Skocz do zawartości

Jak wyglądała okolica schronu bojowego?

miłosz39

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
W publikacji Wojciecha Zalewskiego i Andrzeja Aksamitowskiego Mława 1939" (Warszawa 1996) znajduje się na s. 12 archiwalne zdjęcie jednego z tamtejszych schronów podpisane: Schron bojowy z pozycji mławskiej, z zaznaczonymi polami ostrzału. Widoczne powbijane dookoła drzewka, które maskowały schron".
Napisano
Okolica polskiego schronu bojowego wyglądała mniej więcej tak:

Bezpośrednio przy budowli usypywano wały ziemne, które miały maskować schron od strony spodziewanego natarcia przeciwnika, w sektorach ogni broni schronu usypywano tzw równie ogniowe. Natomiast cały sektor ognia był wycinany z drzew i zarośli.
Wokół schronu budowano często linie okopów i zasieków przeciwpiechotnych z drutu kolczastego i potykaczy. Stosowano zapory przeciwpancerne (np. bączki, szyny kolejowe).
Napisano
leuthen ma rację co do Mławy, widziałem tą książeczkę i wyraźnie są powbijane bodajże świerki czy sosny. gdzieś widziałem też metalowe imitacje drzewek
Napisano

Witam,,mogę coś dorzucić z linii umocnień przy rzece Widawka,w okolicy tych schronów stawiano płoty"z drutu kolczastego mocowanego na wkręcanych w ziemię prętach-takich jak ten ze zdjęcia,sory za jakość zdjęcia,pozdrawiam

Napisano
leszek84pp:

No właśnie to są potykacze. Pisałem o tym powyżej.

milosz39:

Drzewa oczywiście rosły ale nie w sektorach ognia.

pozdrawiam
d007

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie