Lobo26 Napisano 17 Marzec 2004 Napisano 17 Marzec 2004 rys4: 2/506 Küstenfliegergruppe (pózniejsza wersja)
Lobo26 Napisano 17 Marzec 2004 Napisano 17 Marzec 2004 rys 5: Flieger-Ergänzungsgruppe (See) - Kampdodatkowo oznaczenie samolotów mialo numer: 6H
yrek58 Napisano 19 Marzec 2004 Napisano 19 Marzec 2004 Warto zajrzeć. Ciekawe zdjęcia z Rogowa.http://www.amw.com.pl/katalog2/nieruchomosci/szczecin.pdf
Lobo26 Napisano 24 Marzec 2004 Napisano 24 Marzec 2004 cois sie zaczyna dziać na tym terenie...będą robic tzn. remontowac most między Dzwirzynem a Rogowem. Teraz jest most w opłakanym stanie ale dobrze ze ktos w końcu pomyslał i chce go wyremontowac (zakonserwowac i wymienić drewniany podkład).zobaczymy jak im to wyjdzie ;)
Lobo26 Napisano 25 Marzec 2004 Napisano 25 Marzec 2004 zdjęcie satelitarne okolic Rogowa... (fragment bo cale sie nie zmieści przez ograniczenie do 100kb i 600x600 pikseli)
yrek58 Napisano 6 Kwiecień 2004 Napisano 6 Kwiecień 2004 Następne zdjęcie wartowni nr 1.Ciekawe co tam teraz jest. Za moich czasów był tam równiez areszt.
rybik Napisano 8 Kwiecień 2004 Napisano 8 Kwiecień 2004 Witam kolegów, a szczsgólnie yrek'a. Dziekuje za zaproszenie i przypomnienie o miejscu, w którym spedziło się troszkę czasu.Faktycznie ostatnią jednostką na terenie Rogowa był 2 Zachodniopomorski Pułk Artylerii Przeciwlotniczej. Służylem w nim w latach 1994-95. Niestety nie pamiętam już kto był dowódcą, a książeczkę wojskową oddałem na przechowanie do ZUSu. Jak oddadzą - odpiszę. Trafiłem do rogowa pod przymusem, pomyślałem że trzeba wyciagnąc z tego miejsca jak najwięcej się da. Po przyjeżdzie do jednostki rzuciła mi się jedna rzecz w oczy. Niesamowite podobieństwo architektury do miejsca mojego urodzenia - w tajemicy powiem, że prze długi czas było to największe siedlisko wojsk radzieckich w Polsce. Poczułem się jak w domu. Zaczęły się badania i zwiedzanie w wolnych chwilach. Nie ma sensu za bardzo się rozpisywać. Jaki był i jest układ topograficzny każdy może się sam przekonać - dzisiaj jest to ogólnodostępny teren. Pamiętam, że w jednym z wydań żołnierza Polskiego", bodajże z roku 1994 była opisana, w sposób dość szczegółowy historia tego miejsca. Może pokrótce tylko moje uwagi:- faktycznie w latach '94-95 można bylo jeszcze zobaczyć miejsca po hangarach i cumowaniu samolotów tuż przy jeziorze, w miejscu od strony Dźwirzyna.- W miejscach zakwaterownia była niesamowita wilgoć. Pompy i innego typu urządzenia pracowały non stop, a wody z piwnic nigdy nie ubywało. Ten sam problem istniał na terenie WDW Rogowo. Za jedną z przyczyn uznawano zniszczenie znakomitej infrastruktury melioracyjnej otaczającej Rogowo, a wykonanej przez Niemców.