Skocz do zawartości

Polska przedwojenna finka harcerska??

Saper.17

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam to znowu ja mam jeszcze jedno pytanie czktoryś z was szanowni poszukiwacze posiada fotke takiej finki??
Albo prosze o jakieś linki w któeywch znajde jakieś informacje.:)
Pozdr. Saper :)
Napisano
Witam czy nikt naprwade niezna żadnych stron??
Chodzi mi dokładnie o finke z mosiężną rączką na której jest orzeł IIRP a na ostrzu pisze GERLACH:)
Pozdr.Saper
Napisano
Nigdy takiej nie widziałem. Interesujący opis.
Pozdrawiam
Napisano
Kupiłem ją od łebka na marne grosze przed sylwestrem .
Przyszedł do mnie i pytał się czy niechce jej kupić bo poczebował pieniądzie na petardy!!:))
Isprzedał mi ją za 15zł :))
Pozdrowienia
Napisano

REkojeśc. Może sie myle może to niejest przedwojenna finka .
Jak ktoś z was widział kiedyś coś podobnego to prosze o odpowiedż z góry dziękuje .
Pozdr. Saper

Napisano
A za Gerlach" pewnie ierdzewne". Bardzo ciekawy eksponat. Super.
Pozdrawiam
Napisano
A może samoróba, tylko ładnie wykonana? Ostrze Gerlacha i dosztukowana rękojeść, np. od noża do papieru? Albo rodzaj gadżetu", krótka seria np. zrobiona na pamiatkę?
Daniel
Napisano
Przychylam sie do teorii Marka i bjara, ze jest to wspolczesny, ozdobny noz do papieru.A podejrzewam, choc rzeczywiscie trudno do konca odczytac, ze drugi wyraz to angielskie stainless" (nierdzewny), co na polskich wyrobach przedwojennych bylo raczej niespotykane, zas dzis jest dosc powszechne.
Napisano
Witam po napisie gerlach jest napisROSTFREI"
Dziwi mnie ten napis po niemiecku!!:)) Dlaczego na polskim nożu jest niemiecki napis????Niewygląda mi to na samorube jego wykonanie jest bardzo dobre i zeszczegułami, orzeł jest wykonany szczegułowo.!A co do chipotezy żę jest to nóż do papieru to jest to prawdo podobne .
Dzięki za informacje .
Pozdr. Saper:))

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie