garret Napisano 15 Grudzień 2007 Autor Napisano 15 Grudzień 2007 witam kolegow.mam pytanie do posiadaczy 150. czy mokra ziemia wzbudza wykrywacz, daje ciagle sygnal na kolor,kopie zardzewiale zelastwo, moze to wada sondy, moze wplyw mokrego gruntu ?wczesniej nie mialem takiego problemu.zaznaczam ze nie mam mozliwosci zamiany sondy i sprawdzenia czy jest inaczej.czy ktos mial podobne problemy z tym sprzetem ?pozdrawiam.
Cezar777 Napisano 15 Grudzień 2007 Napisano 15 Grudzień 2007 WitamJa mam gti 2500 chodzilem wczesniej na garetach,zmniejsz czulosc i powinno byc OK.Pozdro.
sławek1989 Napisano 16 Grudzień 2007 Napisano 16 Grudzień 2007 TAkie problemy zdażają sie. Wykrywacz przy rozpoznawaniu metalu bierze także pod uwagę kształt przedmiotu,i naprzykład jeżeli mamy przedmiot stalowy który przypomina kształtem monete to może dować sygnał coins.
f35jsf Napisano 16 Grudzień 2007 Napisano 16 Grudzień 2007 Kształt?? A cóż za maszyna ma taki procesor który rozpoznaje kształt?? Kolego Sławku1989 chyba troszkę przesadziłeś:)))
sławek1989 Napisano 16 Grudzień 2007 Napisano 16 Grudzień 2007 Myśle ze nie przesadziłem. Mam ace 150 i zauważyłem ze jeżeli mamy duży przedmiot który jest okrągły to daje on najczesciej sygnał coins a jeżeli weźmiemy np stalowy pręt to wtedy będzię sygnał iron. Sam byłem ździwiony ale tak jest.Może predmioty okrągłe wysyłają inny sygnał do cewki niż jakieś pręty.
f35jsf Napisano 16 Grudzień 2007 Napisano 16 Grudzień 2007 Nie, na pewno nie decydował o tym kształt. Poczytaj na jakiej zasadzie działa wykrywacz to na pewno zrozumiesz o co mi chodzi.Ogólnie odpowiadając na pytanie Garreta to gleba jak najbardziej może wpływać na zakłócanie wykrywacza. Nie koniecznie musi chodzić o jej wilgotność, tylko raczej o zdolności magnetyczne. Poza glebą zakłócenia mogą powodować naziemne emitery" pola magnetycznego, kamienie magnetyzujące, trzeba również pamiętać o zawodności sprzętu. Często sygnały są na pograniczu skali wykrywacza więc interpretuje je błędnie. Pozdrawiam f35jsf.
bogdans Napisano 17 Grudzień 2007 Napisano 17 Grudzień 2007 witam!f35jsf napisał: Kształt?? A cóż za maszyna ma taki procesor który rozpoznaje kształt?? Kolego Sławku1989 chyba troszkę przesadziłeś:))"Proscan na swoim forum napisał:Dyskryminacja w Muszkieterze działa w oparciu o analizę własności elektrycznych metalu. Na te własności składa się rodzaj materiału, wielkość obiektu, jego KSZTAŁT. Jakość tej analizy zależy także od tego gdzie (w jakiej glebie) i jak daleko od sondy"Myślę, że powyższe dotyczy nie tylko Muszkietera. Kształtu jako takiego nie rozpoznaje ale ma on niewątpliwie wpływ na końcowy efekt. Podczas eksploatacji ace250 sam niejednokrotnie otrzymywałem monetkowy" sygnał w momencie gdy pod cewką znajdowało się żelazne kółeczko, obręcz.pozdrawiambogdans
f35jsf Napisano 17 Grudzień 2007 Napisano 17 Grudzień 2007 Dobra tylko co ma piernik do wiatraka??Do dyskryminacji ma jak najbardziej wpływ. Chociaż moim zdaniem jest to nieprecyzyjne określenie. Jak bym napisał zamiast kształt - powierzchnia(tak przynajmniej wynika z moich obserwacji przy pracy z wykrywaczem).Kolega Sławek1989 zasugerował w Swojej wypowiedzi, że jego wykrywacz klasyfikuję rodzaj metalu ze względu na kształt, a ja twierdze, że to nie możliwe, że musiały być inne okoliczności(zakłócenia) takiego zachowania wykrywki, tudzież jego wykrywacz musiałby być wyposażony w SI.
bogdans Napisano 17 Grudzień 2007 Napisano 17 Grudzień 2007 witam!f35jsf napisał:Do dyskryminacji ma jak najbardziej wpływ". No to o co Ci w sumie chodzi? Przecież kolega sławek1989 nie napisał, że jak ma obręcz pod cewką wykrywacza to na wyświetlaczu wyskakuje mu kółeczko ;-)pozdrawiambogdans
f35jsf Napisano 17 Grudzień 2007 Napisano 17 Grudzień 2007 Kolego BogdanieS a gdzież tak napisał kolega Sławek(wybacz Sławku, że prowadzimy dysputy nie w Twojej obecności:)))??Nie wiem czy miałeś kiedyś Ace150 w ręku, chyba nie...I nie wyrywaj zdań z kontekstu bo cała moja wypowiedz traci sens i nie wiadomo wtedy o co chodzi:)))Pozdrawiam.
fakker Napisano 18 Grudzień 2007 Napisano 18 Grudzień 2007 Trzy grosze wtrace, moja 250-tka wprost szalała na mokrej ziemi a nie mówiąc juz o szukaniu w czasie deszczu.Takiej ilości fantów nie znalazłem chodżąc w suchy i pogodny dzień monetki same sie prosiły by je zbierac
pokemon Napisano 19 Grudzień 2007 Napisano 19 Grudzień 2007 Potwierdzam to co napisał fakker i sławek;)Po deszczu lepsza czułość sprzętu (po deszczu a nie w czasie!) ;)A i na kształt odpowiednio reaguje np. dekielek puszki po konserwie wskazuje jak talara ;)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.