- W lesie, od strony Dźwirzyna, za lotniskiem" przy wydmach były magazyny żywności. Niby nic, ale jednak coś. Były to bunkry pokrytę warstwą ziemi i darni, w których nie zależnie od pory roku panowała stała temperatura, około 4°C. Natutralna lodówka bez agregatu i prądu.Jak przypomnę sobie inne spostrzeżenia jeszcze wam opiszę. Oczywiście jeżeli będzie was to ciekawiło.Notabene: służbę ku chwalę ojczyzny zaczynałem w Gołdapi, również w poniemieckich koszarach, a po wojnie radzieckich. Pochodzę z Legnicy, w której było i jest dużo pruskich budynków koszarowych, a później przez wiele lat zajmowanych przez armię radziecką. Ironia losu, gdzie się pojawiłem, nie ma już żołnierzy a jednostki zostały zlikwodowane. Chyba się wybiore do Rosji, może wszyscy pouciekają i zdobędziemy ją bez jednego wystrzału. Dzięki czemu wiele tajemnic zostanie odkrytych. Serdecznie pozdrawiam. Piotrk
Lobo26 Napisano 14 Kwiecień 2004 Napisano 14 Kwiecień 2004 mam prośbę do Yrka http://www.serwis-militarny.net/uzbr/uzbr.phptu jest uzbrolenie plot - powiedz mi co dokładnie mieliście (bo samych S-125 jest kilka rodzajów)pozdrawiam Lobo
yrek58 Napisano 15 Kwiecień 2004 Napisano 15 Kwiecień 2004 Do Lobo.Dokładnie to masz link.http://www.serwis-militarny.net/uzbr/kub.phpByły do końca istnienia jednostki w Rogowie. Wcześniej były lufy ale jakie nie wiem.
Lobo26 Napisano 20 Kwiecień 2004 Napisano 20 Kwiecień 2004 odnośnie WP w Rogowie :Stacjonował tu 2 Zachodniopomorski Pułk Przeciwlotniczy 2 Dywizji Zmechanizowanej (1996-1998), który dziedziczył tradycje bojowe 75 Pułku Artylerii Przeciwlotniczej 3 DAPlot 1 Armii WP (1944-1945). miedzy 1952 a 1996 rokiem trzykrotnie zmieniał nazwę:• 82 pułk artylerii przeciwlotniczej (82 paplot) → lata 1952 – 1965 • 75 pułk artylerii przeciwlotniczej (75 paplot) wchodząca w skład 20 Dywizji Pancernej ze Szczecinka → lata 1965 – 1990• 99 pułk artylerii przeciwlotniczej (99 paplot) → lata 1990 – 1996Pułk rozformowano w roku 1998.----------------------------------------------------------OK teraz pytanie: Czy to sie zgadza ?? Jesli nie to proszę o ewentualne uwagi !!!Pozdrawiam !!!
drhaja Napisano 20 Kwiecień 2004 Napisano 20 Kwiecień 2004 WitamTrochę czasu mieszkałem w Kołobrzegu, jakoś tam związany z wojskiem i MW. Mój przyjaciel nurek uczestniczył w akcji niszczenia rampy morskiej wodnosamolotów - robili to już po otwarciu terenu dla cywilów, więc często odwiedzałem miejsce robót. Jeżeli chodzi o jednostki stacjonujące w Dzwirzynie-Rogowie-Mrzeżynie to Lobo ma chyba rację, poza tym podobno była tam też fest tajna stacja radiolokacyjna ( ale niektórzy twierdzą, że był to tylko oddział jednostki nasłuchu/radiolokacji z Przećmina pod K-giem).A jeżeli chodzi o poszukiwania - warto sprawdzić teren po lewej za mostem (jadąc od K-gu) aż do rampy jeziornej. Wg moich wiadomości, jeszcze w 80-tych latach targali stamtąd części samolotów (?).Pozdrawiam - Tomek
Lobo26 Napisano 20 Kwiecień 2004 Napisano 20 Kwiecień 2004 co do Przećmina to urzędowała" tam 282 kompania radiotechniczna podlegająca pod 28 batalion radiotechniczny Gryfice. Juz niestety owa placówka zostala zlikwidowana.co do Rogoowa to uzbrojeniem 75 paplot był przeciwlotniczy zestaw rakietowy 2K12M „KUB-M” lecz doszukałem sie infos że wczesniej dysponowali S-60 (?). Kub`y wprowadzili dopiero okolo rok 1977.
drhaja Napisano 20 Kwiecień 2004 Napisano 20 Kwiecień 2004 Lobo - z 282 masz rację. Kwestią do wyjaśnienia jest to, czy w Rogowie to byli oni czy ktoś inny. Choć w sumie to czysto historyczna" dyskusja...
yrek58 Napisano 21 Kwiecień 2004 Napisano 21 Kwiecień 2004 Lobo nie mylisz sie.Spis jednostek stacjonujących jest dobry. Uzbrojenie też.
yrek58 Napisano 21 Kwiecień 2004 Napisano 21 Kwiecień 2004 W okresie mojej służby w Rogowie oprócz 75 paplot znajdowały się stacje radiolokacyjne obsługiwane przez WOPK to znaczy kałamarzy" ale nie byli oni u nas zakwaterowani.Stacje znajdowały się obok WDW.Nie były one raczej zbyt tajne bo widać je było z drogi.
yrek58 Napisano 21 Kwiecień 2004 Napisano 21 Kwiecień 2004 A przy okazji link do strony osiedla Rogowo.Zdjęcia WDW dawnej Komendantury lotniska.http://www.rogowo.com/
Lobo26 Napisano 21 Kwiecień 2004 Napisano 21 Kwiecień 2004 Witam !co do 282 kompanii radiotechnicznej z miejscowości Przećmino to rozwiązana została w 2000r.Ale podlegała pod Gryfice a pod Gryfice podlega równiez jednostka w Mrzeżynie (zachodnim). A Rogowo przydzielone bylo pod Szczecinek.
woytas Napisano 22 Kwiecień 2004 Autor Napisano 22 Kwiecień 2004 jak milo ze moj watek sie tak rozwija a na poc zatku nikt nie mial nic do powiedzenia :)))czy w mrzezynie rozlokowane sa s-200?
Lobo26 Napisano 22 Kwiecień 2004 Napisano 22 Kwiecień 2004 Witam.Woytas juz spieszę z odpowiedzią.z moich pozbieranych danych wiem że w Mrzeżynie jest (lub było):- 24. Szkolny Batalion Kierowców Samochodowych- 81 bateria artylerii przeciwlotniczej- 83 bateria artylerii przeciwlotniczej- 78 Pułk Rakietowy OP (JW 3346) - skład: 1 dywizjon ogniowy, 2 dywizjon ogniowy, 41 dywizjon rakietowy OP, 71 dywizjon rakietowy OP, dywizjon dowodzenia, dywizjon techniczny..... to pewnie nie wszystko... poszperam jeszcze :)a co do uzbrojenia to wiem ze 2 dywizjon ogniowy z 78 PR OP mial na stanie 8xWega S-200. jeszcze poszperam nad informacjami bo coś mi sie jeszcze obiło o uszy ze wczesniej posiadali >Newa - S-125M
woytas Napisano 23 Kwiecień 2004 Autor Napisano 23 Kwiecień 2004 kiedys te dane byly w ntw ale gdzies ja zapodzialemniemcy podobno prowadzili jakies proby z bronia v w mrzezynie i nadal gdzies mozna zobaczyc pozostalosci po wyrzutniach- no ale na terenie wp
Lobo26 Napisano 26 Kwiecień 2004 Napisano 26 Kwiecień 2004 Podczas II wojny światowej, po zbombardowaniu Peenemünde, rozmieszczono w Mrzeżynie (zachodnim) stanowiska broni V2.
woytas Napisano 27 Kwiecień 2004 Autor Napisano 27 Kwiecień 2004 a czi sa moze jakies fotki onych stanowisk?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.