Skocz do zawartości

Przemyśl 14 IX 1939 - 2008

Rekomendowane odpowiedzi

Witam uczestników całego zamieszania

Mirek - gratulacje za pomysł i ogarnięcie tematu -(byłeś jak drużbant, bez pracy którego żadne wesele nie obejdzie się,kwiaty odebrać,gości porozsadzać,zadbać o pełną miskę dla gości,być trzeźwym i na każde wezwanie -a i tak obiektywy skierowane są na >głównych aktorów< -taka niewdzięczna rola -;)) )

Nawet nie chcę wiedzieć,ile stresu i zachodu kosztowała ta akcja ;)-wygląda jednak, że warto było -na gorąco udało mi się wychwycić z tłumu parę opinii jw., a i opinie większości kolegów potwierdzają,że nie rozczarowali się.

Słusznym był zabieg <postarzenia części nowych witryn sklepów - (z naszego punktu widzenia to 3/4 Przemyśla nadaje się i to bardzo, do filmowego wręcz wykorzystania, w wielu miejscach czas wręcz zatrzymał się i plastikowa ,stolarka" im jeszcze nie zagroziła).

Krótko: dzięki Organizatorom za trud włożony w to przedsięwzięcie, Dowódcom Grup i całości za sprawne wypuszczanie kolejnych oddziałów.
Pionierzy jak zwykle łomotali do drzwi i sprawnie je otwierali - kolejny wpis do Soldbucha -;)

Koledzy grolmanowcy sprawnie zawiadywali Komendą Garnizonu - sobotni grill integracyjny również nieźle zadziałał.

Klimatyczne miasto (moc pamiątek z tragicznej przeszłości),doborowa, nieoszczedzająca się kompania,poparcie organizacyjne -w takich warunkach warto się spiąć.

Ostermann

P.S.I
Z tym mostem to widzę/czytam że szykowana jest jakaś mega granda -Heini ma recht,pomyślcie nad np. netową wersją petycji do Konserwatora,UM,PKP i innych Wszystkich Św.
Możecie liczyć na bank na poparcie.

P.S.II
Mirek -jedną z długich flag przekazałem człowiekowi z ochrony UM-obiecał przekazać

• Odpowiedzi 111
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Fajne fotki od tej Marysi vel Zenit ;)
Szczególnie udane te zderzenia 1939 z 2008:
http://www.photo.reenacting.eu/d/11011-3/_MG_0510a.jpg
http://www.photo.reenacting.eu/d/11012-3/_MG_0507a.jpg

Cześć, tu Przemek Grządziel. Pragnę przyłączyć się do podziękowań Mirka dla wszystkich uczestników naszej rekonstrukcji. Przygotowanie tak wielkiego widowiska zajęło nam miesiące ciężkiej pracy i nerwów, ale jestem szczęśliwy i dumny, że mogłem współpracować z Wami, bo to dzięki Wam - rekonstruktorom i statystom - udało nam się stworzyć wzruszające, patriotyczne widowisko. Staralismy się Wam zapewnić jak najlepsze warunki, oczywiście na miaręnaszych możliwości. Mam nadzieję, że z Przemyśla wywieźliście same miłe wspomnienia. Zapraszam do mego uroczego miasta kiedykowliek tylko możecie, nie tylko przy okazji rekonstrukcji. Piszę krótko, bo bitwa dla mnie się jeszcze nie skończyła- teraz prowadzę walkę z urzędniczą głupotą, umysłową pomrocznością co niektórych magistrackich orłów, którzy nie przyłożyli ręki do imprezy, nie byli jej uczestnikami, nawet widzami, bo odpoczywali sobie w kurortach na długi weekend, ale mają jak najwięcej do powiedzenia i 2 wybite szyby, pozostwaione wiaderko w holu urzędu i kępka bratków za 50 groszy, która rozmazała się na ścianie budynku urasta do tragedii narodowej :/

P.s.
mam nadzieję, że podobał Wam się prezent - przemyskie fajeczki :) niestety nie miałem ich na tyle by rozdać wszystkim

W imieniu GRH Lubartów chciałem podziękować za możliwość uczestniczenia w tak udanej rekonstrukcji.Wyrazy szacunku dla organizatorów za zorganizowanie imprezy o takim rozmachu.Atmosfera była super.Pozdrowienia dla wszystkich organizatorów i uczestników,a szczególnie dla chłopaków z Lublina za udzieloną pomoc i sympatię nam okazaną.Chciałbym pozdrowić także Kolegę Dywersanta za brawurowo zagraną rolę.
Robert
Żandarmeria Wojskowa WP

Byłem , widziałem , uczestniczyłem...było przezajefajnie mimo , że latałem w szwabskim mundurze.
Przede wszystkim super atmosfera i przeurocze miasto , nigdy nie byłem w Przemyślu ale na 100 % wrócę.
Dziękuję wszystkim którzy przyczynili sie do tak udanej imprezy.Przede wszystkim organizatorom , publiczności i kolegom rekonstruktorom ze wszystkich stron konfliktu.

