowy Świat 47 telef. 635-80)

Napisano

Strażnicy graniczni (wsród nich NN str. występujący już na kilku wcześniejszych fot.), dziewczęta z PW i inni przed budynkiem Szkoły Powszechnej im. Króla Jana Sobieskiego w Gniewie.

Napisano
w/s fotki czterech poruczników" (z 08-01-19 godz. 15.55) - przychylałbym się do SG lat 1922-1923 (czyli granica wsch. ?) ze względu na już dość porządne" umundurowanie, aczkolwiek różne (pierwszy z lewej płaszcz dwurzędowy, następny w prawo - jednorzędowy), bowiem w tym okresie taka różnorodność w WP (a do SG delegowano" wojskowych) była spotykana, chodziaż z drugiej strony nie pasują mi okrągłe czapki, co wskazywałoby na Wojsk. Str. Gran., czyli po wejściu w życie przepisu ubioru polowego WP z 1919", a w związku z tym datacja - początek 1920 r.", co jednak nie od razu przekładało się na jednolitość umundurowania - w kazdym razie do dyskusji !!!
Napisano

AnKon45 - dziekuję za odpowiedź: teraz jestem pewniejszy co do przypuszczeń. Mam kolejny problem: nie mogę przypisać tej fotografii do konkretnego odcinka granicy. Fot. przedstawia grupę cywili, w większości kobiet i dzieci, w otoczeniu funkcjonariuszy granicznych polskich (Straż Graniczna) i państwa ościennego (czyżby Węgrzy ?).
Strażnik polski (stoi, pierwszy od lewej, z karabinem na ramieniu), strażnicy obcy (drugi, czwarty, piąty i siódmy - także z karabinami).

Napisano

Jeszcze raz jeden z dwóch NN funkcjonariuszy SG, którzy byli już wcześniej przedstawieni na kilku fot., m.in. podczas budowy Kopca MJP i pod Pomnikiem Grunwaldzkim w Krakowie. Straznik pochodził prawdopodobnie z Gniewu.

Napisano

Kolejne publikowane fotografie pozyskałem z rozparcelowanego przez pośrednika zapewne zbioru rodzinnego, wcześniej przedstawionego już NN strażnika SG [fot. z taczkami na budowie Kopca MJP, pod Pomnikiem Grunwaldzkim, w palmiarni i inne] pochodzacego prawdopodobnie z Gniewu. Zarówno ta, jak i powyższa fot., na której widoczny jest także policjant, przedstawiają zapewne członków najbliższej rodziny strażnika.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie