saku39 Napisano 16 Grudzień 2007 Autor Napisano 16 Grudzień 2007 WitamOjciec wyorał to z 10 lat temu, wtedy mnie to kiepsko zainteresowało, znalazłem kilka dni temu na szafie przy zdejmowaniu pudełek z bombkami na choinke :o)Prosze o zidentyfikowanie tego bagnetu, gdyż sie na tym kompletnie nie znam.
rudy992 Napisano 16 Grudzień 2007 Napisano 16 Grudzień 2007 bagnet zastępczy jeśli się nie myle... jeśli nie mam racji to niech mnie ktoś poprawi
MK Napisano 16 Grudzień 2007 Napisano 16 Grudzień 2007 Moim zdaniem z zastępczym bagnetem ma to niewiele wspólnego. Jest to zwykły bagnet, tylko z urwaną głowicą rękojeści. Ktoś sobie go skręcił w niewiadomym celu.Gdyby był zastępczy, miałby wycięcie, płaską sprężynę i nity łączące sprężynę z resztą bagnetu. Zresztą widać, że ułamany jest nieregularnie.Co do tego jaki bagnet to był, możliwe że niemiecki S71/84, możliwe ża austriacki M.95, choć na 95 wydaje mi się zbyt szeroki, poza tym strasznie słabe fotki.Pozdrawiam
zukuri Napisano 16 Grudzień 2007 Napisano 16 Grudzień 2007 Austro-węgierski, pierwszowojenny bagnet zastępczy. Słabo widać, ale ękojeść" jest chyba skrócona i brakuje dolnej sprężyny.Pozdrawiam, Piotr.
MK Napisano 16 Grudzień 2007 Napisano 16 Grudzień 2007 Zukuri, wydaje mi się, że sprężyna powinna być przymocowana dwoma nitami, po których zostałby ślad bądź całe. Niestety po tych zdjęciach nie da się określić, czy je widać czy nie.Pozdrawiam
Pytanie
saku39
Ojciec wyorał to z 10 lat temu, wtedy mnie to kiepsko zainteresowało, znalazłem kilka dni temu na szafie przy zdejmowaniu pudełek z bombkami na choinke :o)
Prosze o zidentyfikowanie tego bagnetu, gdyż sie na tym kompletnie nie znam.
9 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.