sprat Napisano 23 Październik 2009 Share Napisano 23 Październik 2009 Kupiłeś z autoregulacją a powinieneś wybrać z regulacją ręczną.Pozdrawiam,Sprat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Salamandra Napisano 23 Październik 2009 Share Napisano 23 Październik 2009 Koledzy znów drąże temat urządzenia do elektrolizy, czy coś takiego nadaje się do tego procesu ????http://eltronix.pl/products/13447 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 23 Październik 2009 Share Napisano 23 Październik 2009 on ma tylko 30 wat...czyli drobne towaryale po za tym extrajeżeli stabilizacja prądu obciążenia - dobre...zabezpieczenie przeciwzwarciowe - dobre Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
der_bartosz Napisano 23 Październik 2009 Share Napisano 23 Październik 2009 Nadawać się nadaje ale czy jest sens dać tyle kasy? aby na wyjściu mieć maks 2A, oczywiście zależy też do czego Ci jest to potrzebne. Jak chcesz mam zasilacz laboratoryjny do opchnięcia z tym, że nie ma płynnej regulacji prądu, ale ma kilka wyjść. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Elandil Napisano 23 Październik 2009 Share Napisano 23 Październik 2009 Ja trochę pokombinowałem jeden zasilacz ponoć od laptopa drugi własnej roboty do regulacji który mimo grzejącego się mostka wytrzymał i magazynek od SWT wyszedł jak złoto jak ustawić na maksa to i coś większego by poszło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Elandil Napisano 23 Październik 2009 Share Napisano 23 Październik 2009 ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Elandil Napisano 23 Październik 2009 Share Napisano 23 Październik 2009 ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barnaba Napisano 1 Listopad 2009 Share Napisano 1 Listopad 2009 1)czy istotna jest odległość pomiędzy np brzeszczotem a bagnetem?2)czy brzeszczot musi odpowiadać wielkości (długość,szerokość) bagnetu?3)jak bardzo jest istotna zawartość 150 gram soli/kreta na litr wody?4)czy wielkość przedmiotu = większe natężenie? przy 2 amperach ładnie poszło z bagnetem tzw liściem- czy 2 ampery wystarczą na np hełm? 5)sól jest żrąca więc czy ktoś stosuje po elektrolizie np. wygotowanie przedmiotu przed konserwacją olejem? 6)jak elektroliza wpływa na bakielit, drewno, stopy metali, chrom? drewno i bakelit to izolatory ale pozostaje kwestia działania soli/kreta.Zadałem konkretne pytania i bardzo proszę o konkretne odpowiedzi. Darujcie sobie koledzy uwagi typu ale to już było i nie wróci więcej" ;)pzdrBarNaba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 1 Listopad 2009 Share Napisano 1 Listopad 2009 1. mniesz odległość większy prąd > szybciej2. nie musi, ale im większa elektroda a nallepiej do okoła tym lepiej3. rostwór powinien mieć okło 15 % > jak ma 10 do 20 to jeszcze w normie4. z doświadczenia > na hełm 2A to mało, psowało by koło 10-155. dla tego soda nie sól6. tylko bakelit nie rusza elektrolizaWojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gregfm Napisano 2 Listopad 2009 Share Napisano 2 Listopad 2009 Temat obszerny więc może i ja podzielę się swoimi doświadczeniami.Elektroda- najlepiej jest stosować kawałek blachy kwasówki" czyli stali o większej wytrzymałości na korozję. Jej wielkość a właściwie powierzchnia powinna być zbliżona do powierzchni czyszczonego przedmiotu. Najlepiej jak go otacza. Tak było z rurą do panca. Jako naczynia użyłem kawałka rury kanalizacyjnej PCV fi 150mm w środku kawałek rynny rozcięty wzdłuż i dopasowany do rury,a w środku wisiała rura. Schody były dopiero jak trzeba było w środku czyścić. Znowu pomysł pręt stalowy fi 6mm z plastykowych zakrętek nasuniętych na pręt zrobiłem dystanse żeby zwarcia nie było i do środka.Elektrolit- soda kaustyczna w roztworze, dlaczego bo łatwo zneutralizować płucząc w słabym roztworze octu. Soli łatwo się nie pozbędziecie.Natężenie prądu- do małych rzeczy starczy 1-2 Ampery im wyższe tym szybciej. Czasem wystarczy mały zasilacz ze sklepu z elektroniką.Regulacja prądu- w szereg można włączyć żarówkę samochodową15W- około 1,3 A. Jak prostownik ma to dobrze jeśli nie to trzeba kombinować. Stosuję metodę najprostszą zalewam wszystko czystą wodą a potem stopniowo dodaję stężony wodorotlenek. Mieszam i obserwuję amperomierz tak stopniowo aż uzyskam odpowiednie natężenie.Prostownik- mam samoróbkę ale te zwykłe z marketów też mogą być powinien mieć amperomierz i bez automatyki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gregfm Napisano 2 Listopad 2009 Share Napisano 2 Listopad 2009 Gotowanie się roztworu- czyli wydzielanie się gazów to jest normalne tylko trochę rozwagi bo to jest wodór czyli jakby było dużo a robilibyście to w komórce to trzeba uważać. Jako gaz bardzo lekki sam się ulotni.Rękawiczki- żeby wyjąć przedmiot z roztworu i trochę go przeczyścić szczotką drucianą. Uczucie śliskich palców jest do zniesienia ale jak po takim czyszczeniu przez trzy dni nie będzie można domyć rąk to każdy będzie używał. Brud wchodzi w uszkodzony naskórek i ręce są szare,szybko też się brudzą. Tak przez kilka dni dopóki naskórek się nie odbuduje.Okulary albo gogle- żebyśmy po czyszczeniu coś widzieli bo druciki ze szczotek lubią wylatywać dobrze jak się wbiją tylko w rękę.Czas -lotki od ogórka przy prądzie 4A około 8godzin a były mocno obrośnięte rdzą i piaskiem. Wspomniana rura prądem 8A 16 godzin zewnątrz i 6 godzin wewnątrz.Może tych kilka rad się komuś przyda odpowiem na pytania.Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gregfm Napisano 2 Listopad 2009 Share Napisano 2 Listopad 2009 Do kolegi Elandil" widzę że znasz się na elektronice kup sobie toroid do halogenów taki ze 100W mostek 20A jeszcze jakiś amperomierz i masz gotowy prostownik.Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barnaba Napisano 2 Listopad 2009 Share Napisano 2 Listopad 2009 dzięki koledzy za wyczerpujące odpowiedzi na moje pytania. Zabieram się do wdrożenia Waszych porad. pzdrBarNaba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maras2 Napisano 29 Listopad 2009 Share Napisano 29 Listopad 2009 witamznalazłem taki prostownik - z płynną regulacją prądu, cena przyzwoita, mam nadzieję, że podpasi do elektrolizy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maras2 Napisano 29 Listopad 2009 Share Napisano 29 Listopad 2009 no i zdjęcie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 29 Listopad 2009 Share Napisano 29 Listopad 2009 Powinien się nadać. Kup od razu zestaw zapasowych bezpieczników, to jego jedyne zabezpieczenie przeciw zwarciowe.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maras2 Napisano 29 Listopad 2009 Share Napisano 29 Listopad 2009 tzn., że będzie częściej wywalać" bezpieczniki? Jak to się odbije na funkcjonowaniu prostownika? Nie zajedzie się za szybko? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 29 Listopad 2009 Share Napisano 29 Listopad 2009 Trzeba dać w szereg żarówke. Część prądu w prawdzie pujdzie na świecenie ale prostowni będzie zabezpieczony przed zwarciem. Bezpieczniki są po to aby mu nic nie było. Dokąd bedziesz zakładać takie jak trzeba nic mu nie będzie.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maras2 Napisano 30 Listopad 2009 Share Napisano 30 Listopad 2009 nie śmiej się - ale w jaki sposób włączyć żarówkę w szereg? Elektryka - elektronika była i jest dla mnie czarną magią... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diago Napisano 30 Listopad 2009 Share Napisano 30 Listopad 2009 ja niestety nie dałem bezpiecznika i spaliłem prostownik ;/ wiec polecam Bezpieczniki :D prostownik już mam nowy :D:D:D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 30 Listopad 2009 Share Napisano 30 Listopad 2009 Ten prostowni z fotki ma własny fabryczny bezpiecznik. Żarówka w szereg znaczy pomiędzy prostownik a elektrode lub fanta. Bieguny tutaj nie mają znaczenia. Żarówka 21W 12V, taka od kierunkowskazu.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maras2 Napisano 1 Grudzień 2009 Share Napisano 1 Grudzień 2009 skoro są bezpieczniki - spróbuje bez żarówki...pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gregfm Napisano 6 Grudzień 2009 Share Napisano 6 Grudzień 2009 Dawno nie zaglądałem do wątku.Kolega wrzucił fotkę prostownika- bardzo dobry. Przecież on ma amperomierz i widać jaki prąd jest pobierany w procesie. Proponuję nie obciążać go więcej jak 10-12 amper, zawsze trzeba mieć zapas mocy nie zawsze wiadomo jak jest zbudowany i jak zachowa się przy obciążeniach maksymalnych. Proponuję dobierać prąd elektrolizy przez stężenie roztworu. Kilka postów wyżej. Nie wspomniałem wcześniej o jednej rzeczy. Przedmiot poddawany elektrolizie dobrze jest podwiesić lub położyć na dnie na jakiejś podstawce. Wówczas wszystko co odpadnie jest na dnie i nie zakłóca procesu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maras2 Napisano 25 Luty 2010 Share Napisano 25 Luty 2010 witama więc ten prostownik sprawdził się idealnie - na razie nic mi się nie przepaliło, fanty piknie oczyszczone z rdzy no i w razie rozładowania aku samochodowego nie ma problemu...pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiczka1111 Napisano 28 Luty 2010 Share Napisano 28 Luty 2010 czy do elektrolizy nada się zasilacz do laptopa o napięciu 19 v, 3,95A? Jak z niego korzystać żeby spięcia nie zrobić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.