Moje fotki możecie obejrzeć na Picassa pod adresem wczesniej podanym ale jeszcze raz przypomnę,

http://picasaweb.google.pl/witowskiprzemek/PrzemyL25052008

Pozdrawiam i jeszcze raz dzięki za super imprezę
Wolfik

No trzeba przyznać, że widok kanarków" był naprawdę kapitalny. Chyba po raz pierwszy w polskiej rekonstrukcji na wrześniową żandarmerię aż miło było spojrzeć. Oczywiście wszyscy mamy jakieś mniejsze lub większe braki, ale mimo to Wasz projekt to kapitalna sprawa. Tym bardziej jak nam jednego strzelca przywołaliście do porządku w wolnym czasie w Przemyślu - to było piękne - Strzelcze macie brudną kurtkę ...!" i ciach patrol żandarmerii na głowie bo ktoś się oparł o ścianę i nie zauważył śladów tynku na plecach ;) Ekstra. Bardzo mi się to podobało. Jak dla mnie to możecie działać o wiele śmielej, ganiać towarzystwo za brak fasonu czy niechlujstwo ile wlezie i przy każdej okazji ;) Warto pokazać że ŻW to nie tylko piękny mundur :)

Serdecznie pozdrawiam Żandarmerię ;)

Czołem wszystkim!

Jeszcze raz w imieniu SRH Wrzesień 39" dziękuję za zaproszenie nas na tę imprezę.
Przede wszystkim gratulacje dla Mirka i chłopaków z PSRH X DOK za to, że mimo trudności i przeciwności nie poddali się, lecz doprowadzili swoje przedsięwzięcie do udanego końca. Pełen sukces.

Dziękuję też za powierzenie mi odpowiedzialnego zadania nadzoru nad garnizonem polskim. Przy okazji serdeczne pozdrowienia dla chłopaków z 3 Bastionu Grolman, z którymi mieliśmy przyjemność współpracować przy przyjmowaniu gości, oraz stoczyć ciężki mecz w piłkę nożną... :) Mały, mam nadzieję, że to tylko piękny początek przyszłej współpracy.

Dziękuję wszystkim grupom polskim, za zorganizowanie i karność. Myślę, że jako całość wypadliśmy świetnie i to liczy się najbardziej. Stanęliśmy na wysokości zadania nie tylko pod względem scenariusza, ale także umundurowania i oporządzenia. Pod tym względem w moim odczuciu jest to jedna z najlepszych dotychczas imprez wrześniowych.

Dziękuję kolegom z grup niemieckich za świetną współpracę. Bez Was nie mogłoby być tego przedsięwzięcia.

Dziękuję cywilom, a w szczególności mojemu ulubionemu dywersantowi, za kapitalne scenki, lepsze niż w teatrze czy na filmie.

Do zobaczenia na kolejnej akcji. Oby była równie owocna we wrażenia i pozytywnie odebrana jak ta, którą mamy za sobą.

Jeszcze raz pozdrowienia dla całego przemyskiego Towarzystwa.

Andrzej Gładysz Gładki"
SRH Wrzesień 39"

Witam wszystkich serdecznie!

Bardzo dziękuje za danie mi możliwości uczestniczenia w tej wspaniałej imprezie!Było naprawde super!Dziękuje wszystkim grupom rekonstrukcyjnym i wszystkim uczestnikom i organizatorom!Pozdrowienia dla granatowych",żandarmów no i oczywiście Gładkiego":)Mam nadzieje,że jeszcze kiedyś będe mógł pomóc w tworzeniu takich właśnie rekonstrukcji.

Gorąco pozdrawiam
Damian Dudziński
Dywersant.

Dzięki Bolas.Nie powiem ,żeby nam nie było miło po przeczytaniu Twoich słów.Byliśmy pełni obaw jak zostaniemy przyjęci ze względu na ,,braki,,których mimo starań nie udało nam się ustrzec.Poprawimy się z czasem(i dopływem gotówki:))Co do ganiania,to uważam ,że najlepsza jest konstruktywna samoocena.Ale na rekonstrukcjach,jeżeli tylko scenariusz będzie takie sytuacje przewidywał to bardzo chętnie:)
Pozdrawiam Robert.

