Skocz do zawartości
  • 0

JU-87 ?

teach1

Pytanie

Napisano

Witam
Udało się wydostać trochę pozostałosci prawdopodobnie z Ju-87 Świadkowie twierdzą,że we wrzesniu 39r został zestrzelony przez naszą p.lot.Z miejsca w którym spadł na ziemię wychodzą same drobiazgi.Taka oto tabliczka ? Herstell prinz nabity nr.3957 Czy to tabliczka od jakiejś bateri

• Odpowiedzi 55
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Dzięki współpracy z P.Mariusem Emmerlingiem autorem monografii Luftwaffe nad Polską 1939" udało nam się ustalić, że był to Henschel Hs 126 z 2.(H)/21 załoga w składzie Ofw.Moller,
Uffz.Thurow zginęła zestrzelona 11.09.1939 r.przez OPL 15 DP. w okolicach Śmiłowic w czasie rozpoznawania stanowisk i rejonów koncentracji polskich oddziałów przygotowujących się do walki z nadciągającymi wojskami Niemickimi z 50, 208 DP oraz Brygady Netze. W decydującym momencie bitwy nad Bzurą Polskie oddziały skutecznie powstrzymały w rejonie Włocławka nacierające niemieckie dywizje, których zamiarem było wyjście na tyły zgrupowania gen.T. Kutrzeby
Napisano
witam! z tej tabliczki tylko czytelny jest napis hersteler a z tego co mi wiadomo jest to napis wytwórca. pozdrawiam.
Napisano
Dziękuję Może jeszcze jakieś elementy Ju-87 na fotkach ktoś z grona posiada Jeszcze kilka dni i będzie wiadomo z jakiej eskadry był samolot i nazwiska pilotów
Napisano

Takie jeszcze cacuszko kojarzy mi się z guzikiem spustowym lub czymś w tym rodzaju i zabespieczeniem przed przypadkowym użyciem

Napisano
ten wyłącznik mógł zabezpieczać wszelkie obwody elektryczne w płatowcu np. podświetlanie celownika lub przełącznika skoku śmigła itp. to ustroistwo było zunifikowane w wielu samolotach niemieckich.
Napisano
Fajnu ju87 to jest w muzeum techniki w Berlinie.. wprawdzie szkielet, i tu sorry ze od tematu ale ma kots moze o nim jakies informacje gdzie skad i kiedy wyciagniety - bo na hangar to on mi nie wygladal, a dawno juz go widzialem ...?? pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie