Skocz do zawartości

kule armatnie cd

woyta

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Temat powraca jak bumerang.
Znalazłem parę kulek i chciałem się czegoś dowiedzeć nt. rodzaju, działomiarów czy wagomiarów itp. kul i artylerii od momentu jej zaistnienia do XXw.
Czy az taki brak zainteresowania, czy tylko II wojna?
W opracowaniu nt. bitwy pod Oliwą, wyczytałem, że kule armatnie szwedzkie i angielskie o takim samym wagomiarze różniły się średnicą, dla kul 8 funtowych wynosiła ona 1 do 1,5 cm. Czy ktoś jest w stanie to wyjaśnić?

pzdr woyta
Napisano
Mogę coś o artylerii francuskiej (wojny napoleońskie). Używano tam systemu Gribeauvala (XVIII w).Były to armaty 4, 8 i 12 funtowe, oraz haubice 6-calowe.Była to artyleria polowa. Używano jeszcze dział oblężniczych, 24-funtowych, kaliber 150 mm, waga kuli 12 kg. Armata 12-funtowa, kaliber 121 mm, waga kuli,6 kg. Armata 8-funtowa, kaliber 100 mm, waga kuli 4 kg. Armata 4-funtowa, kaliber 80 mm. waga kuli 2 kg. Sam poszukuję informacji na temat artylerii pruskiej i rosyjskiej XVIII w (organizacja, sprzęt). Bardziej zainteresowanym polecam Wielkiej sztuki artylerii część pierwsza" K.Siemienowicza. MON Warszawa 1963.
Pozdrawiam
Napisano
Ta różnica w średnicy może pochdzić stąd, że różne kraje miały inny wzorzec funta, czyli szwedzki funt wcale nie musiał być równy masie funta angielskiego. To mogłoby trochę tłumaczyć różnicę w średnicy - tylko nie wiem, czy w aż tak dużym stopniu.

A temat rzeczywiście nie ma dużego wzięcia... W końcu starych pobojowisk sprzed 1870 r nie ma za wiele. A jeśli nawet szuka się na takowym to dużo trudniej o spektakularne znaleziska. Nie każdy potrafi poczuć ducha historii trzymając w ręku kulkę muszkietową z XVII czy XVIII wieku :-(

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie