Skocz do zawartości

Powstanie Wielkopolskie Zapomniane Zwycięstwo 1918-2007"

goral

Rekomendowane odpowiedzi

Saper odpuść. Przecież to reko-popelina była. A już myślałem że czasy tandety minęły. A tu i teraz w tym poście wszystko wygląda jak w szczęśliwej rodzince. Dobrze że niema już dziwadeł rekonstrukcyjnych. A przepraszam - to reko było.
Zwracam honor!

• Odpowiedzi 68
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Saper93 – proponuję pouczyć się trochę historii ( o j. polskim już nie wspomnę) . Impreza na Malcie z lipca 2007 odbyła się w ramach obchodów święta pułkowego 7 Pułku Strzelców Konnych a nie z okazji rocznicy zakończenia walk o Poznań – te zakończyły się w lutym. Dziękuję za słowa uznania ponieważ to 3 Bastion Grolman był autorem scenariusza tej imprezy , koordynatorem strony niemieckiej, oraz wystawił oddział Cytadelowców.
Celem przedstawień na Placu Wolności nie było dobre „reko” – cokolwiek to jest- napisał to już Tobie kolega Wielebny tylko jakoś go nie zrozumiałeś.....

kolego saper93, po twoich postach wiem, dlaczego podstawowym wymogiem uczestnmictwa w każdej inscenizacji jest pełnoletność. Jak widać, mali zfrustrowani chłopcy po prostu chcą na siebie zwrócić uwagę. Myślę że jak odłożysz kolorowanki i zaczniesz czytać książki dla dorosłych, no i jak zrozumiesz że oderwanego palca nie przyklei plecak z krzyżykiem tak jak w grze komputerowej, przestaniesz pleść głupoty ...

Prosba do moderatora dzialu ze wzgledu na obrazliwy ton wypowiedzi uzytkownika saper93 w stosunku do uzytkownika mizeria prosze o reakcje na ten post!!! W postaci nadania kartki lub banu dla tego uzytkownika.!!!

Maciej goral" Goralski

Panowie- dajcie spokój.
Kolego Saper między innymi dla tak młodych ludzi jak Ty- taki ramole jak ja ( mam dzieci starsze od Ciebie) przygotowują takie imprezy". 27 grudnia 2007 to nie było żadne eko"?
to miało być coś co tak młodych Polaków jak Ty zmusiłoby do zainteresowania się HISTORIĄ Polski. Tą prawdziwą i taką chyba dla Ciebie zupełnie nieznaną. 89 lat temu nasi przodkowie chwycili za broń abyśmy dziś mogli żyć w Polsce a nie w faterlandzie".
Nie chodziło nam o fajne" wybuchy, o ciekawe piro" czy temu podobne bzedy. Tak na marginesie ten język skrótów jest tak idiotyczny że aż boli.
Mam dla Ciebie propozycję: jeżeli jesteś z Poznania lub okolic odezwij się -pogadamy może znajdzie sie dla Ciebie miejsce w tym beznadziejnym Grolmanie Jacek Czypicki- 503 492 135
Pozdrawiam Jacek

No panie moderator! Za takie teksty parę osób już bana dostało! No gdzie pan jesteś?
kolego saper jak juz wczesniej napisał kolega mizeria jetes tylko małym sfrustrowanym gnojkiem i nie masz czego tu szukac. Polecam ci fora pt Jak nie poplamć pościeli będąc niegrzecznym w nocy" czy Co zrobić jak mi tradzik wyskoczy" oraz Pocałowałem się z dziewczyna,czy zajdę od tego w ciązę?"
Mam nadzieję ze się spotkamy kiedyś,wtedy okaże się czy jesteś tylko malutkim internetowym napinaczem czy masz tak zwane jaja" w co szczerze mówiąc bardzo watpię.
Nie mówiąc juz o elementarnym braku kultury i twoim prostactwie przekraczającym wszelkie granice. Niestety jasno zaprezentowałes swój poziom i ubolewam ze musiałem się znizyc do jego poziomu żeby ci odpowiedzieć.Niestety do ludzi twojego pokroju wyższy poziom rozmowy niz rynsztokowy nie dociera.Powtórzę więc jeszcze raz,znajdź sobie forum dla ludzi twojego pokroju i bedziesz tam szcześliwy jak świnia w błocie, do której nawiasem mówiąc niewiele ci brakuje (z całym szacunkiem dla świn).

Chwała Grolmanowi za tak zorganizowaną impreze! Pokaz fajny: szybki, dynamiczny. Chcieliście przyblizyc historie Powstania Wielkopolskiego , i myślę że się wam to udało. Sam słyszałem jak dzici mówią; zobacz tato jaki ma ten pan fajną strzelbe! jakie fajne te wybuchy! Panowie czapki z głow!

A do kolegi Saper93: daruj kolego! Siedzisz w temacie rekonstrukcji?? Myśle że nie, więc nie wiesz jaki trud i ile serca wkladają ci panowie (co twoim zdaniem rekonstrukcji nie umieją zrobić) właśnie w taką impreze czy odtworzenie sylwetki. Jesteś młodszy (tak jak ja) od wszystkich wypowiadających się w tym temacie Panów, więc trzymaj język za zębami, i w temacie REKONSTRUKCJI więcej nie zabieraj głosu, bo krytykujesz ludzi którzy znają się na rzeczy i reprezętują poziom wyższy od ciebie.