Witam serdecznie!

Dziękuje bardzo za danie mi możliwości uczestniczenia w tej wspaniałej imprezie!Było naprawde super!Dziękuje wszystkim grupom,organizatorom oraz wszystkim tym,którzy przyczynili się do stworzenia inscenizacji.Szczególne pozdrowienia dla żandarmerii oraz Gładkiego!

Damian Dudziński

Dywersant

W imieniu SGRH „3 Bastion Grolman” chciałbym podziękować wszystkim za świetną współpracę i zabawę w garnizonie i na polu.
Szczególne podziękowania oczywiście dla Mirka za całokształt i okazane nam zaufanie – mam nadzieję, że go nie zawiedliśmy w żadnym momencie.
Dla chłopaków z PSRH X D. O. K. – za wspaniałą współpracę i pomoc w prowadzeniu garnizonu (w szczególności dla Ciapasa) i wspólną walkę.
Dla GRH Wrzesień 39 z Gładkim na czele, za wspólne prowadzenie garnizonu polsko – niemieckiego, wzięcie pod opiekę naszej sekcji WP, i oczywiście za mecz piłkarski Polska – Niemcy w piątkowy wieczór (3-1 dla Polaków) – liczymy na rewanż:)
Dla GRH Reihn z Damianem - za pomoc i współdowodzenie na polu oraz wspólne odebranie defilady WH.
Dla GRH Pionier 39 za profesjonalizm w pełnym tego słowa znaczeniu i wspólny powrót pociągiem
Dla GRH San za karność i piękną pierwszą scenę z Waszym udziałem.
Dla AA 7 za sekcje „granatnika”;) i miejsce w motocyklu, oraz dla wszystkich grup,
rekonstruktorów i osób które miały swój większy lub mniejszy udział w sukcesie tego widowiska.

Michał „Mały” Matuszewski
SGRH „3 Bastion Grolman”

Artykuł o rekonstrukcji, zamieszczony w Nowinach, regionalnej gazecie z Podkarpackiego, która była medilanym patronem imprezy.

http://www.nowiny24.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20080530/WEEKEND/185237035

W imieniu GRH Lublin serdeczne podziekowania dla organizatorów i wszystkich uczestników.Kolejny raz Przemysl udowodnił że potrafi zrobić świetną rekonstrukcję.Wielka zasługa Mirka który potrafił zebrać doborowe grupy- niekoniecznie te znane.Ważne że dobra atmosfera z Garnizonu przeniosła się na miejsce akcji.Wyczuwało się że grupy chętnie ze sobą współpracują i dają z siebie wszystko.Cieszymy się że mogliśmy wziąść w tym udział.Dziękujemy Panom ze Straży Miejskiej za pomoc przy naprawie Sokoła!

Panowie, którzy nie dostali jeszcze dofinansowania!!! Poczekajcie jeszcze chwilkę, bo dopiero w przyszlym tygodniu spłyną mi pieniądze z UM i będę mógł się z Wami rozliczyć.
Zapomniałem o jeszcze jednym. Udało sie to czego najbardziej się obawiałem czyli zgranie pirotechniki z dźwiękiem przy scenie nalotu. Firma KAER spisała się rewelacyjnie. Wszystko było zgrane co do setnej sekundy i trwało tyle ile miało trwać. No i pod zględem efektów przeszło moje oczekiwania. Siedząc w tym czasie w UM po prostu mury się trzęsły.

Szacuneczek dla wszystkich biorących udział!!!!!!!!!
Ściągnąłem 2 kolesi z Bezpolu do poziomu chodniku bo mi zasłaniali (i tak znaleźli się na moich zdjęciach i Pani harcerki tyż), hihihihi.
do następnego roku, pozdro

Witam. Przed sekundą skończył się program. Szkoda, że Niemcy nie zostali nagrani podczas ataku. Kamera podążała jedynie za rekonstruktorami Polskimi.Nalot został spartaczony przez kamerzystę. O wiele lepsze ujęcia możecie zobaczyć w dotychczasowych linkach. Bardzo podobały mi się wypowiedzi organizatorów. Warto zwrócić uwagę również na podkład muzyczny z filmu Bandyta", nałożony na moment obrony przed Niemcami.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie