seroczyn Napisano 16 Grudzień 2007 Autor Napisano 16 Grudzień 2007 Mam takie pytanko czy ktoś posiada informacje na temat przypuszczalnego miejsca wykonania tej litografii lub miejsca skąd zaczerpnął inspiracje.
mowglyn Napisano 16 Grudzień 2007 Napisano 16 Grudzień 2007 Seroczyn!Prace autorstwa Artura Grottgera z cyklów Polonia" i Lithuania" powstały prawdopodobnie podczas jego pobytu w Wiedniu. Miejscem inspiracji było Królestwo Polskie, na terenie którego w styczniu 1963 r. doszło do wybuchu antyrosyjskiego powstania.Pozdro!PS. ;)
grba Napisano 16 Grudzień 2007 Napisano 16 Grudzień 2007 Artur Grotger cykl Polonia 1863" narysował kredkami w Wiedniu.
grba Napisano 16 Grudzień 2007 Napisano 16 Grudzień 2007 We Lwowie, przewodnik-miejscowy, Polak nazwał Grottgera malarz absolutny".
seroczyn Napisano 16 Grudzień 2007 Autor Napisano 16 Grudzień 2007 Dzięki tyle to wiedziałem. Mam na myśli to, że po powstaniu styczniowym Artur Grottger wędrował po dworach Galicji inni, że po terenie KP szukając śladów powstania i relacji. Słyszałem o broszurze zawierającej ryciny i dokładny opis powstania uwzględniający miejscowość. Ale dzięki za zainteresowanie.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.