pablcbr Napisano 14 Grudzień 2007 Autor Napisano 14 Grudzień 2007 Jak w tytule wiem ze to smarowniczaka zwana tez kalamitką ale od jakiego sprzeta moze pochodzić ?? Jest aluminiowa. Moze jakiś stary rower ? moto ?Jak ktos coś wie bede wdzięczny . Pozdrawiam
Catadero Napisano 15 Grudzień 2007 Napisano 15 Grudzień 2007 Jeśli aluminiowa to na 100% powojenna.Przed wojną kalamitki robiono przede wszystkim z mosiądzu i ze stali.Ta,ze zdjęcia,może być częścią kalamitki kątowej.Składała się ona z trzonu-trzpień z gwintem i kulą na końcu,w której był gwintowany otwór pod kątem rozwartym ok.140*.Wkręcało się w niego właśnie taką kalamitkę.Wszystkie elementy były aluminiowe.Gwint kalamitki i trzpienia miał ten sam wymiar.
pablcbr Napisano 14 Grudzień 2007 Autor Napisano 14 Grudzień 2007 Jak w tytule wiem ze to smarowniczaka zwana tez kalamitką ale od jakiego sprzeta moze pochodzić ?? Jest aluminiowa. Moze jakiś stary rower ? moto ?Jak ktos coś wie bede wdzięczny . Pozdrawiam
Cyrograf15 Napisano 14 Grudzień 2007 Napisano 14 Grudzień 2007 Uniwersalna smarowniczka od czegokolwiek. Motocykl, kierat, tokarka czy jakś maszyna rolnicza, konkretnie rczej się nie wymyśli. Alu było drogie więc raczej powojenna.Wojtek
Pytanie
pablcbr
Jak w tytule wiem ze to smarowniczaka zwana tez kalamitką ale od jakiego sprzeta moze pochodzić ?? Jest aluminiowa. Moze jakiś stary rower ? moto ?
Jak ktos coś wie bede wdzięczny . Pozdrawiam
3 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.