To na tyle! Do zobaczenia na następnych imprezach!

Rycerz7

Panowie, dajcie spokój chłopakowi, zrozumcie - on tego po prostu nie rozumie.
Za parę lat ( może na 100 rocznicę wybuchu Powstania Wielkopolskiego )kolega Saper zrobi na Placu Wolności prawdziwe reko".
Członkowie naszego Stowarzyszenia od roku, dla ideii odwiedzają szkoły, przebrani w mundurch z okresu Powstania i prowadzą lekcje historii. Mam nadzieją że trafimy do miejsca w którym edukuje się kolega Saper ( w końcu do przedszkoli też chodzimy ). Opowiemy mu wtedy o skomplikowanej sytuacji geo-politycznej roku 1918.
Ciekaw jestem jaki barwny scenariusz zaproponuje nam wtedy kolega Saper, ile na placu położonym w centrum miasta zmieści się piechoty, kawalerii, strzelającej broni, ile kg. ładunków wybuchowych ów kolega dmuchnie na swoich metalowych podstawkach.
Panowie - mamy jeszcze dużo do zrobienia.
Piszę podobnie jak Saper - siedząc w ciepłym domku, przy kawie, różnię się jednak od niego tym iż mam, podobnie jak moi Koledzy za sobą trzy miesiące przygotowań, uzgodnień, konsultowania się z urzędnikami, historykami, firmami i Grupami współpracującymi z SGRH 3 Bastion Grolman".
Przepraszamy wszystkich - w szczególności Sapera za naszych przodków ( min. za mojego Dziadk), za tak nudne i w początkowych fazach prawie bezkrwawe Powstanie, którego przebieg i tak musieliśmy nie lada ubarwić, żeby nam kolega Saper nie zasnął.

Dziękuję wszystkim którzy przyczynili się do stworzenia nie eko", ale swoistego teatru ulicznego który był jedyną szansą na ciekawe przedstawienie widowni pogmatwanego i trudnego tematu jakim jest Powstanie Wielkopolskie.

Pozdrawiam
Grzegorz Rutkiewicz
Prezes SGRH
3 Bastion Grolman"

Ps.
Saper popracuj częściej nad ciekawym wypracowaniem czy lekturą niż nad klawiaturą komputera, bo sobie oczy popsujesz.

Taak! Pan chasz ma racje, tak jak pan jc1234! Zrozumiałem swoj błąd. Macie racje. Teraz rozumiem ze sie myliłem. Wybaczcie ze sie tak źle odzywam, ale zobaczcie, to jest głupi wiek, i każdy w moim wieku tak ma. Powyzej wymienieni panowie potrafią spokojnie to wytłumaczyć, a nie wszyscy na mnie naskakują!

Pozdrawiam i dziekuje!

Duże brawa dla SGRH3Bastion Grolman" za zorganizowanie tak świetnej imprezy. W imieniu Wronieckiego Stowarzyszenia Historycznego Historica" dziękuję za możliwość uczestniczenia w tych uroczystościach. Dużym przeżyciem dla nas, oprócz udziału w tym co się działo na Placu Wojności, był udział w uroczystościach oficjalnych pod pomnikiem i przemarsz ulicami mista. Myślę, że największą zasługą organizatorów jest przypomnienie tego najbardziej niedocenianego polskiego powstania i chodź nie żyje już żaden powstaniec wielkopolski, ostatni Jan Rzepa (członek honorowy naszego stowarzyszenia) odszedł w roku 2005, to wierzę że gdyby mogli oglądać to co się działo w Poznaniu bardzo byliby za to wdzięczni Grolmanowi i innym uczestnikom.

Pozdrawiam
Dariusz Roszak
Wiceprezes
WSHHistorica"

no widać że kolega saper93 zaczął odkładać kolorowanki. Proponuję kilka konkretnych publikacji na temat samego Powstania Wielkopolskiego, z których łatwo dowiedzieć się że w mieście nie było regularnej bitwy, a tylko szereg potyczek, (nie dotyczy bitwy o stację lotniczą na Ławicy z 6 I 1919) że początkiem powstania był ogólny chaos a jedną z dłużej negocjowanych przez Polaków i Niemców kwestii była odpowiedzialność za wydarzenia z 27 XII. Co do ilości broni i ostrych strzelanin w mieście, nikt w tym czasie nie chciał ostrzelać współobywateli. W Poznaniu liczba Niemców i Polaków była podobna, czterdzieści parę procent, ( jako ciekawostkę podam że około 8% ludności miasta stanowili Żydzi którzy jak Polacy i Niemcy założyli własną radę ludową) Gdybyś miast szukać atrakcji sylwestrowych posłuchał lektora dowiedział byś się wielu ciekawych rzeczy. Zresztą Dominik jest mistrzem konferansjerki inscenizacyjnej, co udowodnił po raz kolejny. Wracając do publikacji, polecam się na priv ... chętnie pożyczę. Może zresztą jak wspomniał Haszu, trafię kiedyś do Twojej szkoły w ramach programu edukacyjnego

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie