Skocz do zawartości
  • 0

medalik

banderas

Pytanie

Napisano

Witam.Proszę o pomoc w ustaleniu pochodzenia tego medalika.Napis na stronie głównej TO.CRUCEM.SUAM.Znalazłem w Rewolińskim taki sam kształtem,wymiarem,rodzajem metalu ale z innymi wizerunkami.Strona odwrotna-beznapisowa,biczowanie Jezusa.Medalik Rewolińskiego to R-8.Czy mój medalik był znany Rewolińskiemu i nie został zamieszczony w katalogu bo nie był z ziemią polską zwązany .pzdr. Wesołych Świąt 'ODKRYWCY','GAZECIE RYCERSKIEJ' oraz wszystkim POSZUKIWACZOM życzy banderas.

1 odpowiedź na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam!
Odgrzewam stary kotlet,ponieważ interesują mnie informacje na temat tego typu medalików. Ten który ja posiadam na jednej stronie ma Matkę z dzieciątkiem siedzącą na dachu kościoła a na drugiej ukrzyżowany Jezus na tle tekstu chyba modlitwy. Niestety fotki którymi dysponuje nie są zbyt wyraźne,więc na razie nie będę ich dodawał.Jeśli ktoś 'ruszy' temat to dodam fotki. Chodzi mi głównie o datowanie i informacje czy są to popularne wzory. Pewien kolekcjoner powiedział mi,że jest to raczej rzadki wzór i wydatował go na XVIw. Za wszelkie dodatkowe informacje (potwierdzenie bądź obalenie tych które posiadam) serdecznie dziękuję sqr .

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie